Gyurkity Péter

Távoli exobolygót pillantottak meg

Kivételes jellemzői miatt bukkantak a planétára, amelyet közvetlenül is szemügyre vehetünk.

Az exobolygászat területén kivételesnek számít a távoli bolygók megpillantása, ezeket ugyanis alapvetően két eltérő módszerrel regisztrálják, amelyek közvetett visszaigazolásra épülnek. Most egy egyetemi hallgató előtt adódott különleges lehetőség, amellyel (némi szerencsével) élni is tudott, így közvetlen módon figyelhetett meg egy igencsak méretes példányt.

A Hawaii Egyetem közleményében arról olvashatunk, hogy a tőlünk nagyjából 35 fényévnyire lévő exobolygót a COol Companions ON Ultrawide orbiTS (COCONUTS) névre hallgató program keretében figyelték meg, amely nevének megfelelően olyan planétákat vesz célkeresztbe, amelyek óriási pályán mozognak saját, igencsak hűvös csillaguk körül. Ez teszi ugyanis lehetővé a fent említett közvetlen megfigyelést, amelynek révén nem a bolygók csillagra mért hatását, illetve a csillag előtt való áthaladást regisztráljuk, hanem meg is pillantjuk azt, ami a csillagászok számára nagyon ritkán adatik meg. A most bejegyzett példány jól illeszkedik a program kereteibe, ezért is sikerülhetett a megfigyelés.

Az immár COCONUTS-2b névre hallgató exobolygó óriási, ugyanis még a Jupiternél is hatszor méretesebb, saját csillagától pedig 6471 Csillagászati Egységre kering az óriási pályán – ez utóbbi adat jobb érthetősége érdekében érdemes megjegyezni, hogy a tőlünk legtávolabbi, általunk fellőtt két szonda, a Voyager 1 és 2, nagyjából 120-125 CSE távolságra van a Földtől. A csillagászok becslése alapján 1,1 millió év alatt tesz meg egy teljes kört a bolygó, emellett azonban az is nagy segítséget jelent, hogy maga a csillag igencsak hűvösnek számít – igaz, a bolygó viszonylag nagy mennyiségű hőt tartott meg létrejötte óta, hőmérséklete ugyanis 161 Celsius-fok, ezzel viszont a második leghűvösebb példány a közvetlenül megfigyelt exobolygók listáján.

Az egyetem által közölt képen halvány vörös fénnyel jelenik meg a bolygó, elmondásuk szerint a James Webb segítségével ezen a területen is több adatot kapunk majd, így jobban megérthetjük a bolygóképződés folyamatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #7
    A Mad Max-ben semmi baj nem volt a bolygóval.
    Ausztrália jelenleg is sivatagos részén játszódott egy atomháború után összeomlott társadalomban.

    Mellesleg a globális felmelegedés sem teszi élhetetlen sivataggá a bolygót. Sőt több csapadékot jelent, nem szárazságot. A viharok száma fog nőni, és erősebbek lesznek.
  • _svd_ #6
    "A Földet kéne valahogy megmenteni amíg még lehet."

    A Földet nem kell megmenteni, legfeljebb magunkat. A Föld nélkülünk is meg fog lenni. Legfeljebb új generációja jelenik meg az életnek.
    A Földet nem tudjuk megmenteni. Ha akkora katasztrófa közeleg, ami már a Földre is veszélyes, mi sem tudjuk megmenteni.
    Az emberiség túlélése csak akkor feltételezhető, ha több naprendszerben is bolygókat népesít be.
  • Peterking72 #5
    Persze, izgalmas dolog ez az exobolygó kutatás, de teljesen értelmetlen. Még a Mars bolygó meghódításánál is bődületesebb marhaságnak tartom.
    A Földet kéne valahogy megmenteni amíg még lehet.
    Mindig mondják, hogy a jövő generációknak csinálják a kutatást, akiknek már lesz majd elég fejlett technológiája, hogy eljussanak oda. Csak arra nem gondolnak, hogy ha a Föld élhetetlen lesz, akkor nem lesz jövő generáció.
    Tényleg azt hiszik, hogy ha majd a Föld egy Mad Max-béli pusztaság lesz az emberiség majd azzal fog foglalkozni, hogy űrhajókat gyárt és reménytelen missziókat indít a mélyűrbe? Örülnek, ha ivóvizet találnak meg üzemanyagot.
  • Irasidus #4
    Értelmezd is a wikipédiát, meg engem is. Tömegnél. Te meg meg méretet írtál, és én arra válaszoltam.
  • duke #3
    Miutan csak saccperkb mondtam, ezert rakerestem. A egyik wikipedia oldalon azt irjak, hogy 13 szoros jupiter tomegnel (kb 40-szeres Szaturnusz tomeg) van esely, hogy az ugynevezett barna torpeknel, idonkent beinduljon valamilyen fuzio. Tudni kene ennek a bolygonak a suruseget, tomeget hogy osszelehessen hasonlitani a 13 szoros jupiter tomeggel. A voros torpekre 80- szoros tomeget irnak.
  • Irasidus #2
    Egy csillag alsó határa a Szaturnusznál is kisebb, miközben a tömege meg jóval nagyobb. Egy bolygónak kisebb a gravitációja, nagyobbra hízhat, sőt a hőmérséklet miatt ki is tágulhat, jó nagyra.
  • duke #1
    "még a Jupiternél is hatszor méretesebb"

    Az mar durva bolygo. Inkabb mar csillag. Ekkora meretnel szerintem, nem kizart hogy idonkent beindul a fuzio.