Gyurkity Péter

A Földnél is ideálisabb bolygókra bukkantak

A kutatás szerint ezen csoport tagjai az élet számára még jobb feltételeket nyújthatnak.

Az exobolygók kutatása és részletes vizsgálata során számos alkalommal igyekeznek felmérni az adott planéta azon jellemzőit, amelyek az élet kialakulása és megmaradása szempontjából tűnnek megfelelőnek, itt azonban egyelőre szűkölködünk azon példányokban, amelyek ideálisnak bizonyulnának. Most két tucat olyan bolygót sorolnak fel, amelyek még a Földnél is jobb besorolást kaphatnak.

Az Astrobiology magazinban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy a kutatócsoport tagjai a Kepler Object of Interest Exoplanet Archive adattárára támaszkodva futottak végig a visszaigazolt exobolygók hosszas listáján, amelyen több mint 4500 ilyen planéta szerepel. A munka során igyekeztek felmérni az élet szempontjából ideális jellemzőket, az adott bolygók által nyújtott feltételeket, a jelek szerint pedig összesen 24 olyan esetben bukkantak ideális jelöltre, amely akár még a Földhöz képest is jobb helyszín lehet. A jellemzők terén az életkort, a méretet, a hőmérsékletet, a rendszeren belüli elhelyezkedést, valamint a csillag típusát és korát vették közelebbről szemügyre, ezek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy a tőlünk kivétel nélkül 100 fényévnél távolabb lévő égitesteken még akár tombolhat is az élet.

Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy bár a Nap számunkra tökéletes társ, az életkort illetően ez nem feltétlenül igaz, hiszen az ilyen G-típusú csillagok nagyjából 10 milliárd évig elegendő „üzemanyaggal” rendelkeznek, és mivel a komplex életformák kialakulásához nagyjából 4 milliárd évre volt szükség, ez nem minden esetben lehet megfelelő. Szóba jönnek tehát itt a K-típusú csillagok is, amelyek általában kisebbek és hűvösebbek, viszont jóval hosszabb élettartammal bírnak, amely akár 20-70 milliárd év is lehet, miközben a kísérő bolygók esetében a belső hőt biztosító nagyobb tömeg, a légkört hosszabb ideig megtartó erősebb gravitáció, valamint az akár 5 Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérséklet is jobb feltételeket jelenthet, annak ellenére, hogy „itthon” ma a 2 Celsius-fokos emelkedéstől rettegünk. A Föld életkora nagyjából 4,5 milliárd év, viszont az ideális intervallum 5 és 8 milliárd év között lehet, a tömeg esetében pedig az akár a 1,5-szörös eltérés is megfelelőnek tűnik.

A 24 legjobb jelölt közül (jelenlegi tudásunk alapján) egyik sem rendelkezik az összes felsorolt jellemzővel, egyikük viszont már 4 feltételt teljesít, vagyis kitűnő otthonnak bizonyulhat az élet számára. A jövőben az új űrteleszkópok (James Webb, PLATO és LUVIOR) közreműködésével folytatódik majd a munka, hogy még részletesebb képet kapjunk ezen és más bolygókról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #60
    És ennek mi köze bármihez ami a cikkben van? Szó volt arról, hogy mai technológiával el szeretnénk jutni oda?
  • pali600 #59
    Akkor számoljunk egy kicsit.
    A legközelebbi csillagrendszer a Napunkhoz, az Alpha Centauri, hozzánk ~4,3 fényévre van. 4,3 lightyear = 4,06802721 × 10^13 kilometres google szerint.
    A NASA New Horizons űrhajója óránként 58 536 km / h sebességgel halad.A Földről 2006. január közepén indult, és 2015. július közepén, kilenc és fél évvel később érte el a Plutot. Ha a New Horizons az Alpha Centauri rendszer felé irányulna, akkor ennek az űrhajónak körülbelül 78 000 évre lenne szüksége ahhoz, hogy odaérjen.

    Ennek ismeretében a ~100 fényévet mindenki számolja ki maga.

    https://earthsky.org/space/alpha-centauri-travel-time
  • Kelta #58
    A történet nem így működik
  • Kelta #57
    milyen igaz hogy humorérzékkel születni kell..
  • TokraFan #56
    Te már csak tudod, mint ismeretes, természettudományos kérdésekben "rendkívül járatos vagy"...
  • VolJin #55
    Kommentelj gyorsan egy Áment is!
  • VolJin #54
    Aha, még mindig a vörös óriás fázisról beszélsz, aminek semmi köze ahhoz, hogy a hidrogén égető korszakában is folyamatosan emelkedik az energiatermelés. Vagy szerinted ez úgy megy, hogy megvárja a csillag, míg az utolsó két hidrogénatom is fuzionál, és utána kapcsol vörös óriásba?
  • VolJin #53
    Évmilliárd akart lenni, de autokorrekt...
    Valszeg értetted, csak van min csámcsognod...
  • Tetsuo #52
    Sokszoros paradoxon amit írtál, de elsősorban a műveletlenség és felfuvalkodottság jele.
  • Kelta #51
    Én inkább olyasmire emlékszem hogy akkor mikor nagyjából elhasználja a hidrogén készletét, ami kb 3-4 milliárd év múlva lesz, akkor összehúzódik, és a héliumot kezdi égetni és átalakítani szénné, így növekszik a nyomás és akkor nő meg minden egyéb
    addig nem lesz számottevőbb változás..max pár %-ban nő a sugárzás, de ha összehúzódik, akkor a föld messzebb lévő pályára kerül