Gyurkity Péter

Indul az európai űrszemét-küldetés

Egy hónap múlva kezdődhet a teszt, a cél az űrszemét begyűjtése.

A napokban a SpaceX egy újabb Dragon teherkapszulát lőtt fel és juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra, ennek rakterében pedig egy európai küldetés főbb eszközeinek is jutott hely. Ennek révén hamarosan indulhat a kísérlet, amelynek során az egyre szaporodó űrszemét megfelelő begyűjtése lesz a cél.

A RemoveDebris névre keresztelt küldetésre hosszú ideje készülnek az ESA szakemberei, bár maga a projekt PPP-keretek között valósult meg, tehát itt a résztvevők között találunk a magánszférában tevékenykedő szervezeteket és csoportokat is. Egyelőre csak arra kíváncsiak, hogy egyáltalán megvalósítható-e a célkitűzés, ennek érdekében azonban néhány héten belül, talán május végén, az ISS legénysége kibontja és útnak indítja az eszközöket, amelyek között két CubeSat-műhold, egy szigony, egy méretes háló, egy lézeres távolságmérő, valamint egy, a műholdat lelassítani hivatott vitorla található – ez utóbbi felelős azért, hogy a légkörbe rántsák le az objektumot, amint az begyűjtötte a kívánt mennyiséget.

Az indítás a NASA számára is nagyon fontos fejlemény, hiszen ez lesz a legnagyobb ilyen próba, amelyet az űrállomás legénysége végez majd el. Az amerikai fél igyekszik biztosítani, hogy az objektum nem jelent veszélyt rájuk, valamint magára az állomásra, a csaknem 100 kilogrammos eszközök így ebből a szempontból egy új rekord felállítását is lehetővé teszik a legénység számára. Eredetileg még tavaly kerítettek volna sort a startra, az illetékesek azonban az április elején lezajlott SpaceX-fellövésig halasztották el a startot, most azonban lassan valóban elérkezünk a próbához.

A 18,7 millió dollárba kerülő projekt egy részét az európai bizottság döntése révén finanszírozták, a fennmaradó részt azon 10 cég biztosította, amelyek érdekeltek a küldetésben. Hamarosan kiderül, hogy valóban életképes megoldásról van-e szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ximix #5
  Mi az a 7km/s a Naprendszerhez képest, ami 220km/s -el száguld, a galaxis középpontja körül, velünk együtt.
 • kvp #4
  A hasonlo palyan keringo targyak hasonlo sebesseguek, tehat a specialis relativitaselmelet szerint kicsi koztuk a sebessegkulonbseg. A fizikai elfogashoz amugy is pontosan a cel palyara kell (erdemes) allni, kb. ugy mint amikor dokkolnak az urhajok az iss-re. Ez 0 sebessegkulonbseget jelent.

  Az egyetlen hibat ott latom az otletben, hogy a kis cubesat-ban ehhez nem biztos hogy lesz eleg hajtoanyag, viszont mivel a ket celtargyat is az iss-rol dobjak ki, ezert igazabol demonak jo lehet. (ha meg nem, akkor lesz 3 db uj cubesat meretu urszemet, amik viszonylag gyorsan vissza is esnek, mert az iss eleg alacsonyan van)
 • ugh #3
  Az ne zavarjon, hogy maga a muhold se all hanem kb. ugyanannyival gangol...
 • lammaer #2
  Mit akarsz ezzel mondani? Hogy se a NASAnal, se az ESAnal nem jöttek rá hogy az ötlet hülyeség, elköltöttek rá 18 millió dollárt, miközben te itthon a fotelból meg tudtad volna mondani nekik hogy nem fog működni hogy nem dobják ki a pénzt az ablakon?
 • overseer-7 #1
  próbáljon meg valaki elkapni egy száguldó ágyúgolyót a hálójával, nemsokáig lesz annak karja.

  Pedig az ágyúgolyó lassú mint a csiga, egy szökési sebességgel száguldó tárgyhoz képest. ~7km/sec