Gyurkity Péter

Másfél percig bírta a kínai fúziós reaktor 

Ezzel alaposan odavágott a rivális fejlesztéseknek, és nagy lépést tett előre a cél felé.

A South China Morning Post lapjain jelent meg a héten a hír, miszerint a Sanghajtól nyugatra lévő Hefei városában a kutatóknak sikerült új rekordot felállítaniuk, miután az egy évtizeddel ezelőtt beüzemelt fúziós reaktor 102 másodpercen át működött. Ez nagy előrelépést jelent, az igazi áttörést azonban egy nemzetközi projekt hozhatja el.

Az Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) nevének megfelelően egy tokamak reaktor, amely eredetileg szovjet fejlesztés. Ezt még 2006-ban üzemelték be a kínai szakemberek, ezt követően pedig számos tesztet bonyolítottak le, a többi hasonló projekttel együtt igyekezvén minél hosszabbra nyújtani a működési időt, hiszen ez lesz a kulcs a fúziós energia hasznosításában. Az új rekord a már említett 102 másodperces üzem, ennyi ideig sikerült fenntartani a hidrogénplazmát, amely ezúttal 50 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el - ez mintegy háromszorosa a Nap magjában uralkodó hőmérsékletnek, mégis elmarad a néhány nappal ezelőtt Németországban bejelentett szinttől.

A Wendelstein 7-X kísérleti reaktorban ugyanis 80 millió Celsius-fokos hőmérsékleten jött létre a hőn áhított plazma, ezt azonban a másodperc töredékéig sikerült csak fenntartaniuk, így a kínai siker jóval fontosabbnak mondható. Ez még akkor is így van, ha a nemzetközi projektként alakuló ITER várhatóan mindkét fejlesztést lepipálja majd, hiszen ez utóbbi a tervek szerint megépülése idején a világon a legnagyobb lesz, és a működtetéséhez szükséges energia akár tízszeresét is megtermelheti majd.

Hogy ez mennyiben valósul meg, az csak a beüzemelés után derül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • philcsy #27
  Az angolokat le kéne... Menjenek ki, ha akarnak. Úgyis nekik fájna jobban.
  Utoljára szerkesztette: philcsy, 2016.02.20. 00:18:37
 • philcsy #26
  Nem támogatom az összeesküvéselméleteket, és igazat adok neked abban, hogy az emberek nagy része nem hatalommániás, viszont az a véleményem, hogy a hatalommal rendekezők nagyrésze igen is az.
  Ahhoz, hogy egy területen az élvonalba kerülj elengedhetetlen, hogy azt a területet mindennél előbbre helyezd. He a megcélzott terület a politikai/vezetői elit, akkor hatalommniásnak kell lenned. Az is hatalmas előny, ha nincsennek gátlásaid, vagy nem igazán gondosz bele a döntéseid következményeibe, ugyanis vezetőként olyan döntéseket is kell hoznod, melyek más embereknek szenvedést okoznak. Az ilyet normális ember hosszútávon nehezen viseli el. Lehet sorolni még azokat a jellemvonásokat amelyek hétköznapi életben negatívak, viszont a hatalmi létrán fölfelé segítenek, éppen ezért gondolom az, hogy ebből a szempontból az emberiség mocska dúsul a hatalomban.
  Másik oldalról pedig a hatalom megrészegít, és jó emberekből is könnyen kihozza a rossz tulajdonságokat, illetve mindenki mániákusan ragaszkodik az elért szinthez, és mindent megtesz ahhoz, hogy ne csússzon vissza. Ez politikára és gazdaságra egyaránt igaz.
  Persze biztosan vannak rendes emberek is közöttük, de szerintem teljesen jogos az előítélet velük szemben. Vagy nevezzük csak tapasztalatnak. És mielőtt bárki lenácizna, ez teljesen független a kultúrától vagy az etnikai hovatartozástól, pontosabban az lenne, ha mindenki egyenlő feltételekkel indulna neki az életnek, csak ez utóbbi nem igaz.
 • NEXUS6 #25
  A végül megvalósult egyesült Európa szellemi alapját tehát nem egy erős nemzetállam kultúrája adta. Még csak nem is valami nosztalgikus elképzelés a Római Birodalom iránt, vagy a kersztény közösség egy államba hozásának vágya.

