Gyurkity Péter

Robottal tér vissza az USA a Holdra

Ehhez pedig első alkalommal vetik majd be az ULA vadonatúj rakétáját.

A Hold és a Mars újbóli fókuszba kerülése kapcsán jól tudjuk, hogy az USA szeretne ismét az első helyen végezni, vagyis ők érnék el az újabb célokat, hosszú évtizedek után térve vissza a Hold felszínére, majd pedig megjelenni a szomszédos bolygón. Az első küldetés a jelek szerint még legénység nélkül zajlana le, erre néhány éven belül sor kerülhet.

A hivatalos bejelentés szerint a NASA az Astrobotic Technology fejlesztését, a Peregrine névre keresztelt landolóegységet szemelte ki erre a célra, vagyis ez a cég dolgozhatja ki magát az egységet, majd pedig landolhat a Holdon, mégpedig 2021 második felében. A szerződés maga 20 eltérő küldetésre vonatkozik, ez tehát csak az első nagyobb lépés lenne a sorban, a cég pedig rögtön jelezte, hogy ők a SpaceX helyett az ULA szövetségét választották fontos partnernek, ennek eredményeként pedig a Boeing és a Lockheed Martin új rakétáját, a Vulcan típust jelölték ki a küldetéshez.

Ez utóbbi tehát szintén részt vesz majd az első küldetésben, amely egyben az új típus első nagy próbatétele is lesz. A 79,5 millió dolláros szerződés nyilván fontos mérföldkő az Astrobotic számára, az ULA fejlesztése viszont összesen 28 eltérő egységet visz majd magával az első start során, 8 különböző ország képviselőit kiszolgálva ezzel. Számukra az elsődleges cél a SpaceX fejlesztéseivel való szorosabb verseny, bár eközben a BE-4 hajtóműveket leszállító Blue Origin is készül saját nagyobb és komplexebb rakétájával, ami a küzdelem élesedését eredményezi majd. A Vulcan egy másik fontos küldetésen is kiemelt szerepet játszik majd, itt a Sierra Nevada szerződött velük az ISS megfelelő kiszolgálása érdekében, amelyet a partner a saját fejlesztésű Dream Chaser űrrepülőn keresztül valósítana majd meg.

A Holdon való leszállást eközben a kínaiak már a túlsó oldalon is megvalósították, miközben az indiai űrügynökség egysége jelenleg kísérőnk körül kering – itt a cél a déli-sarki régió, amelyet egyetlen leszállóegység sem vett még szemügyre a helyszínen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #8
  Egy szonda nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy emberes küldetés.
 • end3 #7
  Mi az a 80 millió dollár egy ilyen projekthez. (Gondolom, nincs pénz és aprópénzzel hülyítik azokat, akik lépre mennek.)
 • VolJin #6
  Az a gyönyörű a Holdról szóló cikkekben, hogy a full retardok kényszert éreznek a nemisvothodraszállás mantra ismételgetésére, így felfedik, hogy kik a fórum hülyéi...
 • SODRAAS #5
  Csak nem alltal be TOR_rent mester tanitvanyanak? :)
 • gaszton421 #4
  A Hld körül nincs olyan hogy geosztacionárius pálya, hiszen ebben a szóban a Geo Földet jelent , tehát a Föld felszínéhez képest szinkron pályát,holdsinkron pálya meg nem létezik, pontosabban szólva van ilyende pont a Föld "kering rajta, de a föld vonzóereje miatt csak stabil pontjai vannak ennek a rendszernek, mégpedig az ún. Lagrange pontok, L1-től L5-ig, ebből kommunikációs céllal az L2 pont asználható fel mert onnét látszik a Hold tulsó oldala, és e körül egy kvázi stabil ún. L2 halo pályáról mind a Föld mind pedig a Hold túloldala elérhető egyidőben. Ilyen pályára egyedül a kínaiaknak sikerült eddig átjátszó szondát telepítenie, az utolsó, a Hold túloldalára küldött szondájuk támogatására..
 • t_robert #3
  csendben megjegyezném, hogy a hold túloldalán leszállni pont úgy kell, mint a hold innenső oldalán. technikailag semmivel nem nagyobb kihívás. ami gondot okoz az a kommunikáció nehézsége, ezért előbb kell egy műhold geostacionáris pályára a hold körül úgy, hogy képes legyen továbbítani a rádiócsendes túl oldalról. lényegében ez az átjátszó műhold az egyetlen újdonság.
  mondjuk az se egészen, mert más bolygókon leszálló földi szondák és robotok eddig se voltak közvetlen kapcsolatban a földdel, hanem a fent maradó keringő egység volt ott is az átjátszó állomás a földhöz.
  Mint ahogy a leszálló űrhajósok se közvetlenül kommunikáltak a földdel. Ahhoz az űrruha rádiója túl gyenge. vagy a fent maradt ürhajót használták átjátszó adóként, vagy ha az éppen a hold mögött volt számukra nem látható módon, akkor a felállított parabola antennákon keresztül beszéltek a földdel.
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.08.29. 10:54:41
 • botyika #2
  Ez egy baromság, nem fognak tudni leszállni, mert nem létezik olyan hogy távolság, azt se tudják megmondani pontosan hol a Hold. Újra kéne gondolni az egész matematikát meg fizikát az alapoktól. Remélem egyszer még megélem, hogy megértik hogy az egyre részletesebb Univerzum képek helyett, meg a végtelen részletességű Univerzum mérése helyett és a "távolságok" meg "hosszúságok" helyett végre valós matematikai alapokon nyugvó valódi tudományos módszerekkel próbálják keresni a választ.


  Utoljára szerkesztette: botyika, 2019.08.28. 18:32:55
 • duke #1
  "Robottal tér vissza az USA a Holdra "

  Minek ez a felhajtas ? Nem volna eleg csak forgatni egy filmet az egyik studioban, vagy szamitopes grafikaval megcsinalni, es azt mondani, hogy megint ott "jartunk" ?
  Utoljára szerkesztette: duke, 2019.08.28. 17:08:09