Gyurkity Péter

Új forma hozna áttörést a fúziós energiában 

A fejlesztők szerint ezt az áttörést már elérték - a kulcs a folyamat megfelelő kezelése.

A fúziós energia az olcsó és gyakorlatilag kimeríthetetlen forrás ígéretével lépett a színre még az ötvenes évek folyamán, az azóta eltelt időszakban azonban csak laboratóriumi körülmények között, kis méretekben, és egyáltalán nem gazdaságos módon sikerült a gyakorlati megvalósítás. Egy kaliforniai cég új formával keresi a választ a kérdésekre, állításuk szerint pedig már meg is történt az áttörés.

A Tri Alpha Energy bejelentette, hogy az általuk kialakított monstrum - amely a hagyományos, fánkra emlékeztető forma helyett gyakorlatilag egy méretes, két autóbusz hosszúságával vetekedő henger - jóval hosszabb ideig fenntartotta a folyamatot, amely csak akkor szakadt meg, amikor kifutottak a magas hőmérsékletet biztosító energiából. Amennyiben tehát sikerül nagyobb méretekben tovább skálázni a fejlesztést, megtalálhatják az évtizedek óta keresett választ, és valóban elindulhat a fúziós energia alkalmazása, amely a csillagok mintájára hidrogénatomok fúziójával biztosítaná a már említett olcsó és kimeríthetetlen forrást.


A cég szakemberei 10 megawatt energiával, hidrogén és bór segítségével hevítették fel a gázlabdát 10 millió Celsius-fokra, hogy előállítsák a folyamatban kulcsszerepet betöltő plazmát. A kísérletek során rájöttek arra, hogy még nagyobb energiájú, pontosabban célzott nyalábokkal jóval tovább fenn tudják tartani a kívánt folyamatot, ez ugyanis minden korábbinál hosszabb ideig, egészen pontosan 5 milliszekundumig működött, amikor is kifutottak a rendelkezésre álló energiából - ez utóbbiból azonban még sokkal többre lesz szükség, hogy elérjék a mintegy 3 milliárd Celsius-fokos hőmérsékletet, hogy a megoldás gazdaságossá váljon, vagyis több energiát nyerjenek ki a folyamatból, mint amennyit az felemészt.

Természetesen a munka folytatására és további optimalizációra lesz szükség, a skálázhatóság megvalósítása esetén azonban jó eséllyel közelebb kerülünk a végcélhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #20
  Eloszor is ez a klasszikus Farnsworth fele fuzios rendszer nagy meretben, meg a Hirsch fele modositas elott. Az utobbirol tudjuk, hogy nem jo irany, de a Farnsworth fele megoldas jo. Mondjuk ok is ugyanazt a kb. 45 fokos megoldast hasznaljak, amit az eredeti kismeretu rendszer, pedig a 180 fokos realisabb lenne, viszont az jobban mukodne elenyeszo meretu gravitacio mellett, tehat az urben.

  Letezik meg a tokamak technologia amit az EU kutat es a Bussard fele fuzios rendszer, amit jelenleg az amerikai hadsereg fejleszt tovabb. Ez utobbi mar sikeresen elert pozitiv visszacsatolast, tehat kepes volt a sajat energiajaval leolvasztani egy kiserleti reaktort. A problema pont ebben all, hogy a folyamat nehezen szabalyozhato es konnyen megszalad.

  Az energiakicsatolasra a legegyszerubb megoldas a termikus energia elvezetese a reaktortartaly falarol sima hutokozeggel, mig a lathato tartomanyban eloallitott energiat vagy nagy homersekletet kibiro napelemekkel vagy termikus konverterekkel lehet kinyerni. Ez utobbi egy fekete keramia bevonat, ami lathato fenybol infravoroset csinal (lasd napkollektor). A fuzios energia egyik elonye, hogy szinte csak hot es fenyt allit elo, kis merteku sugarzas kereteben, amit a megfelelo szigeteloanyagokkal ugyancsak hove lehet alakitani. (a szigeteloanyagok persze szep lassan radioaktivva valnak tole, mint tette ezt a Bussard fele reaktor, ahol meg a gyorsitotekercsek is felaktivalodtak)

  Szerintem erdemes lenne kiprobalni egy 180 fokos Farnsworth fele fuzios reaktort a Bussard fele elektrodinamikus confinement technologiaval, amit ma mar a szupravezeto magnesek miatt energiahatekonyan tudnank megepiteni. (a Bussard ramjet hajtomu fokozata, a vasimr hajtomu is ilyeneket hasznal, mikrohullamu plazma konverzioval, majd elektrodinamikus gyorsitassal, ez a fo reaktorhoz is jo lenne, majd a mar szemetnek szamito heliumot tovabbvezetni a vasimr hajtomuhoz, meg plazma allapotban)
 • VolJin #19
  Oké, de beszélt már valaki arról, hogyan nyernék ki az energiát?
 • fszrtkvltzttni #18
  Ezek közül is az utolsó, ami azért jó, mert ezek gyakori izotópok, nem úgy mint a He-3, amit a holdról szeretnének bányászni.
 • fszrtkvltzttni #17
  LOL! Mennyi atomfizikus! XD
 • Irasidus #16
  Azok teljesen más üzemanyag keverékkel üzemeltek, ahány üzemanyag keverék annyi hőmérséklet. Minden plazmában szétesnek az atomok, ez a cél! Az atommagok széteséséhez azért jóval magasabb 10^11 kelvinen hőmérséklet szükséges, ezt meg sem közelíti. Itt van néhány példa (nem összes) üzemanyag keverékekre:


  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.02. 15:39:48
 • duke #15
  A 3 milliard az szerintem is sok. Az eddigi fuzios kiserletekben 100 millio fokokrol beszeltek, de csak azert kell 100 millio, mert nem tudjak a csillagokban levo nyomast eloallitani, igy homersekletet novelik. Szoval szolni kene nekik,hatha nem olvassak az sg-t, hogy 3 milliard foknal mar szetesenek az atomok, es a reszecskeik, es marad nekik egy rakas kvarkjuk, amivel nem tudom hogy akarnak energiat termelni.
 • Irasidus #14
  3 billió van az angol cikkben, és az angolszászban billió az milliárd (és nem millió). Szerintem nem nekünk kéne tanulni... klik
 • Irasidus #13
  Divertoral, a fúziós végtermék elektromos töltéssel rendelkezik amit ki lehet vonni, illetve a kilépő neutronokat neutronelnyelőkkel fogják fel amik felmelegednek és egy hőcserélő segítségével gőzt fejleszteni.
 • Irasidus #12
  Egy valódi erőműnél sem haladja meg a rektortérben lévő üzemanyag mennyisége egy bélyeg méretét, amit folyamatos pótolni kell, sem biztossági okokból, sem energiatermelés szempontjából nincs értelme több kg üzemanyag fúziójának. Van ilyen, csak azt hidrogénbombának hívják, és itt nem ez a cél. Az üzemanyag befecskendezésezés elég régóta megoldott dolog, injektorral hívják a szerkezetet, a végterméket illetve hő egy részét meg egy divertor nevű eszközzel vonják ki. A fizet nem a rektortérben melegítik, hanem a divertor illetve részben neutronelnyelők illetve maga a plaza elektromos tulajdonsága szolgáltatja az energiát. De ennél sokkal több dologra kell figyelni, illetve sokkal bonyolultabb az eljárás.
 • molnibalage83 #11
  Még sosem láttam leírva sehol azt, hogy fúziós erőművel hogy a francba képzelnek gőzkörfolyamatot meghajtani...
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.09.02. 09:30:07