Gyurkity Péter

Méretes szemetet takarítanak el az űrből

Az európai küldetés először egy nagyobb rakéta maradványát hozná vissza.

Nem is olyan rég, a Dragon-űrkapszula újabb küldetése kapcsán írtunk arról, hogy hamarosan elindul az európai űrszemét-eltakarító program, amely idővel elvezethet a közvetlen szomszédságunk kipucolásához. Egy másik projektről is döntöttek azonban az európai illetékesek, így a következő évtized közepén itt is elindul az első próba.

Az Európai Űrügynökség egy svájci céggel kötött szerződést, amelynek értelmében ez a vállalat egy konzorcium tagjaként vesz majd részt az érdekes kezdeményezésben. Ők maguk a ClearSpace nevet vették fel, céljuk pedig nem más, mint a fenntartható, folyamatosan üzemeltethető űreltakarító-program kialakítása és elindítása, ehhez azonban szükség lesz egy komoly, élesben lezajló próbára, amelyre a jelek szerint 2025 táján kerítenek majd sort. Az ESA ugyanis egy saját korábbi küldetésének maradványát, a Proba-V megfelelő startjához felhasznált Vega-rakétát, pontosabban annak egy nagyobb részét, szeretné eltünteti az űrből, ehhez pedig szükség lesz egy komplex, komoly összeget felemésztő küldetésre, amelyet a svájci kollégák segítségével hoznának össze.

Az illetékesek már döntöttek is a következő 3 év munkáját fedező 70 millió euró megítéléséről, a következő lépésben pedig a 2022-ben esedékes újabb tanácskozás alatt jöhet össze a maradék összeg. A cél a 2024-es, esetleg 2025-ös start, amelynek során egy legfeljebb 400 kg-ot nyomó eszközt lőnének fel, hogy ez robotkarjaival begyűjtse a rakéta mintegy 100 kg-os maradékát (tulajdonképpen a Vespa-rakomány adapterét), gyakorlatilag leráncigálva azt az eddigi orbitális pályáról. Első lépésben 500 km-es magasságban tesztelnék az új eszközt, majd ezt követően emelkednének legfeljebb 800 km-re, hogy eltérítsék, ezáltal pedig a légkörbe való visszatérésre (és elégésre) kényszerítsék az említett adaptert.

A svájci társaság (amely jövőre szeretne 9-ről 25 főre bővülni), ezt követően további küldetéseket valósítana meg, hogy beinduljon a több tízezer, körülöttünk keringő szemét folyamatos eltakarítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xrt #5
  "...maradványát, a Proba-V megfelelő startjához felhasznált Vega-rakétát, pontosabban annak egy nagyobb részét, szeretné eltünteti az űrből, ehhez pedig szükség lesz egy komplex, komoly összeget felemésztő ..."

  No várjunk. Azaz ne. maradvány, tehát értéktelen. A ritka értékes dolgokat ugyan le kéne hozni az űrből, de nem az lenne az evidens, hogy az értéktelen, használhatatlan objektumokat egy EM kisülés után kilökjük az űrbe, akár rakétával? Mi akadálya ennek? A nem működő műholdakat akár a felső légkörből indított rakétákkal is számukra végzetes pályára lehetne állítani.
  Nem akarásnak nyögés a vége? Vagy csak pénzlehúzás?
 • fejlodes #4
  Teljesen egyetértek felemelő bejegyzésével.
 • felemelő #3
  Amíg valahogy nem sikerül (teljesen igazságos módon) a szemételtakarítás és feldolgozás költségeit azokra terhelni, akik megtermelik, addig nem is lesz megoldás.
  (Illetve járulékosan az így beszedett pénz nem szivárog el politikus és bürokrata zsebekbe a feladat elvégzése nélkül)
 • barret #2
  " Persze valahol el kell kezdeni, mert tényleg szemétdomb van odafönt (ahogy itt a Földön is). " Van egy olyan érzésem,hogy ott is sokasodni fog a szemét mennyisége,mint itt lent!
 • Thrawn #1
  Ezek a nagyobb darabok jól követhetők, a radarészlelés alattiak jelentik az igazi problémát, már néhány milliméteres is bajt csinálhat. Persze valahol el kell kezdeni, mert tényleg szemétdomb van odafönt (ahogy itt a Földön is).