Gyurkity Péter

Nem jött össze a japán űrtakarító kísérlete

A küldetés egyéb részei ugyan sikerrel zárultak, űrszemetet azonban nem sikerült befogni.

A japán űrügynökség még december 9-én indította útnak a Kounotori 6 névre keresztelt teherhajót, amelynek elsődleges feladata a Nemzetközi Űrállomásra szánt utánpótlás célba juttatása volt. Emellett azonban egyéb területeken is igyekeztek előrelépést elérni, ám ez végül nem jött össze, így a kapszula egyedül égett el a légkörbe való belépéskor.

A JAXA hivatalos oldalán január végén adtak hírt arról, hogy az utánpótlás kirakodása, valamint az ISS felesleges szemetének felvétele után a hajó elhagyta az állomást, így következhetett az egyéb kísérletek lebonyolítása. Itt a Kounotori Integrated Tether Experiment (KITE) kapta a főszerepet, ez ugyanis azt célozta meg, hogy egy meglehetősen hosszú, 700 méteres kötéllel (amelynek végén egy 20 kg-s súlyt helyeztek el) nagyobb méretű űrszemetet fogjanak be, ezt pedig a hajó magához láncolva a légkör felé húzza, ahol azután külön-külön égnének el. A többek között 9 lecserélt régi akkumulátort szállító Kounotori 6 mellett tehát az új eszközökre veszélyt jelentő objektumokat is sikerülne megsemmisíteni, igazolva ezzel a koncepció létjogosultságát.

Az illetékesek most számoltak be a küldetés lezárásáról, ez azonban nem jelentett számukra teljes sikert. Dacára a többszöri próbálkozásnak, a kötelet nem sikerült kiengedni, az első, technikai probléma miatt kudarcot vallott kísérlet után ugyanis nem tudták orvosolni a problémát. Ez azt jelentette, hogy űrszemét befogásáról szó sem lehetett, így a teherhajó végül egyedül lépett be a légkörbe, ahol a tervek szerint semmisült meg. Amíg tehát a fő küldetés sikerrel zárult, ez már nem mondható el a kiegészítő jellegű, ám szintén fontos tesztről.

A Föld körül több millió kisebb-nagyobb darabból álló szeméttenger kering, ami egyre nagyobb kockázatot jelent a különböző küldetések számára. Ennek megritkítása fontos kritérium, eddig azonban nem derült ki, hogy ezt milyen módszerrel érhetnénk el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #11
    Hogyan?
  • llax #10
    A rakétáknál mára nagyjából megoldották, hogy ne szemeteljenek. A mostani kísérlet nem a meglévő űrszemét begyűjtésére irányult, hanem egy olyan passzív eszközzel kísérleteztek volna, amivel ellátnák a későbbi műholdakat, hogy azok élettartamuk végén üzemanyag felhasználása nélkül fékezhetők legyenek. Egy minimális tömeg és egy elektromosan vezető kábel segítségével a Lorentz erőt akarják munkára fogni.
  • molnibalage83 #9
    Akkor sem vágom, mert egy ilyen eszköz kb. egy nagyobbat hoz le. Viszont rakéta küldi fel, ami szemetel. Hogyan lesz ebből pozitív hozadék..??????
  • Irasidus #8
    Ezt az eszközt nem törmelékre találták ki, hanem már használaton kívüli műholdak, kiürült rakétafokozatok és darabjaik üzemanyag nélküli pályacsökkentésére és így eltávolítására.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.02.15. 08:22:02
  • molnibalage83 #7
    Az űrszemét nagy része párc cm. Soks szerencsét a kapkodva összeszedéshez. Nem vágom, hogy ebből hogyan lesz negatív űrszemét mennyiség.
  • zola2000 #6
    A lényeg hogy az űrállomáson intézett valamit sikerült, mellékesen el akartak takaríthatni űr szemetet vissza felé, az nem sikerült.
  • gaszton421 #5
    Ha az űrszemetes kísérlet sikerült vona de nem sikerül kikézbesíteni a tervezet teherszállítmányt az tényleg kudarc lett volna., Ez egy teherszállító űrhajó, arra tervezték hogy utánpótlást szállítson az űrállomásra és visszafelé utra megpakolják szeméttel és azzal együtt elégjen, ha azt teljesíti akkor sikeres, minden más csak próbálkozás hogy még hasznosabbá tegyék az utat.
  • gaszton421 #4
    Csak éppen űrbe telepített fegyvernek minősül és a vonatkozó nemzetközi egyezmények tiltják. Lehet magyarázni hogy nem arra van, de ami ki tud lyukasztani egy halott műholdat az egy működőt biztosan használhatatlanná tesz.
  • Irasidus #3
    A lézer csak kis űrtörmelék esetében működik, nagy műholdak esetében félő, hogy leszakad valami, és az esetlegesen megmaradt üzemanyagnak sem tesz jót a hevítés. Tippelek, de valószínűleg a hülyeség nem az űrkutató mérnököknél van, hanem nálad...
  • molnibalage83 #2
    Én ez az egész kapkodós hülyeséget értelmetlennek tartom. Az ég szerelmére a világűr olyan kibaszott nagy, hogy ez reménytelen. A lézeres módszer tűnik messze a legértelmesebbnek. Kicsit kiéget a célpontból és a reakcióerő meg lejebb taszigálja. A mechanikus kapkodáshoz képest rohadt messzira használható, rohadt sokszor és, ha a pálya jó, akkor néhány ilyen hold elég szépen tud takarítani. Egy takarító hold hol nem csinál eleve nagyobb szemetet, mint amikor takarítani akar?

    Ki találta ki ez a hülyeséget...?