SG.hu

Több hatalmat adna a robotpilótának az Airbus

A cél nem az, hogy a pilótákat eltüntessék a pilótafülkéből, hanem hogy biztonságosabb legyen a repülés.

Az elmúlt 50 évben a repülésben az automatizálás átalakította a pilóta szerepét. Manapság a pilótáknak minden eddiginél több segítséget nyújt a pilótafülkében lévő technika. A Project Dragonfly nevet kapott csomag még tovább fogja bővíteni a robotpilóta autonómiáját. Az Airbus A350-1000-es géppel végzett kísérletek három területre összpontosítottak: a továbbfejlesztett automatikus leszállásra, a gurulás segítésére és az automatizált vészhelyzeti elterelésre. Ezek közül a legutolsó a legdrámaibb.

Kicsi a kockázata egy légi balesetnek, de a repülőgépeknek és a személyzetnek minden forgatókönyvre készen kell állniuk, ezért a Project Dragonfly projektben egy automatikus vészleszállási rendszert teszteltek. Az elképzelés szerint ez a technológia átveszi az irányítást, ha a pilóták cselekvőképtelenné válnának. A repülőgép saját magától képes ereszkedni és leszállni, miközben figyeli a többi repülőgépet, az időjárást és a terepet. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a repülőgép a légiforgalmi irányítással a rádión keresztül, mesterséges intelligencia segítségével létrehozott szintetikus hangon beszéljen.

A repülőgép rendszerei számára ez nem kis feladat. "Az egyik kihívás az volt, hogy megtanítsuk a rendszert az összes információ megértésére és a megoldás kitalálására" - mondta Miguel Mendes Dias, az automatizált vészhelyzeti művelet tervezője. "A repülőgépnek magától kell megszereznie az összes információt. Tehát meg kell hallgatnia a légiforgalmi irányítástól érkező üzeneteket és ki kell választania a legmegfelelőbb repülőteret a leszálláshoz.". A Project Dragonfly két sikeres vészleszállást hajtott végre. A tesztrepülések során a francia légiforgalmi irányítók teljesen megértették a helyzetet, és a repülőgép biztonságosan landolt. "Ez valóban elképesztő teljesítmény" - mondta Mendes.

Az új technológia képes új repülési pályatervet generálni és a repülőgépet autonóm módon leszállítani. Szerencsére szinte minden leszállás sokkal kevésbé drámai, és a Project Dragonfly a megszokott dolgokban is segíteni tud. A legtöbb nagy repülőtéren van olyan technológia, amely a repülőgépet egy adott kifutópályára irányítja, ezt hívják precíziós megközelítésnek. De nem minden repülőtér van ezzel felszerelve, ezért az Airbus a Project Dragonfly keretében azt vizsgálta, hogy különböző szenzorok segítségével hogyan tudja a repülőgép segíteni az automatikus leszállást. Ez magában foglalja normál kamerák, az infravörös- és a radartechnológia kombinációjának használatát.


Kamerákat és érzékelőket szereltek a repülőgép orrára

A csapat adatokat is gyűjtött a világ minden tájáról, így mindenféle időjárási körülményt modellezni tudtak. Amellett, hogy a repülőgép több információt kap, a plusz érzékelők a pilótának a leszállást figyelő pilótának is tisztább körülményeket biztosítanak. Az infravörös kamerák például hasznosak felhős időjárás esetén, és a technológia "megnyugtatja a pilótát abban, hogy valóban megfelelő pályán halad a kifutópályához" - mondja Nuria Torres Mataboch, a Dragonfly projekt számítógépes látásért felelős mérnöke.

A Dragonfly projekt a gurulással is foglalkozott. Bár ez alapvető feladatnak tűnhet, mégis ez lehet a munka legnagyobb kihívást jelentő része, különösen a világ legforgalmasabb repülőterein. Ebben az esetben a pilóta irányította a repülőgépet, és a technológia hangjelzésekkel látta el a személyzetet. Amikor a repülőgép akadályokba ütközött, riasztást adott ki, emellett tanácsokat adott a pilótáknak a sebességgel kapcsolatban, és megmutatta nekik az utat a kifutóhoz. "Olyasmit akartunk, ami segíti és csökkenti a pilóták munkaterhelését a gurulási fázisban" - mondta Ridley.

