Berta Sándor

Nagyon más az autizmus férfiaknál és nőknél

A betegséget teljesen másképp kell diagnosztizálni a két nemnél, és eddig főleg csak a férfiakra összpontosítottak.

Az autizmus spektrumzavar egy fejlődési rendellenesség, ami az egyén szociális és kommunikációs képességeit befolyásolja, ismétlődő viselkedészavarokat okoz és a külvilág iránti csekély érdeklődéssel jár együtt. A Stanford Egyetem Orvosi Iskolájának a munkatársai megállapították, hogy a két nemnél eltér a hatása, azaz másként működik az autista fiúk és lányok agya. A szakemberek ezt több száz agyi felvétel mesterséges intelligencia segítségével való tanulmányozása után derítették ki.

Az autizmust négyszer gyakrabban diagnosztizálják fiúknál, mint lányoknál, ezért a kutatás eddig inkább a férfiakra összpontosított. Kaustubh Supekar, a mostani tanulmány szerzője úgy vélte, hogy ha egy betegséget egyoldalúan írnak le, akkor a diagnosztikai módszerek is egyoldalúak lesznek. Vinod Menon, az anyag másik szerzője hozzátette, hogy a lányok esetében komoly problémát okoz az autizmus diagnosztizálásában a tünetek elrejtése. A következmények általában késlekedések mind a diagnózisban, mind a kezelésben. Az érintett lányok általában kevésbé mutatnak repetitív magatartást, mint a fiúk. Ez azért baj, mert a jelenlegi kezelések még nagyon fiatalon, a beiskolázás előtt a leghatásosabbak, amikor még az agyi motoros képességek és a nyelvi központok fejlődésben vannak.

"Óriási hatása van az időben megkapott gyógymódnak: a korai nyelvi fejlesztés révén jó esélye van, hogy az autizmus spektrumzavarban szenvedők beszédkészsége nem marad el a többiektől, és így más tárgyakban nem szenved emiatt hátrányt. A következmények nagyon komolyak, ha nem történik meg a diagnózis időben." - nyilatkozta Lawrence Fung professzor.

A vizsgált agyi felvételek közül 637 volt fiúé és 136 lányé. Különösen komoly kihívást jelentett a tudósoknak, hogy elegendő adatot találjanak az autista lányokról. A szakértők a tanulmány készítésekor a Stanford Egyetem adatait éppúgy felhasználták, mint az agyi felvételek nyilvános adatbázisainak információit. Érdekesség, hogy a Stanford Egyetem Orvosi Iskolájának a munkatársai a vizsgálatuk során egy új algoritmust is kifejlesztettek, amely 86 százalékos pontossággal tudta megkülönböztetni a fiúk és a lányok agyi felvételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Armagedown #5
  Nem másabb, csak a nők sokkal jobban tudják álcázni magukat.
 • Agyturbinikusz #4
  Talán egyszer...
 • Zsoltee_a_bator #3
  Relative nemreg kezdtek egyaltalan foglalkozni a temaval.. A kutatasok tulnyomo resze feher ferfiakon zajlik. Ez azert gond, mert egy csomo kondicional a tunetek mashogy jelentkeznek noknel vagy mas rassznal. Merhetoen tobb diagnosztikai tevedes, kisebb tulelesi esely.
 • Akva #2
  Na mi van? Csak nem szexisták a kutatók?
 • Sequoyah #1
  Azt latom hogy ez az SG cikk a linkelt cikk sima magyarra forditasa, de miert csak az elso bekezdest forditottatok le, es maradt ki teljesen a 2. es 3. bekezdes, amiben a lenyeget irjak le?