Gyurkity Péter

Leállt a Hubble számítógépe

A NASA már háromszor próbálta meg újraindítani az egységet, a munkálatok folytatódnak.

A Hubble-űrteleszkóp sokszor szerepelt már beszámolóinkban, tavaly arról írtunk, hogy a laikusok által is jól ismert eszköz immár 30 éve figyeli az Univerzumot. A fontos fejlesztés többször szorult már javításra, most pedig igencsak meggyűlt vele a NASA baja, hiszen többször voltak kénytelenek elhalasztani a leállt komponens újraindítását.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a tudományos megfigyeléseket végző műszerek irányítását végző számítógéppel akadtak gondok, eredetileg még június 13-án. Tekintettel arra, hogy egy igencsak fontos elemről van szó, a szakemberek szinte azonnal megpróbálták újraindítani azt, ez azonban nem sikerült, múlt csütörtökön ismét próbát tettek, akkor azonban szintén kudarccal zárult az erőfeszítés. Akkor még úgy tűnt, hogy egy erősen degradálódó memóriaegység okozta a problémákat, a második kísérletet követő további vizsgálódás során azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a memóriahibák pusztán egy újabb tünetet jelentenek, vagyis valamelyik másik komponens felelős a gondokért.

A június 22-i helyzet alapján mindössze annyit tudtak közölni az érdeklődőkkel, hogy folytatják a megfigyelést, mielőtt megkísérlik a másodlagos egység beindítását. Ennek érdekében a központban végigfutottak a szükséges teszteken, valamint a procedúra főbb lépésein, időközben azonban azt is megpróbálták kideríteni, hogy az eredetileg a nyolcvanas években épített számítógép miért állt le. Némi akadályt jelent, hogy a másodlagos egységet annak beüzemelése, vagyis 2009 óta nem kapcsolták be, ezt megelőzően viszont a felszínen hosszas tesztelésen ment keresztül az egység, hogy elkerüljék a kisebb-nagyobb problémákat.

Az elkövetkező néhány napban további tesztekre kerül sor, ennek során megpróbálják azonosítani az elkövetőt, majd pedig kiküszöbölni a problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #25
    Egyáltalán nem ilyen egyszerű, a Hubble 28,5° inklinációs pályán kering 600km magasan, a Nemzetközi űrállomás 51,5° (hogy az oroszoknak is megfeleljen Bajkonur magasabb szélességű fekvése miatt) és 400km-en. a magasság viszonylag kis energiszükséglettel módosítható de az inklináció megváltoztatásához jóval több energia kell, vagyis jóval nagyobb szerviz modul. Amúgy nem hevernek különbözö szerviz fokozatok, (űrvontatók) tetszőleges méretben a NASA raktárába. Az ilyet ki kell fejleszteni a megfelelő dokkolóval ellátni stb. komoly költség, egyáltalán nem triviális.
  • end3 #24
    De hát éppen 2009-es utolsó nagyjavítás során, - ha jól emlékszem, - felszereltek rá egy dokkoló modult is, csak egy szerviz fokozatnak kéne rádokkolni és a hajtóanyagával fel lehetne tolni biztonságos magasságba, amíg odaérhet valami újabb javító küldetés. - Másrészt meg.., miért ne lehetne ugyanilyen eszközökkel-módon csatlakoztatni a nemzetközi űrállomás valamelyik dokkjához, és az ottani meglévő szerviz-erőforrások használatával javítani?

    Ha harminc éves ha nem, amíg nincs fent James Webb, addig egyedüli. (Ráadásul más tartományban is láthatna mint az új távcsővel szerelt Webb.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.07.05. 13:29:23
  • csigafi #23
    Hát nem gondoltam volna hogy ennyire nincs fejlődés az emberiség életében. Gondoltam csak megoldható valahogy az hogy vissza kerüljön pl saját hajtóművekkel de ezek szerint ilyesmivel nem rendelkezik-

    Hát elég szánalmas hogy ennyire nincs fejlődés már több évtizede az emberiség életében. Már semmit sem találnak fel csak elődeink találmányait fejlesztik tovább de azt is minőségileg silányan. Amit régen építettek azok szinte mai napig működnek amit meg ma az pár év és annyi. El van itt már butulva az emberiség rettenetesen-
  • Agyturbinikusz #22
    Nézted-e a dátumot a linkelt adatlapon?
    Pont azért írtam, akkor és ott az volt jelen.