De mit szólnak a pilóták az ilyen fejlesztésekhez? A lelkesedés nem általános, néhányan nem akarják, hogy a technológia túl nagy hatalmat kapjon. "Nem tudom, hogy bármelyik pilótának különösebben tetszik-e, hogy a számítógép az egyedüli döntőbírája annak, hogy egy járat sikeresen landol-e vagy sem" - mondta Tony Lucas, az Ausztrál és Nemzetközi Pilóták Szövetségének elnöke, aki nincs meggyőződve arról, hogy a számítógép vezérelte repülőgépek képesek lesznek kezelni a felmerülő összetett forgatókönyveket. "Az automatizálás nem helyettesítheti két jól képzett és kipihent pilóta döntéshozatalát a pilótafülkében" - mondta. Lucas a Boeing 737 Max példáját hozta fel, ahol az automatizált rendszer 2018-ban és 2019-ben két halálos balesethez vezetett.

Az Airbus leszögezte, hogy a további automatizálás csak akkor kerül bevezetésre, ha az biztonságos, és hogy a cél nem a pilóták munkájának megszüntetése. "A teljesen automatizált repülőgépek csak akkor kerülnének bevezetésre, ha ez egyértelműen és biztosan a biztonságos megoldás az utasok és a személyzet védelme érdekében" - mondja Ridley.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Egyreszt a pilotak tartanak tole, hogy ha tul automatizalt a rendszer, akkor csak 1 monitorozo pilota marad a fedelzeten, ha meg automatikusabb, akkor pedig varhatoan az egyik utaskiserot kepzik majd ki a veszhelyzetek kezelesere.

    A vasuton is ez tortent, a biztosito berendezesek elterjedesevel mar nem ketto, hanem csak 1 ember van a vezetoallason es meghibasodas eseten a kalauz ul be masodiknak. Automatabb vonatok, mint pl. a londoni DLR eseten mar csak egy biztonsagi or van, aki a veszhelyzeteket tudja kezelni es ha kell kezzel vezetve begurulhat a kovetkezo allomasra. A budapesti 4-es metroban mar ez sincs, csak a kozpontban ul 3 ember, akik a teljes vonalat vezetik (gyakorlatilag egerrel utasitva a jarmuveket). Nallunk meg a mashol kotelezo peronkapukat is kihagytak a 70-es evek ota hasznalt infralezeres peronvedelem miatt es semmi gond nincs vele.

    Ugyanilyen folyamaton mentek at anno a liftek is, amikor a fedelzeti fekezot es fent a motor mellett allo gepeszt kivaltottak egyetlen fedelzeti vezetovel aki a menet/fek kart kezelte, majd mar csak a felautomata rendszerek gombjait nyomkodta a szakkepzett liftkezelo, vegul mar maguk az utasok adjak meg a celemeletet es a liftek maguktol odamennek.

    A repules most valahol a liftek masodik es harmadik fazia kozott van. Mar nincs fedelzeti mernok, de fel es leszallaskor meg tobbnyire kezzel vezetnek. (muszeres visszajelzes mellett) Most lephetunk at a gombnyomkodas fazisaba, ahol a leszallaskor csak meg kell adni, hogy melyik palyara szalljon le, gurulaskor pedig az utvonalat es arra megy. Egyebkent automata repulot epiteni konnyebb mint automata autot, mert fent nagyon keves dolog jon szembe es a kereskedelmi repulesi utvonalak muszeresen (radio jeladokkal es gps-el) is ki vannak tablazva.
  • Major #1
    "Az automatizálás nem helyettesítheti két jól képzett és kipihent pilóta döntéshozatalát a pilótafülkében" - mondta. Lucas a Boeing 737 Max példáját hozta fel, ahol az automatizált rendszer 2018-ban és 2019-ben két halálos balesethez vezetett." - És hány baleset volt emberi hibából?