Berta Sándor

Megnyílt a világ legnagyobb agy­tevékenységet kutató laboratóriuma

Könnyebbé vált a mozgás közben lévők agytevékenységének a vizsgálata.

A Berlini Műszaki Egyetemen működő Mobil Agyi és Testképalkotó Laboratórium legfontosabb feladata az emberi agytevékenység mérése az aktívan mozgó személyeknél. A létesítmény először teszi lehetővé a "természetes kogníciónak" és annak neurális alapjainak a vizsgálatát. Ehhez átalakították a laboratóriumot, amely csak ezt követően vált képessé arra, hogy új ismereteket kínáljon az emberi információfeldolgozás alapjairól. Mindez az innovatív neurológiai megoldások révén vált lehetővé, miután azokat összekötötték a virtuális valóság alkalmazásokkal.

A neurológusok eddigi módszerei csupán rendkívül korlátozott mozgási lehetőségeket tettek lehetővé, ezért a vizsgálati forgatókönyvek nagyon mesterkéltnek tűntek. Dr. Klaus Gramann, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa és Scott Makeig, a Kaliforniai Egyetem tudósa pontosan ennek kiküszöbölésére fejlesztette ki a mobil agyi- és testképalkotást. A módszer segítségével aktív mozgás és környezeti interakciók közben is mérhető az agytevékenység. Gramann hangsúlyozta, hogy jelenleg a laboratórium a műszaki lehetőségeit tekintve egyedülálló a világon a mozgás közbeni agytevékenység vizsgálatában.

Ahhoz, hogy az új eljárást laboratóriumi környezetben is meglehetősen rugalmasan lehessen alkalmazni és különböző mozgási forgatókönyveket lehessen kipróbálni, többek között a virtuális valóságot is használják a kutatók. A VR-rendszereket különböző szenzorok, például szemmozgást-követő és mozgásérzékelők, valamint elektromos aktivitásmérők segítségével kötik össze és szinkronizálják az aggyal. A szakemberek így tudnak pontos képet kapni a mozgó emberek idegi folyamatairól. A cél az, hogy jobban megértsék az emberi agyat és a tudást később gyakorlati alkalmazásokban kamatoztassák, például az egészségügyi diagnosztika területén.

Az átalakítások ellenére a laboratórium alkalmas maradt a klasszikus elektrofiziológiai kutatások elvégzésére is. A létesítmény kibővítése és felszerelése egyébként 800 000 euróba került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!