Gyurkity Péter

Ágyban fekvésért fizet a NASA

Az új kísérletben arra kíváncsiak, miként oldható meg a hosszú súlytalanság problémája.

Érdekes projektbe fogott a NASA, valamint az ESA, amelynek keretében olyan nők jelentkezését várják, akik hajlandók két teljes hónapon keresztül vízszintes pozícióban tölteni napjaikat. Amennyiben sikerrel járnak, talán még arra is megoldást találnak, hogy miként lehet kiküszöbölni a hosszabb űrutazással járó mellékhatásokat.

A hivatalos weboldal szerint a német illetékesek olyan, 24 és 55 év közötti, németül beszélő, nemdohányzó nők jelentkezését kérik, akik a 15 napos felkészítést és hozzászoktatást követően 60 napon keresztül az erre kijelölt laborban hajlandók tölteni idejüket, hogy azután az ezt követő 30 napos időszakban rehabilitációs programon vegyenek részt, ahogy szó szerint lassan lábra állnak. A résztvevők 16500 eurós juttatásban részesülnek, a követelmények azonban szigorúak, bár itt nem kell olyan alapvető problémákkal foglalkozni, mint a főzés, a mosogatás, stb. A kutatók elsősorban arra kíváncsiak, hogy az állandó vízszintes helyzet miatt miként változik meg a testnedvek áramlása és eloszlása (ezt nagyjából tudjuk, köszönhetően az eddig lefolytatott hosszabb űrexpedícióknak), a résztvevők kétharmadán viszont kipróbálnák az új emberi centrifugát, amely a remények szerint megoldást kínál majd erre a problémára.


Az űrhajósok számára ugyanis nemcsak a csontsűrűség mérséklődése, valamint az izmok elgyengülése (leépülése) okoz gondot, hanem a testnedvek koponyába történő áramlása, amelynek eredményeként nagyobb nyomás helyeződik a szemekre és ezzel romlik a látás. Állításuk szerint a kísérlet kitűnő alkalom az olvasásra kijelölt könyvek tanulmányozására és a sorozatfüggők hobbijának teljes kiélésére, bár itt nyilván meg kell majd küzdeni az említett nehézségekkel. A tesztre szeptember és december között kerül majd sor Kölnben, ezt követné jövőre és 2021-ben a felülvizsgálat és a további orvosi tesztek.

A NASA időközben kisebb malőrt követett el, a nagy fanfárral bejelentett első, kizárólag női űrsétára ugyanis nem került sor, mivel nem találtak két, megfelelő méretű szkafandert az ISS-en tartózkodó női párosnak. Egyes vélemények szerint ezúttal is a nők elnyomásának vagyunk tanúi, mások azt jegyezték meg, hogy a jelek szerint ebből a Földön nincs elég, ezért kellett az űrben is hasonlóan eljárni, így az illetékeseknek van miért magyarázkodniuk, hogy miért nem tudták sikerrel abszolválni ezt, az emberi haladás útjában álló, kiemelten fontos akadályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • quatlander #4
  Mindeközben:

  Eseményhorizont
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.04.03. 12:01:34
 • wraithLord #3
  2 hónap állandó fekvéstől bárki nagyon-nagyon leépül. Szerintem egy hivatásos testépítő (talán náluk lehet érzékelni leginkább vizuálisan a változást) a legjobb formájából is simán visszafejlődik egy átlagember szintjére 2 hónap fekvés alatt.
  Ennyi pénzért nem éri meg. Ez csak arra elég, hogy addig ne kelljen dolgoznia, amíg visszahozza a leépülés előtti állapotát. (Talán még arra sem.)

  Bár jár hozzá 30 nap rehabilitáció is, az igaz...
 • csicso82 #2
  Rólam mintázhatnák a lustaság lovasszobrát de ezt akkor is kihagynám.
 • Tinman #1
  Ez maga a pokol. Erősen olyan ember menjen csak el ide, aki jelenleg csúcson pörög és gond nélkül zabál meg komoly sportkihívásokat is. Neki regenerációra még valamilyen szinten jó is lesz. Mindenki másnál csak éveket fog elvenni az életéből 5 millióért.

  Tedd fel magadnak a kérdést, hogy hány nap döglés után érzed azt, hogy megőrülsz már fekve? Nekem ehhez elég 1-2 nap, utána már azért is hálás vagyok, ha ki kell menni slozira.