Gyurkity Péter

Adóval oldanák meg az űrszemét problémáját

Ez ugyanis arra készteti majd az érintetteket, hogy eltávolítsák a nem használt műholdakat.

Az űrkutatás kapcsán visszatérő témának számít a közvetlen szomszédságunkban, a többnyire alacsony orbitális pályán mozgó eszközök sokasága, ez ugyanis az űrszemét felhalmozódásának problematikáját jelenti, amely egyre nagyobb kihívás elé állítja a szakembereket. Most egy új javaslat született a megoldásra, ez azonban kivételesen nem technikai jellegű.

Korábban láthattunk már példát európai küldetésre, az utóbbi hónapokban pedig a SpaceX műhold-hadserege váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, ez ugyanis a várakozások szerint még tovább rontja majd a helyzetet. Amerikai professzorok dolgozták ki részletes anyagukat, amelyben egy úgynevezett pályahasználati díj, pontosabban adó bevezetését javasolják, amely erős késztetést jelentene az érintett vállalatoknak és egyéb szervezeteknek a nem használt eszközök mielőbbi eltávolítására, azok elmozdítására és esetleges megsemmisítésére. A munka készítői úgy becsülik, hogy az éves díjat 235 ezer dollárnál kellene meghúzni, ezzel a műholdas ágazat értéke 2040-ig megnégyszereződne, másfelől azonban kiváltaná az eltávolítás részleteinek kidolgozásának, azok mellékelésének elengedhetetlenné válását, hiszen ezt követően nem érné meg az űrszemetet egyszerűen otthagyni.

A problémát jelenleg az váltja ki (illetve erősíti fel), hogy az érintett feleknek nem kell törődniük a másokra kivetett további költségekkel, amit az alacsony orbitális pályán hagyott régi eszközök jelentenek. Mintegy 20 ezer ilyen objektumról beszélünk, a további eszközöket fellövő szervezetek pedig mindössze azzal foglalkoznak, hogy a számukra jelentett (házon belül jelentkező) kockázat ne haladja meg az újabb példányok fellövésének költségét, ami nem vezet közelebb a megoldáshoz. A fenti éves összeget persze nem egyből vezetnék be a javaslat készítői, ez szintén 2040-re érné el a meghatározott szintet, addig évente átlagosan 14 százalékkal növelnék a díjat, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy minden érintett ország részt vegyen a kezdeményezésben – ez nagyjából 30 államot jelent.

Az ágazat értéke a jelenlegi 600 milliárd dollárról 3 billióra emelkedne a díjjal, eközben azonban jócskán mérsékelnénk az ütközések kockázatát és némileg megtisztítanánk közvetlen környezetünket (vagy legalábbis megakadályoznánk a további felhalmozódást).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto2700 #11
    Kiváló példa, hogy a professzor sem feltétlenül okos ember.
  • intl #10
    lehet basztatni a vilagcegeit, ha nem tartja be.
    am ja, az adot beepitik, ezert kell random buntetes :D
    Utoljára szerkesztette: intl, 2020.06.12. 23:30:20
  • molnibalage83 #9
    Öööö, ki tudna bármit Kínára kényszeríteni? Ha önként nem tartja be azt, amit kitalálnának, akkor fizetésre sem tudnák bírni. Ez itt a nagy probléma...
  • mrzed001 #8
    Nem, bizonyos értelemben igaza van ... csak összességében nem.
    Igen, sok tonnányi vas, acél, alu, nemesfémek, ... van fent, mint űrszemét.
    Itt lent a földön szépen be lennének olvasztva, és újrahasznosítva.
    Az orbiton se az olvasztás a probléma (áram-tükör), hanem hogy mindezek a kisebb-nagyobb részek más és más sebességgel száguldanak, egymástól igen messzi pályákon.
    Azaz: extrém sok üzemanyagot kellene elhasználni a befogásukhoz.
    Azonos pályára állni, felgyorsítani hozzá vagy lassulni, utána felvenni régi pályát.
    Sokkal olcsóbb újat fellőni.

    Az adó amúgy jó ötlet.
    Tiltani nem lehet.
    Próbáld meg Kínát eltiltani tőle (vagy bármitől ... #fekveröhög).
    De ha a zsebükre megy, úgy már más a helyzet.
  • molnibalage83 #7
    De milyen energia? Ez ebben a formában értelmezhetetlen hülyeség.
  • gombabácsi #6
    egy darab anyag ami már odafent van. anyag = energia :)
  • molnibalage83 #5
    Ennek a kommentnek egyszerűen nincs jelentés tartalma. Mire használnád ol. egy fent ragadt működésképtelen telekomm holdat? Az egy halott anyagdarab, semmi más.
  • molnibalage83 #4
    Félelmetesen hülye ötlet. Adóval megoldani semmit nem lehetett még. A szabályozásnak egyszerűnek kell lenni. Ha olyan holdat lőnek fel, ami nem küldhető vissza a légkörbe záros határidőn belül. akkor nem mehet fel és kész. Pont.

    A kevés komoly környezetvédelmi előírást sem adóval oldották meg. Ha nem tartották be a CFC kibocsátást, a kéntartalmat és mást az iparban, akkor seggberúgnak és leállítanak.

    Ennyi kérem. Az adót simán beépítik a szolgáltatás árába és csá...
  • Kissssss0 #3
    aztán hozd vissza.
  • M2 #2
    Menj fel és vedd ki belőle az energiát!