SG.hu

Űrhaderőnemet hozott létre Trump

A Pentagon szerint Kína űrszemét elleni fejlesztései valójában az amerikai műholdak esetleges kiiktatására irányulnak.

Donald Trump amerikai elnök utasította a védelmi minisztériumot, hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit. "Készen kell állnunk" - fogalmazott Trump, miközben az Ovális Irodában aláírta a Pentagonnak címzett elnöki rendeletet. Leszögezte, hogy a kormányzat számára "az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés". Az aláírás után újságíróknak azt fejtegette, hogy "az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak, akár tetszik ez nekünk, akár nem". Álláspontja szerint az amerikai űrhaderő nemcsak védelemre, hanem támadásra is alkalmas lesz, de - mint fogalmazott - "inkább országunk védelméről beszéljünk".

A lépés illeszkedik a más ágazatokban már nyíltan kimondott Kína ellenes stratégiába: Kína papíron ugyan az űrszemét ellen dolgozik, ám ez a Pentagon egyes illetékesei szerint valójában a műholdak elleni fegyver kifejlesztését takarja, amelyet adott esetben éppen az amerikai eszközök ellen vetnének be, hogy ezzel ellensúlyozzák a hatalmas tengerentúli fölényt. A megfelelő módon katalogizált, mintegy 21 ezer, 10 centiméternél nagyobb objektumból alig 1800 az aktív műholdak száma, a többi már szemét, de teljesen nyilvánvaló, hogy az űrszemét eltakarításában hasznos eszköz a műholdak ellen is alkalmazható lenne.


Az űrhaderő felállításának tervét az elnök 2018 júniusában - az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa ülése előtt - jelentette be, hangsúlyozva, hogy az öt másik haderőnemtől elkülönülő, de azzal egyenrangú haderőnemet kell létrehozni. A végső döntés a kongresszusé, amelynek meg kell szavaznia az amerikai hadsereg átszervezését. Az Egyesült Államok hadseregének fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg, a légierő, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a parti őrség. Ehhez csatlakozik majd egyenrangúként az űrfegyvernem. Elemzők szerint ilyen jelentőségű átalakítás az amerikai hadseregen belül 1947-ben történt, amikor a légierő vált önálló fegyvernemmé. A tervek szerint az űrhaderő eleinte a légierő keretei között létrehozott parancsnokság lesz, majd a kongresszus hozzájárulása után válik önálló haderőnemmé. Ennek menetrendjéről az elnöki rendelet nem ejt szót.

Az űrhaderő első feladata az lesz, hogy az esetleges támadásoktól megvédje az amerikai tulajdont, az amerikai eszközöket a világűrben. Ennek egyik módja a támadásokkal szemben ellenállóbb műholdak építése, vagy a műholdakat többször felhasználható hordozórakéták alkalmazása. Emellett megelőző lépés lehet az ellenséges műholdpusztító fegyverek megsemmisítése, még mielőtt azok eljutnának a céljukhoz. Katonai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy e kapacitások kifejlesztése egyúttal elrettentő hatású lehet egy világűrbeli háború megindításával szemben. Az űrhaderő további feladata lehet a világűr megtisztítása a veszélyes űrszeméttől. Ez háborús helyzetben az ellenséges műholdak kölcsönös, tömeges megsemmisítése esetén rendkívül fontos lehet.

Egyes kommentárok úgy vélik, hogy Donald Trump militarizálni akarja a világűrt. A Space News című szaklap tavaly - az űrhaderő létrehozásának bejelentése után - közzétett egyik elemzése szerint azonban ez már évtizedekkel korábban megtörtént. A Dwight Eisenhower elnök idején az űrkutatási és űrrepülési hivatalt (NASA) létrehozó 1958-as űrtörvény ugyanis csakis a civil űrtevékenységet adta a NASA kezébe, a katonai jellegű űrtevékenységet a Pentagonhoz utalta. A tárcán belül működik is egy olyan hivatal, amely összefogja és irányítja a különböző fegyvernemeknél folyó űrtevékenységet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csaba161 #9
  Itt mindenki megtalálja a saját vérmérsékletének megfelelő választ:

  https://www.google.com/search?q=trump+space+force+is+joke&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1roWDrNfgAhUltIsKHZNzAc04ChD8BQgOKAE&biw=1116&bih=716#imgrc=HMLLDOOG_dvIkM:
 • _svd_ #8
  "Kína ma egyértelműen a 3. űrhatalom..."

  Nem. Jelenleg a legerősebb űrhatalom.
  A szovjetek akkor eszméltek fel, amikor kiderült, hogy az amerikai rakéták porrá képesek zúzni Moszkvát. Ez ellen akkor képtelenek voltak védekezni.
  Ha a Kínai szakértők a GPS rendszert nézik űrszemétnek, az amerikaiak képtelenek megakadályozni. Az oroszok nagyon erős középhatalomnak számítanak. A GLONASS eltakarítása komoly gondot okozna.
  Az új űrverseny már elindult. A látszat ellenére nem katonai célok okán. A Naprendszer gyarmatosítása teljesen átírja az erőviszonyokat. Amelyik ország nyer, az mindent bezsebel. Ebben a játékban Kína megállíthatatlannak tűnik.
 • nirriti #7
  https://www.youtube.com/watch?v=PgtLjj4Ka08
 • NEXUS6 #6
  Anno az oroszok azért tudtak látványos űrprogrammal előrukkolni, mert Amcsiban mindegyik haderőnem saját magának fejlesztgetett ICBM kategóriájú, gyak űrhajózásra alkalmas rakétát, a civil űrkutatás, meg a sor hátulján volt prioritásban. Szétforgácsolódtak az erőforrások.

  Csak jött a nemzetközi geofizikai év, az oroszok gyak a Szputnyik-1-gyel mindent vittek. Volt egy ICBM rakétájuk, és azt úgy adták el a sajtóban mint egy űrkutatási eszközt, ami biztosítja a világűr békés felhasználását, az emberi tudás új magasságokba emelését a szovjet tudomány fensőbbrendűségére támaszkodva.
  Ekkor hozták létre a NASA-t, meg jobban összehangolták a fegyvernemek erőfeszítéseit.

  Kína ma egyértelműen a 3. űrhatalom, ráadásul pl. manapság az oroszokkal szállítatják a seggüket az amcsik is az ISS-re. Szal hasonló a szitu mint anno, rengeteget költ Amerika ma is az űrre, többet talán, mint az összes többi államot együttvéve. Aminek valahogy se a civil, se a katonai oldalon nem igazán van látszata.

  A "hülye" Trump intézkedései tehát teljesen jogosak.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.02.21. 10:19:38
 • Cat #5
  Szerintem nem kever senki semmit, ez friss esemény volt. Amire te gondolsz az alul, a kapcsolódó cikkeknél van.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2019.02.21. 09:10:49
 • llax #4
  Nagyjából annyi történik, hogy ami űrhöz köthető tevékenység eddig szétszórtan volt a mindenféle haderőnemeknél, azokat összevonják egy irányítás alá.
 • llax #3
  Van az már egy év is :)
 • molnibalage83 #2
  Nem. Csak az SG fél éves laggal megint keveri a szezont a fazonnal. Kb. adminisztratív jelentősége van ennek, semmiféle űrfegyverkezés nem folyik.
 • Zoliz #1
  Megy a hidegháború no.
  Majd az űrből löhetik az atomot Kínára.