    Ahogy írták tok lényegtelen, mert a kozmikus sugárzás /Napkitörés stb. ki tudja utni gyorsan, ezért használták a majd diszkrét elemekből épített verziót
  • kvp #20
    Eloszor is a Hubble egyedi NASA fejlesztesu szamitogepet kapott, ami az Apollo-nal hasznalt rendszer utodja. Ugyanugy core memory van benne, csak nem kezzel fuzott, hanem szalagon gyartott. Ez a 60-as evek technologiai szintje.

    Masodszor pedig a raketak eseten csak a floppy csatlakozora nyomtak ra egy USB portos floppy emulatort, amilyet pl. a commodore 64-hez is lehet kapni. Probaljak minimalizalni a modositasokat, ugyanis mar keszul az uj rendszer, ami teljes mertekben modern es halozaton at vezerelt lesz, raadasul nem ballisztikus raketakra alapul, hanem hiperszonikus robotrepulogepekre. Az oroszok is hasonlot fejlesztenek, bar nuklearis meghajtasut. (tehat az oroszra nem lehet hagyomanyos tolteteket rakni) A kinaiak ballisztikus inditasu siklokal kiserleteznek, tehat raketaval indulo, de a vegso fazisban alacsonyan siklo robotrepulogepekkel. (Ez utobbi elonye, hogy hajtomu hijan nincs hojele, igy alig detektalhato a robbanas elott. Hatranya, hogy a kezdeti ballisztikus gyorsitasi fazist viszont mindenki latja.)
  • t_robert #19
    hát ahhoz képest, hogy pár éve még régi nagy 8 hüvelykes floppyról inditották a programot, amivel vezérelni lehetett a rakéta silókban a rakéták kilövését. Azok nincsen online hálózatra rákötve. És mivel a többség a 60-as 70-es 80-as években lett üzembe helyezve kissé elavult a hardverük. Volt róla vita, hogy modernizálják és jobban központosítják a folyamatot, de mindenki látta a Terminátor filmet. :) Skynet nem kap esélyt a irtásunkra azért. Meg a hackerek se ilyesmi elindítására. Csak pár éve cserélték le a még üzemelő silókban a régi floppykat valami féle pendrive szerű USB-s valamire.
  • t_robert #18
    Ha ezt az Intel 80186-ra érted az eredetileg 6 MHz-es volt a későbbi modellek felmentek egészen 25 Mhz-es órajelig. Hiszen 1982 és 2007 közt gyártották. Nyilván 2007-ben már más volt az alkalmazott csíkszeléség, mint 25 évvel korábban. Mint ahogy az eredeti PC proci a intel 8086/88-os is, ami 4,77 Mhzes volt sokáig gyártották 1978-tól vagy a 2000-es évekig. Az utolsó darabok felmentek egészen ha jól dereng 31 Mhz-ig.
  • kvp #17
    Ez plated wire-os. A kezzel fuzott Apollo korabeli core memoria utodja. Nem torlodo (non volatile) ram-rol van szo, ami ket reteg szabad szemmel is jol lathato diszkret dioda matrix kozze szendvicselt magnes rudakbol es azokon atmeno femszallagokbol all. A boot kod pedig gyari mask rom, azt meg a sugarzas sem nagyon vagja tonkre. A lenyeg, hogy szabad szemmel is jo lathatoak a bitek es kis vasporos nagyitoval olvashatoak is lennenek ha nem lennenek a negyretegu nyak szendvics belsejeben.
  • duke #16
    Akkoriban meg legtobbszor flopirol buutoltak. Talan ki kene cserelni a flopit.
  • Agyturbinikusz #15
    Akkor nézzük a tényeket, nem vezérlés hanem szabályozás, nem 20MHz hanem max 10MHz, áram igény és teljesítmény nem keverendő.
    A 1982 Ben lett elérhető, úgyhogy nem hinném hogy előtte használták volna.