Gyurkity Péter

Közelebb jutottunk az önfenntartó fúzióhoz

Az amerikai kutatók nagy áttörést értek el, a plazmából már több energiát nyertek ki.

A fúziós energia kutatása terén időről-időre mi is beszámolunk a fontosabb előrelépésekről, az év elején például arról írtunk, hogy 20 másodperc az új rekord, ami azt jelezte, hogy van esélyünk a tartós használatra. Most egy amerikai csapat adott hírt arról, hogy elérték az úgynevezett gyújtási pontot, a kísérlet során pedig több energiát nyertek ki, mint amennyit felhasználtak.

Az év eleji új rekord után néhány hónappal a brit illetékesek jelentették be, hogy tízszeres csökkenést értek el a komponenseket érő hőmennyiség kapcsán, ami komoly segítséget jelenthet a jövőben. Az amerikaiak eközben folyamatosan dolgoztak saját megoldásukon, a Lawrence Livermore National Laboratory által üzemeltetett National Ignition Facility (NIF) most pedig arról számolt be, hogy (a több mint 60 éven át tartó munka után) elérték az úgynevezett gyújtási pontot, amely a folyamat önfenntartó jellegét, annak kialakítását jelenti, ennek során ugyanis a reakció ellensúlyozza a hővesztést, vagyis nincs szükség külső energia felhasználására a hatalmas hőmérséklet fenntartása érdekében.

A kutatók 20 nanoszekundumon keresztül bombázták az erre kijelölt apró gömböt lézernyalábokkal, ők ugyanis a lézerrel kontrollált erőmű fejlesztésén dolgoznak. A mostani kísérlet során nyolcszor jobb eredmény értek el a tavaszi tesztekhez képest, a 2018-as rekordhoz képest pedig már 25-szörös az előrelépés, ami jelzi a munka eredményességét. A rendelkezésre álló adatok alapján 250 kilojoule energiát fektette be a folyamatba, amelyből viszont már egy jóval nagyobb mennyiséget, 1,3 megajoule-t nyertek ki, amivel ismét komoly tapasztalatra tettek szert – a hangsúly ezen kísérletek során a nyereségen van, vagyis a folyamat hossza, annak időtartama kevésbé számít fontos szempontnak.

A szakemberek folytatják a munkát, a cél a folyamat további tökéletesítése, ami valószínűleg szintén évekig tart majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #23
    Analógia mint fogalom, ismert-e kendnek? Sebaj látom nem nagyon....?
  • Kelta #22
    Mondjuk ez itt fúzió, de sebaj :)
  • Kelta #21
    Még, de halad a kutatás--
  • UUUU #20
    Nem kell semmiféle lézer, hiszen ott a kovakő.
  • Agyturbinikusz #19
    Meg is válaszolta a saját kérdését, itt is merőben más módon lesz megoldva, nem a gravitáció tartja össze, hanem mágneses tér...
  • Sequoyah #18
    Es nincs is sok koze a fold belsejeben torteno maghasadasnak ahhoz ahogy az eromuvekben mukodik. Nem a fold magjaban levo folyamatot masoltuk le, hanem meroben mas modon lett megoldva.
  • Agyturbinikusz #17
    És a maghasadas csak a föld magjában mehet végbe biztonsággal.
    Tudod arról szól a tudományos kutatás... értelem szerint kiegészíteni.
  • Sequoyah #16
    A tobb trillio pelda egytol egyik KZIAROLAG azert mukodik, mert a sajat csillagaszati tomeguk tartja stabilan a fuziot. A kis merettel pont azt a gravitaciot veszited el ami miatt ez mindenhol mashol mukodik.

    Pontosan 0 olyan peldat lattunk ahol csillagnyi tomeg nelkul fennatrhato fuzio jott volna letre.
  • Sequoyah #15
    A lezernek is energia kell, es egyaltalan nem trivialis hogy ez pozitiv energiamerleggel lehetseges.

    Nyilvan a tudosok kiszamoltak es bele sem kezdtek volna ha mar elvben lehetetlen lett volna, de egy laikus szamara ez egy jogos kerdes.
  • Agyturbinikusz #14
    Nincs erre szükség, a kerék is egy felesleges úri huncutság. Kérem a barlangba vissza fáradni és várni a világ végét, miközben imákat mormolnak.