Gyurkity Péter

Új orosz atomtengeralattjáró készül

A friss osztállyal a nyugathoz való felzárkózást tűzik ki célul.

Az orosz haditengerészet, azon belül pedig a tengeralattjárók, igencsak nehéz éveket, évtizedeket követően kezdték meg a lassú talpra állást, amely egyáltalán nem ment könnyen – lásd a Kurszk tragédiáját. Az utóbbi néhány évben már konkrét eredményeket is felmutattak, most pedig jön egy vadonatúj osztály, hogy itt is megvalósuljon a lemaradás ledolgozása.

Az illetékesek először még tavaly decemberben, egy bemutatón rántották le a leplet a Lajka-osztály első képviselőjéről, amely egy szibériai kutyafajtáról kapta érdekes nevét. Február végén további részleteket ismerhettünk meg a tervekkel kapcsolatban, így például az is kiderült, hogy mind az Akula-, mind pedig a Viktor-osztály meglévő tagjait lecserélnék, vagyis nagyjából egy tucat új tengeralattjáró megépítését szeretnék megvalósítani, ami viszont nagyban függ a gazdaság teljesítőképességétől, illetve az anyagi helyzettől, nem beszélve a tervezési fázis során felmerülő esetleges problémákról. Amennyiben azonban siker koronázza az erőfeszítést, a tengeralattjáró-fegyvernem valóban ledolgozná lemaradását, felzárkózva a nyugati riválisokhoz.

Új típusokat nem túl gyakran mutatnak be, erre legutóbb 2014-ben került sor, akkor is egy 20 éven át tartó munkát zártak le ezzel. Ami a mostani fejlesztést illeti, itt folytatják a megszokott dizájnt, vagyis ismét egy némileg szélesebb, nagyobb vízkiszorítású (11340 tonna) hajóra számíthatunk, amely a fejlett nukleáris meghajtás révén meglehetősen nagy sebességgel, 35 csomóval közlekedne. Legnagyobb merülési mélysége 517 méter lenne, ezzel ebben a tekintetben is megelőzné az amerikai Virginia-osztály képviselőit, miközben a sztenderd, 21 hüvelykes torpedócsöveket alkalmazná, amelyeket összesen 16 függőleges rakétaindító cső egészítene ki, hajók (Kh-35) és szárazföldi (Klub) célpontok ellen.

Meglátjuk, mennyiben sikerül összehozni az új osztály elrajtolását, ezzel kapcsolatban azonban érdemes mégegyszer megjegyezni, hogy a Borej- és Jaszen-osztály esetében közel 20 éven át halasztgatták a bemutatkozást, ami elsősorban a gazdasági helyzet következménye volt – közel sem biztos, hogy ezúttal jobb lesz a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #1
    Lajka osztály ?:D Április elseje van már??
    Meg a Lajka az az első űrkutya mitől faj az ?
    Viktor osztály ?:D az biztos Magyar tengeralattjáró
    Most jelentik az M1-en az párhuzamos tengeralattjáró de van egy másik is na az a Soros :D