Gyurkity Péter

Visszatért a Földre a kínai holdminta

Sorrendben harmadikként teljesítették a célkitűzést, most jöhet a vizsgálat.

A napokban írtunk arról, hogy a hosszúra nyúlt japán küldetés sikerrel szállította vissza a korábban a kijelölt aszteroidáról begyűjtött mintát, eközben azonban már a kínai illetékesek is hasonlóra készültek, bár ők egy jóval közelebbi helyszínen, a Hold felszínén hajtottak végre mintagyűjtést. A visszatérés itt is sikeres volt, így harmadikként teljesítették a célkitűzést.

A kínai űrügynökség hivatalos közleményben számolt be a sikeres visszatérésről, amelyre magyar idő szerint csütörtök hajnalban került sor, Belső-Mongólia területén. Több hetes expedícióról van szó, hiszen a szonda eredetileg még november végén startolt el, a hónap elején már a kijelölt helyszínen (amely valószínűleg egy hatalmas becsapódás maradványa, annak lenyomata) gyűjtötte be az érdekesnek ígérkező mintát, majd pedig nagyjából 1 héten keresztül keringett a Hold körül, hogy megvárja az ideális visszatérési időpontot. Vasárnap hajnalban indult végül vissza a szonda, csütörtökre pedig meg is érkezett a Földre, így az USA és a Szovjetunió után Kína harmadikként büszkélkedhet az eredménnyel. 1976 után tehát ismét közvetlen mintát vizsgálhatnak meg a kutatók, ebből a kínai illetékesek szerint másoknak is jut majd néhány darabka, a vizsgálatok révén pedig betekintést nyerhetünk a Hold kialakulásának folyamatába.

A CNSA már most dolgozik az újabb, hosszabb és bonyolultabb küldetéseken, amelyek az elkövetkező években jöhetnek el. Egyelőre a nemzetközi kooperációt emelik ki, ez viszont kifejezetten a most lezárult küldetésre vonatkozik, de azt is elmondták, hogy a jövőben a Holdon felépítendő kutatóállomás kapcsán is számítanak a külsős partnerekre, hiszen maga a létesítmény is egy nemzetközi projekt keretében jönne létre. Az ott elvégzett munka eredményeit szintén megosztanák a résztvevőkkel és a további érdeklődőkkel, viszont ez még picit messze van tőlünk, egyelőre a most begyűjtött minta részletes vizsgálata van soron.

A mintát légi úton Pekingbe szállítják, ott nyitják majd fel a szakemberek, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a begyűjtött anyagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgj11 #3
    Nagyon "ősi" a kínai civilizáció, de annyira talán mégsem, hogy már akkor is aktívak lettek volna, amikor a Hold kivált a Földből.
  • Tetsuo #2
    Talán arra gondolt a cikkíró, hogy a Hold anyaga valamikor a Földből lökődött ki, így a mintahozatal, visszatérése is egyben. :-)
  • MerlinW #1
    Visszatért a holdminta? :D