Gyurkity Péter

A Boeing és az Airbus uralja az utasszállítók piacát

A két gyártó a teljes szegmens 91 százalékát birtokolja, a légitársaságok azonban nem egyformák.

A címben szereplő páros kapcsán még tavaly írtunk arról, hogy ők az új 5G-hálózatok ellen vannak, az utóbbi hónapokban azonban inkább a kínai rivális előrehaladásáról számolhattunk be, legutóbb például már az vált egyértelművé, hogy ez utóbbi hamarosan forgalomba állhat. Most egy részletes összefoglalóban látjuk a jelenlegi helyzetet, amely a nyugati gyártók óriási fölényét mutatja.

A Visual Capitalist hosszabb anyagában képi és szöveges formában is szemügyre vehetjük a felsorolást, amely több szempont alapján összegzi a fontosabb tudnivalókat. Kiderül például, hogy az utasszállítók piacát a Boeing és az Airbus uralja, ők ketten a teljes terület 91 százalékát tartják maguknál, viszont az egyes légitársaságok között komoly különbségek vannak, hiszen amíg az európai és ázsiai cégek körében az Airbus számít népszerűbbnek, észak-amerikai társaiknál már jóval vegyesebb a kép. Egyeseknél fele-fele arányban vannak jelen a két rivális típusai, mások viszont (így például a Southwest) kizárólag egyetlen modellre támaszkodnak.

A méret tekintetében egyértelműen az American vezet, ők több mint 900 géppel rendelkeznek, az amerikai cégek többnyire a lista elején helyezkednek el. A bevételnél már a Delta volt az első, legalábbis 2020-ban, míg Ázsiában a China Southern volt az első helyen, mégpedig a China Eastern és az Air China előtt. A British Airways és az Iberia egybeolvadásával létrejött IAG a jól fizető, kifejezetten népszerű utakra koncentrál, a jóval kisebb szereplőket sem kell azonban lebecsülni, hiszen az Emirates, a Singapore Airlines, valamint az Air Canada is többször kapott igencsak rangos elismerést.

Az egyelőre még nem világos, hogy a társaságok milyen új típusokra állnak majd át az elkövetkező években, évtizedekben. Azt tudjuk, hogy az orosz és a kínai rivális nem lesz nagyon népszerű a nyugati piacokon, viszont a Boeing 737 MAX esete megmutatta számunkra, hogy a legnagyobbak is hibázhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!