Gyurkity Péter

Elkapta, majd eldobta a rakétát a Rocket Lab

A cég sikerként értékeli a manővert, bár a gyorsítórakétát később, a vízen kellett begyűjteni.

A Rocket Lab nem túl gyakran szerepel híreinkben, bár az amerikai és új-zélandi kötődéssel rendelkező vállalat szép sorban lövi fel kisebb rakétáit, amelyek többnyire gond nélkül juttatják el a kívánt pályára a különböző eszközöket. Legutóbb arról írtunk, hogy nagyobb rakétával készülnek, most viszont a gyorsító begyűjtésének új módszerét kísérelték meg, félsikerrel.

A cég illetékesei a Twitter oldalán tették közzé a küldetés fontosabb részeit megmutató rövidebb videókat, viszont a teljes fellövést is végignézhetjük, az alább beágyazott felvételen. Ennek során az eddig is használt, eddig 24 esetben jól teljesítő Electron rakéta indult útnak, ezúttal is több műholddal, amelyek a kereskedelmi partnerek eszközeiként folytatják majd tevékenységüket. Az első fokozat leválása után a második tovább emelkedett, elérte a kívánt pályát, majd pedig a műholdakat is útjukra bocsátotta. Eközben a lassan, ernyő segítségével visszaereszkedő gyorsítórakéta begyűjtése, az arra irányuló manőver is megindult, mégpedig egy módosított Sikorsky S-92 típusú helikopterrel, amelyet általában kereső-kutató expedíciókban vetnek be.


A rendkívül nagy precizitást igénylő manőver tulajdonképpen sikeres volt, az ernyő elkapásával megtörtént az eszköz begyűjtése, a pilóta azonban nem volt elégedett a súlyeloszlással és a repülési jellemzőkkel, így néhány másodperc után elengedte azt, emiatt a gyorsítórakétát később, a megszokott módon, a víz felszínén kellett begyűjteni. Az illetékesek ennek ellenére is sikerként értékelik a küldetést, amely a későbbiekben nagyon jól jön majd, hiszen a jövőben így képzelik el a visszahozatalt, amely nyilván gyorsabb és egyszerűbb, mint a tengeren hánykolódó objektumok megtalálása és hazacipelése.

Az elkövetkező hónapokban további próbák várhatók, eközben nyilván folytatják majd a műholdak fellövését – ezen a téren a mostani küldetéssel együtt már 146 darabnál járnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!