Berta Sándor

Feloldódik a testben egy új agyi szenzor

Forradalmi módon lesznek kezelhetők a jövőben a koponya- és agyi traumák.

A súlyos koponyasérüléseknél kulcsfontosságú, hogy meg tudják mérni az agyon belül uralkodó nyomást, hogy így akadályozzák meg a további károsodást. A Washingtoni és az Illinoisi Egyetem munkatársai egy olyan vezeték nélküli agyi szenzort fejlesztettek ki, amely a feladata elvégzése után feloldódik a szervezetben és ezáltal nem kell sebészi úton eltávolítani. Rory K. J. Murphy és csapata szerint a szenzort a jövőben nem csupán az agy, hanem akár más szervek működésének megfigyelésére, ellenőrzésére is lehetne alkalmazni.

Napjainkban az intenzív osztályokon a koponya- és agyi traumák esetében még olyan berendezéseket használnak, amelyekből számos kábel vezet ki. Ez a technológia az 1980-as évekből származik. Az is problémát jelent, hogy az idő múlásával egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a szervezet kiveti magából a beültetett implantátumokat. A fejlesztőcsapat ezért olyan megoldásokat alkotott meg, amelyek PLGA-ból és szilikonból készültek, s pontosan képesek továbbítani a nyomásra és a hőmérsékletre vonatkozó adatokat, valamint más információkat.

Az első tesztek során azt vizsgálták, hogy a szenzor mennyi idő alatt bomlik le sóoldatban. Ez az idő néhány nap volt. Ezután az eszközöket patkányok agyában tesztelték, míg a következő szintet az emberi tesztek jelentik majd. Az első eredmények alapján a szenzorok három napon át képesek megszakítás nélkül működni. Ez az idő elegendő egy koponya- vagy agyi trauma kezelésére. Ugyanakkor arra is lenne lehetőség, hogy egy beavatkozás során elhelyezzék az eszközöket az agyban és ezután további információkat szállítsanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!