Balázs Richárd

Nem szabad lebecsülni a madáragyat

A svéd Lund Egyetem kutatói szerint a hollók is lehetnek ugyanolyan okosak, mint a csimpánzok, annak ellenére, hogy sokkal kisebb az agyuk. Mindez azt jelzi, hogy nem az agy mérete, hanem az agysejtek sűrűsége, valamint szerkezete az, ami nagy szerepet játszik a madarak intelligenciájában.

"Az abszolút agyméret nem fed le mindent. Felfedeztük, hogy a varjúfélék sokkal kisebb agyuk ellenére is ugyanolyan jól teljesítenek, mint az emberszabású majmok" - hangsúlyozta Can Kabadayi, a kutatás egyik vezetője a Cognitive Science szaklapban.

Az állati intelligencia tesztelése nem egyszerű, az egyik megoldás a racionálisabb viselkedést lehetővé tevő válaszgátlás, valamint az állati impulzusok leküzdésének vizsgálata. Az amerikai Duke Egyetem kutatói széleskörű tanulmányt hajtottak végre 36 állatfajon, elsősorban főemlősökön és majmokon. A csapat egy úgynevezett henger-tesztet alkalmazott, élelmet helyeztek el egy átlátszó csőben, melynek mindkét vége nyitott. A kihívást az étel nyílásokon keresztüli megszerzése jelentette, a sikerhez az állatnak folyamatosan kényszert kellett gyakorolnia saját magán, és hatékonyabb stratégiát kellett alkalmaznia az élelem megszerzéséhez.

A tanulmány eredménye szerint az emberszabásúak teljesítettek a legjobban, ezáltal az abszolút agyméret tűnt az intelligencia kulcsának. A henger-tesztet azonban nem végezték el madarakon. Kabadayi a brit Oxford Egyetem, valamint a német Max Planck Ornitológiai Intézet kutatóival közösen varjakkal, csókákkal és hollókkal pótolták ezt a hiányosságot, hogy jobban megismerjék a válaszgátlást.

A csapat először megtanította a madarakkal hogyan szerezhetik meg a jutalmat egy nem átlátszó cső két végén keresztül, majd megismételték a tesztet az átlátszó csővel. Az állatok természetükből adódóan közvetlenül a csövön keresztül próbálnának az élelemhez jutni, amint meglátják azt. A hollók azonban minden alkalommal a cső végein keresztül próbálkoztak, a csókák és a varjak is közel 100 százalékos teljesítményt nyújtottak, ami gyakorlatilag megegyezett a bonobókéval és a gorillákéval.

"Ez azt bizonyítja, hogy a madáragy kifejezetten hatékony kisebb abszolút mérete ellenére is. Ahogy a tanulmány mutatja más tényezők is lehetnek, melyek fontosak az intelligencia esetében, például az agysejtek sűrűsége" - magyarázta Kabadayi. "Még annyi mindent meg kell ismernünk és tanulnunk az intelligencia és az agyméret kapcsolatáról, valamint egy madár agyának a szerkezetéről, de ez a tanulmány egyértelműen mutatja, hogy a madarak agya nem egyszerűen madáragy!"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #14
  Hát eleget károg, az biztos. :)
 • NEXUS6 #13
  Rájöttem, Gombabá egy varjú!
  XD
 • overseer-7 #12
  a varjak is megszívták.. nincs kezük, nem tudnak írni/olvasni.. nem indítanak űrprogramot ők se..
 • polidani #11
  https://youtu.be/1x7s71OoSXk
  Elképesztő!
 • ostoros #10
  A krokik ősei korábban különváltak, még a dinoszauruszok kifejlődése előtt. Ezzel együtt a madarak ma élő legközelebbi rokonai.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Archosaur#Phylogeny
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dinosauromorpha
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.04.28. 01:02:22
 • caius marius #9
  Őő... és a krokik?
 • ostoros #8
  A madár az ász!
 • NEXUS6 #7
  Tuttam, minmeghalunk!


  Amúgy a madarak a dinamoszaszauroszok egyetlen mai napig fennmaradt ága!
 • gombabácsi #6
  mondjuk lehet, hogy a majom már komplexebb lét-kérdéseken is gondolkodik, és ez leterheli az agyát. én látok is rajtuk valami ilyesmit, mintha folyton depisek lennének :)
 • overseer-7 #5
  agy/test tömegben utánnunk a delfin jön..
  kár, hogy neki nincsenek manipulációs végtagjai..amivel eszközt használhatna..
  ki kéne másznia a vízből és kezekre cserélnie az úszóit.