Gyurkity Péter

Féltucat űrteleszkóppal készül a NASA

A jelenleg működő példányokat továbbiak követik, új korszakot nyitva ezzel meg.

Fontos generációváltás zajlik az űrteleszkópok területén, hiszen míg a Kepler nemrég végleg elbúcsúzott, a Hubble pedig a javítások révén folytatja munkáját, a NASA fél tucat új példánnyal készül, amelyek a következő másfél évtizedben állnak majd szolgálatba. Lássuk, mit kínálnak majd ezek az új fejlesztések!

A Planetary Science Decadal Survey az idei évben továbbítja majd részletes ajánlását a NASA illetékeseinek, amelynek alapján megszületik a döntés az új űrteleszkópok részleteiről. Itt jelen pillanatban 6 versenyző közül válogathatunk, bár ezek a megvalósítás különböző fázisaiban járnak, vagyis a munka befejezése és a szolgálatba állítás nagyon eltérő időpontokban történhet majd meg. Ez nem túl meglepő, hiszen egy ilyen eszköz kifejlesztése és pályára állítása akár 20 évet is igénybe vehet, de mégis érdemes végigfutni a listán, hogy lássuk, nagyjából mire számíthatunk ezen a területen, a 2035-ig terjedő időszakban. Az első helyen természetesen a James Webb Space Telescope (JWST) szerepel, amely ugyan több halasztást volt kénytelen elszenvedni, azonban mégis közelebb áll a rajthoz, ami 2 éven belül jöhet el. Az európai és kanadai közreműködéssel elkészült platform eddig 10 milliárd dollárba került, az eszköz pedig az infravörös tartományban kutatja majd az Univerzum távoli régióit, visszatekintve ezzel a múltba – a munka 5-10 éven keresztül zajlik majd a tervek szerint.

Ezt követi majd a sorban a Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), amely a következő évtized közepén rajtolna el, 3,2 milliárd dolláros költségvetésből, a Hubble-hoz hasonló méretben. A nagy látószög itt fontos szempont lesz, bár maga az eszköz egy korábbi, soha fel nem lőtt példányon alapul, a cél pedig többek között a Földhöz hasonló exobolygók felkutatása lesz, az adott csillag fényének jobb kiszűrésével. A Large UV/Optical/IR Surveyor (LUVOIR) jóval később, 2039-ben indulna útjára, hatalmas, 15 méteres tükörrel, az exobolygók légkörét, annak biolenyomatát vizsgálva, az ultraibolya, a látható, valamint az infravörös tartományban. Kérdés viszont, hogy a NASA valóban állja-e majd a 8 milliárd dolláros kezdeti számlát, amely jó eséllyel alaposan megugrik majd.

A Habitable Exoplanet Observatory (HabEx) ötéves küldetésre indulna a halovány, Földhöz hasonló bolygók felkutatására, 4 méteres tükörrel, valamint egy 72 méter átmérőjű társsal, amely a teleszkóptól 100 ezer km-es távolságban, azzal szinkronban mozogna, szintén a csillagok fényének kiszűrésére, itt azonban ugyanúgy felmerül a légkörök, valamint az élet jelenlétének kutatása. A Lynx X-ray Surveyor már a fekete lyukakból, a szupernóvákból, valamint gázokból érkező röntgensugarakat detektálná, az Univerzum láthatatlan elemeinek jobb megértése érdekében. Ez már a Chandra X-ray obszervatóriumot váltaná le, 2035 körül, a Webb egyfajta kiegészítéseként. A sort az Origins Space Telescope (OST) zárja, amely az élet alkotóelemeinek és a víz eredetét vizsgálná, sokkal részletesebben kutatva az infravörös tartományban, a Webb-hez képest sokkal gyorsabban, 9,1 méteres tükörrel, a remények szerint a Lunar Gateway névre keresztelt állomáshoz közel, leegyszerűsítve ezzel a javítási munkákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #9
 • botyika #8
  https://www.theverge.com/2018/8/1/17627560/james-webb-space-telescope-cost-estimate-nasa-northrop-grumman
 • Tetsuo #7
  Egyik sem? Akkor még fellőhetik valamikor?
 • Irasidus #6
  Miért kellene ellátni bármelyiknek is a feladatát?
 • Tetsuo #5
  Ezek közül melyik látja el a JWST feladatát?
 • Irasidus #4
  A JWST túl is van élet, nem egyetlen űrtevecsövet épít, és üzemeltet a NASA. A projekt 1996-ban kezdődött, és 2005 jelentős átalakításon ment át. Azóta csak(!) a NASA által, felküldött távcsövek listája:

  - 1999 Chandra X-ray Observatory
  - 1999 Wide Field Infrared Explorer (WIRE)
  - 2000 High Energy Transient Explorer 2 (HETE 2)
  - 2001 WMAP
  - 2003 Cosmic Hot Interstellar Spectrometer (CHIPS)
  - 2003 Spitzer Space Telescope
  - 2003 Galaxy Evolution Explorer (GALEX)
  - 2004 Swift Gamma Ray Burst Explorer
  - 2008 IBEX
  - 2009 Kepler
  - 2009 Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)
  - 2012 Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR)
  - 2018 Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)


  És akkor ebbe nincs benne, a közös együttműködéssel felküldött, és a kérdéses eszközök, amit lehetne-e teleszkópnak hívni, vagy sem. A sor továbbra is folytatódni fog, JWST nélkül, vagy vele, tökmindegy.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.10. 06:26:27
 • Tetsuo #3
  Jah, az még a Földön van?
 • DrRadon #2
  :D
 • Zulu12 #1
  "Féltucat űrteleszkóppal készül a NASA"

  Könyörgöm majd először szóljanak ha azt a fostalicska (JWST) végre sikerül fellőni a f*szba aztán visszatérhtetünk erre :D