5
  • Tetsuo
    #5
    "A kutatók rámutattak, hogy a megépített prototípus rendkívül kicsi..."
    Ezek a kutatók! :-)
  • duke
    #4
    "Hatékony alternatívát jelenthetnek a fél-tengeralattjárók "

    Egy fel tengeralattjaro kb azonnal elsulyedne. :))))
  • kvp
    #3
    Az amerikai hadsereg SM3/block2-es elfogo raketai is hiperszonikusak es mind hajora, mind szarazfoldre telepithetoek. A feltenegeralattjaro igazabol felmeresi/felderitesi celokra es a drogcsempeszeknek jo, mert olcso, de a felszinrol alacsony a lathatosaga. Viszont a levegobol es az urbol vilagit es tokeletes celtabla, mert nem tud elmenekulni (lesullyedni), ugyanakkor alulrol (a valodi tengeralattjarokrol) is nagyon jol latszik, mert mindig a felszin kozeleben uszik.

    Egy katonai feltengeralattjaro gyakorlatilag egy Ericsson monitor modern valtozatban, agyuk helyett szenzorokkal es raketakkal. Hajonak alacsony, tengeralattjaronak hajo. Ha szarnyashajova alakithato, akkor pedig egy alacsony eszlelhetosegu PT boat-ot kapunk, kerdeses hasznalhatosaggal, mert ha gyorsan megy, akkor jol latszik, ha lassan megy, akkor meg konnyu celpont. Egy melyebbre merulni kepes kavitacios tengeralattjaro egy felszini szenzor/kommunikacios bojaval ertelmesebb (es persze sokkal dragabb) lenne.
  • inkvisitor
    #2
    Hiperszonikus rakéták hatalmas, drága és nem bizonyított játékszerek. Tudtommal mozgó célpont ellen még egyet sem használtak.
    Kisméretű automata hajókra több értelme van kisebb, alacsony észlelhetőségű szubszonikus rakétából rakni sokat.
  • NEXUS6
    #1
    Ha már igazán univerzális eszközt akarnak csinálni el tudnék képzelni egy romboló/fregatt kategóriájú, hiperszonikus rakétákkal + felderítő drónokkal felszerelt féltengeralattjáró, ekranoplán/szárnyashajó kombót.