  Az EU létrehozására már a I. VH után megindult egy mozgalom, a Páneurópai Unió. Az alapító Kalergi vleménye szerint ebből az Angolokat ki kellene hagyni, hiszen nekik akkor még egy egész világbirodalmuk volt. Az angolok jelenlegi különállásának ez is fontos oka.
 • SaGa #24
  Annak, hogy az angolok nem állnak teljes mellszélességgel az EU mellé, történelmi okai vannak. Nem is kell nagyon vissza menni az időben. Én még emlékszem rá, mikor még Közös Piac volt a neve (idehaza, egyébként EGK, azaz Európai Gazdasági Közösség) ennek a szövetségnek, és a franciák meg a németek voltak a hangadók (igazából az ő ötletük volt az egész, a Szén- és Acélközösség, amiből az EGK létrejött). A '60-as években de Gaulle majd egy évtizeden át szívatta az angolokat és rendre visszautasította, hogy beléphessenek. '73-ig nem is sikerült nekik. Lehet, hogy még ma is ezen mérgelődnek és igyekeznek keresztbe tenni a többieknek, ahol csak lehet úgy, hogy nekik azért ne legyen nagyobb bajuk belőle.
 • NEXUS6 #23
  Szerintem nem kell itt gyikembereket keresni azonnal. Történelmi tény, hogy az akkori migráns válság miatt szétesett Római Birodalmat a köv évezredekben sokan próbálták újra létrehozni (Nagy Károly, Vatikán, Bizánc, meg ki tudja még kicsoda). A létrehozó szempontjából ennek előnyeit nem kell részletezni. Az utóbbi 200 évben is előbb a francák (Napoleon), majd a németek (2X) próbálkoztak ezzel, de akár az oroszok (szovjetek) sem vették le a napirendről a hidegháború végéig. Mindhárom utóbbi gyakorlatilag is megvalósult próbálkozás az angolszászokon bukott el. Egyszerűen nekik érdekük a széttagolt, külön államokól álló, nem erős Európa. A II. VH után gyakorlatilag egy csoda volt, hogy még is belementek, ami nem kis részben a Szovjetúniótól való félelem miatt válhatott valóra. Ennek ellenére csak meg kell nézni, hogy hogyan is valósult meg: nincs európai haderő, egységes külpolitika, vagy gazdaságpolitika. A kultúrális azonosságot egy mesterségesen kreált multikulti maszlaggal próbálják helyettesíteni. Történelmileg röhejes, hogy a többi, egymással kultúrálisan, politikailag mindenhogy szembenálló nagyhatalom közös erőfeszítésével nagynehezen lenyomták az újjáalakuló Romai Birodalmat majd létrehozták Európában szinte ugyan azt, gyenge bábállamok szövetségeként.

  Én azt látom, hogy az EU ebben a formában tényleg nem tud fennmaradni hosszútávon. Vagy szétesik újra, mert a többi nagyhatalom kijátsza a tagállamokat egymás ellen és a szétesés még mindíg jobb, mintha a másik győz. Vagy újra, akár egy erős nemzet saját identitásának dominanciájával jön létre egy a régi birodalmomhoz hasonló, valódi európai államszövetség.
 • Sir Cryalot #22
  "contradict one’s inner model of reality."

  az lenne a "contradiction" hogy nem mindenki hatalommániás, mivel egy rögeszmésnek a hatalomvágy az "inner model".

  A valóság az hogy nem mindenki hatalommániás, csak szeretünk általánosítani mert az egyszerű, sokan még őrületbe is szeretik kergetni magukat mert olykor az egyszerű (főleg ha még az öt perces hírnév is számít).
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.02.15. 09:14:42
 • Sir Cryalot #21
  nem :)

  ez arra illik mikor valaki "valakikről ezt el tudom képzelni" címszóval hatalommániás összeesküvést sejt meg, miközben egy ilyen valakizős "el tudom képzelni" -hez nyilván ponthogy hatalommánia kell, szóval szegről végről nyilván sajátságosan, de sikerül "kiszagolni" magunkat.
 • SaGa #20
  Hogy is mondjam, hogy ne legyen belőle jogi probléma... A hivatkozott úriember rendszerváltás körüli megnyilatkozásai igencsak "érdekesek" voltak. Keress rá a névvel kapcsolatban a "merénylet" szóra a neten. Én elég öreg vagyok már és saját szememmel láttam az ominózus "riportot", amiben bejelentette a dolgot...
  A "Kalasnyikov ügy" is érdekes olvasnivaló... Ahogy az akkori, a volt Jugoszlávia szétesését követő háború körüli egyéb elképzelései is...
  Szóval a fényt inkább valahol másutt keresd, mert ez lidércfény csupán.
 • Tetsuo #19
  Ez rád illik. A tényeket sem vagy hajlandó elismerni, sőt háborogsz, ha valaki fényt akar gyújtani sötét fejedben.
 • Sir Cryalot #18
  -ha már a buta ugatásnál tartunk úgytűnik ez a téma eléggé pontosan fedi a dolgot:

  "Willful ignorance is the state and practice of ignoring any sensory input that appears to contradict one’s inner model of reality. At heart, it is almost certainly driven by confirmation bias. "

  "Examples of willful ignorance: Pick a more famous Conspiracy theory. Any one of them. "

  http://rationalwiki.org/wiki/Willful_ignorance

  -hogy az ismételgetés részét ne is vesézzem