Gyurkity Péter

Előrendelhető a repülő autó

Az utazás időtartama és az ár azonban behatárolja a vásárlói kört.

Évekkel ezelőtt mi is írtunk az elektromobilitás egy új területéről, amelynek berobbanása azóta is várat magára – a repülő robottaxin akkor már dolgoztak, viszont most egy másik hasonló fejlesztés válik hamarosan elérhetővé, igencsak borsos áron, komoly korlátokkal.

A svéd illetőségű Jetson Aero hivatalos oldalán, valamint az alább beágyazott videóban vehetjük közelebbről is szemügyre a cég első fejlesztését, amely ennek megfelelően a Jetson First névre hallgat. Ehhez több külsős beszámoló csatlakozik, így már megismerhetünk néhány fontosabb technikai adatot és jellemzőt, vagyis bőven a hivatalos megjelenés előtt kialakulhat a többé-kevésbé teljes képünk az érdekes alkotásról. Ez tulajdonképpen egy repülő autó, amely az electric vertical take-off and landing (eVTOL) kategóriában jelenne meg, nagyjából 100 km/h-s sebességgel haladva előre, akár 1500 méteres magasságba emelkedve, bár a cég által elérhetővé tett videókban egyelőre a felszínhez ennél jóval közelebb tesztelték a járművet.


A sofőr egy alumínium-karbonszálas keretben ülne, az abból kinyúló 4 lábra, egy 88 kW-os motorra, valamint az irányításhoz szükséges kontrollerekre támaszkodva – ezek között botkormány, gázkar, illetve pedálok is megjelennek. A jelenleg ismert információk alapján egy nagyjából 85 kg-ot nyomó illető 15-20 percen át közlekedhetne a levegőben egy feltöltéssel, ami nagyon rövid időtartamnak tűnik, ez tehát elsősorban a kifejezetten gazdag vásárlók játékszere lesz, már amennyiben a fejlesztés megkapja az ehhez szükséges engedélyeket. Az ár legalább ennyire fontos korlátozó tényező lesz, jelen pillanatban 22 ezer dollárért foglalhatunk le egy-egy példányt, amelyeket majd 2023-ban fognak legyártani.

A jövő évre vonatkozó kapacitás már betelt, a cég 2022-ben összesen mindössze 12 példányt szállítana le, meglátjuk, mekkora sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xyl #10
  A cég nevéhez: A Jetson család

  Utoljára szerkesztette: xyl, 2021.11.17. 22:18:41
 • kal el #9
  A 22.000 dollár az csak az előleg, hogy az elsők között kapd meg.A teljes ár 92.000 dollár és csak 50%-ban lesz összeszerelve a maradék 50% csináld magad alapon megy.
 • Macropus Rufus #8
  "Előrendelhető a repülő autó "
  ez mondjuk nem egy repülő autó. Sztem.
  Am. nem rossz kis cuccos. Viszont nem egy életbiztosítás a használata. Mondjuk a rotorok védelmének a teljes hiánya sem egy pozitív dolog, de remélhetőleg fog még változni.
 • RJoco #7
  Munkába járni tökéletes lenne.
  Az ára sem vészes és még zöld is, úgyhogy a környezetvédőknek sem lehet gondja. Nekem meg az adóval.
  Egyedüli probléma a közel/távol lévő szomszédok lennének és a zajszennyezés.
  Gyanítom, hogy nem halk jármű. Ez az adat felettébb fontos lenne a használhatóság szempontjából.
  Emellett a videóban látott modell biztos, hogy nem kapna működési engedélyt, mert baromira veszélyes lehet. Kisgyerek beleszalad a forgó propellerbe és jótcakát. De egy felnőtt is nekimehet.
  Azért remélem nem hal el a projekt és csiszolnak rajta még sokat.
 • wraithLord #6
  Ez kb. egy mostani DJI drón teljesítménye, a különbség annyi, hogy itt a pilóta is rajta ül gépen, amit őszintén szólva kihagynék. :D De remélem, sokan megveszik, hogy meglegyen a további fejlesztések költsége.
 • quatlander #5
  Lehet repkedni hátul a kertben.
 • defiant9 #4
  Nagyvárosi légitaxi, irodaház tetejére?
  Persze szigorúan full gépi irányítással.
  Ez végülis valahol egy combosabb szállító drone.
  Az előnye nyilván az hogy vertikálisan sokkal nagyobb a közlekedési áteresztő kapacitás mint 2D-ben.
  Kérdés hogy a széllökéseket hogy tolerálná, valszeg lennének napok amikor nem nagyon repülhetnének szelesebb városokban.
  Oldalüvegeket meg sötétíteni kellene a bebámulást megakadályozandó.
  Nyilván a távolabbi jövő zenéje ez, de nem feltélenül a nagyon távolié:

  Israel National Drone Initiative enters third phase as momentum builds for government-led drone delivery network
  Monitors display information in a command center in Tel Aviv, on October 11, 2021
 • zola2000 #3
  22000 dollár az csak 6-7 millió forint, és ez még nem is tömeggyártás.

  Szerintem amint tömeggyártásba megy és pár ezren ilyennel vagy fejlesztés után kicsit jobbal kezdenek el közlekedni gyorsan betiltanák, mint a drónokat.

  Persze jól hangzik a repülő autó a vissza a jövőbe című filmben, de eddig minden próbálkozás egyszerre volt rossz autónak is meg repülőnek is.
 • kvp #2
  Ez remek jarmu, de ruhaval es sisakkal egyutt sem lehet tul nehez a sofor, mert nem birja felemelni a 4 motor. Szoval ha valaki kis sulyu es gazdag, akkor vehet egyet. Egyebkent autonak nem neveznem, max. repulo gokartnak. A 15-20 perc uzemido pedig jatszani jo, masra egyelore nem.

  ps: Mar gondoltam arra, hogy mennyire lenne manapsag gazdasagilag megvalosithato egy dupla turbogeneratoros, 4 darab nagyteljesitmenyu elektromos ducted fan-es jarmu kb. egy UH1-essel megegyezo meretben. (kb. 2400 kW kimeno teljesitmenyre lenne szukseg)
 • Csaba161 #1

  Ilyen videójátékom nekem is van, csak sokkal jobb a grafikája...