Gyurkity Péter

14 friss projektet finanszíroz a NASA

A Hold-program elősegítése közben azonban a SpaceX már az óriás-rakétát tesztelné.

Az amerikai űrügynökség kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy önálló robotot küldenek a Titánra, ez azonban még hosszú évekre van a megvalósítástól. Mivel jelen pillanatban a Hold van a célkeresztben, nem meglepő, hogy most további projektek finanszírozását jelentették be, amelyek között ide irányuló kezdeményezések is helyet kaptak, a SpaceX viszont már saját óriás-rakétáját is tesztelné.

A hivatalos bejelentésből megtudhatjuk, hogy összesen 14 további projektet finanszíroznának, ez pedig a Tipping Point névre keresztelt program sorrendben negyedik állomását jelenti. A legnagyobb összeget, 10 millió dollárt, a Blue Origin kapja meg, hogy a Holdon is előállítható üzemanyagot teszteljenek, a SpaceX pedig 3 millió dollárhoz jut, hogy az újratöltési rendszert tökéletesítsék saját megoldásukkal. A Skyre a Holdon található jeget szeretné felhasználni az üzemanyag helyi előállításához, ehhez szintén hozzájárulnak, míg a többi partner a fenntartható energiatermelés, a költségek lefaragása, az önálló navigáció és egyéb tevékenységek kidolgozása, a miniatűr műholdak, valamint a lakómodulok jobb monitorozása terén próbálkozhat további projektekkel, maximum 25 százalékos önrészt biztosítva.


Elon Musk eközben újabb beszámolót tartott, a fent beágyazott élő közvetítés során már megemlítve, hogy a hatalmas Starship akár 6 hónapon belül orbitális pályára emelkedhet, hogy ott további teszteket végezzenek el. Ezt persze a kisebb, kontrollált próbálkozások előzik majd meg, legfeljebb 20 kilométeres magasságban, ahogy az a kisebb prototípus esetében is történt, miközben a Raptor névre keresztelt hajtóműveket is demonstrálták, statikus teszt, valamint számítógépes szimulációk formájában. Ami a cég és a NASA között nemrég felmerült némi feszültséget illeti, Musk leszögezte, hogy az erőforrások jó része továbbra is a Falcon-rakéták, valamint a Crew Dragon területén marad, tehát a Starship ezt nem befolyásolja hátrányosan.

Megemlékeztek a Falcon 1 2008-as első repüléséről, amely nélkül a SpaceX valószínűleg eltűnt volna a süllyesztőben – ezt reményeik szerint további sikerek követik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #1
    10 millió dollár -- 3 millió dollár ez valami vicc?