Gyurkity Péter

Kijelölte a NASA céljait Trump

Az űrhaderő létrehozása után az elnök ismét megerősítette a főbb célokat, célkeresztben a Hold.

Még tavaly számoltunk be arról, hogy Trump elnök szeretné létrehozni az eddig a légierő égisze alatt működő űrhaderő teljesen önálló katonai ágát, ezt pedig februárban az ehhez szükséges intézkedések és a törvény aláírása követte a sorban. Most egy beszédben erősítette meg a főbb célokat, ezek között elsősorban a Holdat és a Marsot emelve ki.

Az elnök szokásos évértékelő beszéde során tért ki az űrhaderő jelentőségére, az új ágra váró fontosabb célkitűzésekre és azok várható megvalósítására. A politikai csatározástól és teátrális jelenetektől sem mentes esemény során megemlítette, hogy az űrhaderő tulajdonképpen Amerika múltjára tekint vissza, annak hagyományaira támaszkodik, hiszen a határvidék felfedezése és meghódítása mindig is fontos része volt az amerikai életnek, ez alól pedig ma sem teljesen mentesülnek, gyakorlatilag ezt a felfogást viszik tovább. Itt persze némileg bonyolultabb feladatról van szó, hiszen a szomszédos bolygók elérése hatalmas technológiai és egyéb kihívást jelent, viszont a tervek kitűzésével legalább az elérendő célokat tarthatjuk szemünk előtt.


Az első lépés továbbra is a Hold, amelyet ebben az évtizedben kell elérnünk, ismét űrhajósokat téve le állandó kísérőnk felszínére. Ezt eredetileg 2028-ra tűzték ki, ezt Trump később előrehozta, a 2024-es határidőt hozva fel, az elmúlt hetekben viszont egy olyan törvény előkészítésén dolgoznak, amely ismét az eredeti évre tolná ki az Artemis-küldetés fő célját. Ezután jönne a Marsra való utazás, illetve a Gateway-állomás kiépítése, bár itt még nagyon ködös a kép, hiszen sok minden változhat az évtized végéig, illetve a harmincas évek elejéig (addig pedig a Musk vezette SpaceX, vagy egyéb vállalatok is meglephetnek minket). Mindenesetre jól látszik a törekvés, hogy felkeltsék a mostani generációk érdeklődését, ennek részeként egy 13 éves fiú is külön vendég volt az eseményen, aki már most szívesen csatlakozna a légierő által működtetett akadémiára, hogy később ilyen küldetéseken vegyen részt.

Nagyon izgalmas 10-15 év elé nézünk, ez kétségtelen, kíváncsian várjuk, hogy a hangzatos tervekről mi valósul meg, ezzel kapcsolatban az elkövetkező 2-3 év során kiemelten fontos bejelentéseket várhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #7
    azon a 2024 meg 2028 évszámon én is megemeltem a szemöldököm.
  • quatlander #6
    Ez olyan "csillagflottás"
  • ugh #5
    NAAAAA.
    Remelem az a cel, hogy beleloveti magat a napba ez a degeneralt.

    #3: +1
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.02.18. 12:52:49
  • ktamas74 #4
    Űrmeghódíccsa...
  • Akva #3
    "a határvidék felfedezése és meghódítása mindig is fontos része volt az amerikai életnek"

    És a nem jenkik kiirtása...
  • llax #2
    A nagy tervek mellé nem ártana valami kis extra "aprót" is odalökni a NASA-nak. Ugyan a legalapvetőbb hardverek (egy része) a NASA költségvetésétől függetlenül vannak finanszírozva, de az nagyon kevés egy újabb Holdprogramhoz. Max. az Apollo-8 megismétlésére elegendőek - jelenlegi tervek szerint az első személyzetes repülés, az Artemis 2 még annyi sem lenne (nincs Hold körüli pályára állás). Készülő holdkompnak még híre sincs, ebből a helyzetből 2024-ig még egy prototípus teszteléséig eljutni is nagy szám lenne, a fejlesztésére szánt összeg még viccnek is sovány ("közbeszerzés" - ami a nagy víz túloldalán sem jobb, mint nálunk)...
  • wraithLord #1
    :D A Trumpot simán be lehetne helyettesíteni valami IQ-betyár magyar celebbel is, akkor is tök ugyanez az élmény lenne nézni a beszédét. Nem is tudom, pl. Pumped Gaboval, frissebb hasonló kvalitású celeb most nem jut eszembe.