Gyurkity Péter

Megérkezett Japánba az aszteroida-minta

A sikeres visszatérés után megérkezett a központba az anyag, jöhet annak vizsgálata.

Miközben az elmúlt hetekben a kínai Hold-küldetés és az ennek keretében tervezett mintagyűjtés szerepelt a hírekben, a némileg hasonló, ám jóval hosszabbra nyúlt japán expedíció egysége visszatért a Földre, magával hozva a távoli aszteroidán begyűjtött darabokat. Ennek szállítása is lezárult, így a japánok már saját földjükön tudhatják a mintát, amelynek részletes vizsgálata hamarosan megindulhat.

Még tavaly írtunk arról, hogy a Hayabusha 2 mintát vett a Föld és a Mars közötti pályán a Nap körül keringő Ryugu-aszteroidáról, amely a kutatók szerint néhány millió évvel ezelőtt válhatott le eredeti otthonáról, ám ennél jóval idősebb, hiszen az azt alkotó kődarabok 4,5 milliárd évesek lehetnek. A szakemberek mindössze néhány grammnyi mintára vágytak, ez ugyanis már elegendő ahhoz, hogy a bolygók keletkezésének folyamatát tanulmányozzák, ebbe némi bepillantást nyerjenek, ezért is szánták el magukat a drága küldetésre, amely történetünk során második alkalommal hozott végül vissza ilyen mintát bolygónkra. Maga az aszteroida az eddigi legsötétebb példány, amely az abban ragadt szén mennyiségének köszönhető, ennek kapcsán pedig korábban azt is megemlítették, hogy egy ehhez hasonló objektum hozhatta el az élet magjait a Földre.

A japán űrügynökség néhány nappal ezelőtt jelentette be a kapszula sikeres visszatérését, ezt kedden már a Japánba való szállítás tényének közlése követte – az eszköz ernyő segítségével landolt Ausztráliában, egy katonai bázis közelében, ezért volt szükség az utólagos szállításra. A teljesség kedvéért érdemes azt is megemlíteni, hogy a Ryugu potenciálisan veszélyt jelenthet ránk, otthonunkra nézve, a most következő vizsgálat tehát abban is segít majd minket, hogy az összetétel megismerésével meghatározzuk a pálya alakulásának részleteit, azt ugyanis nem tudjuk teljes pontossággal, hogy ezen aszteroidák miért és hogyan mozognak saját pályájukon. Az ügynökség kedden már a vizsgálatok első eredményeit is közölte, eszerint az eltárolt gáz valóban a Ryuguról származik.

A sorban a kínai küldetés lesz a következő, a visszatérés néhány napon belül esedékes, míg a NASA Osirix-REx expedíciója 2023-ban hoz majd újabb mintát a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Mire gondolsz? Baktériumokra? Sterilizálják az eszközöket és az űreszköz részeit fellövés előtt. Visszaérkezéskor a minta zárt térben van. Steril laborban nyitják ki és úgy vizsgálják.
    Ha amőbát találnának rajta, nyilván a sterilizálás hibájának vélnék, de publikálnák.
  • hunbalee #1
    Én azt sosem értettem ,hogy tudják megoldani... Hogy érik el hogy a kar amivel nyúlkálnak meg ahova rakják az "MINDEN MENTES" legyen? Mert ezekről lazán átkerülhet a mintára bármi... Vagy ezt nagyon jól tudják és valahogy a "földi" cumot szűrik ilyenkor? És ha pont a cumon is olyan dolgok vannak mint a földön de kiszűrték akkor mivan? Szóval én nem tudom nem értek hozzá ,de érdekel a dolog