Lézerfegyverekkel figyelmeztet Putyin

A fegyverkezési versenyben a jelek szerint a lézerfegyverek terén is követik az amerikaiakat.

A jelenleg zajló, globális „kinek van nagyobb...” típusú versenyfutásban számos érdekes fejlesztést, illetve fenyegetést láthattunk már, itt orosz részről bejelentettek drónhordozó tengeralattjárót, valamint vadonatúj lopakodót is, míg az amerikai fél friss bombázóval, illetve repülőkre szánt lézerrel igyekezett lehengerelni a tulajdonképpen labdába is alig rúgó vetélytársait. Most Putyin orosz elnök figyelmeztetett arra, hogy van még más is a tarsolyukban.

A napokban megjelent beszámolók szerint Putyin a katonai vezetők előtt tartott beszédében megemlítette a hiperszonikus, lézeres, valamint egyéb, abszolút modern technológiai szinten lévő fegyverrendszerek létezését, amelyekkel szerinte egyetlen más ország sem rendelkezik, ez azonban (természetesen) még nem indok arra, hogy Oroszország bárkivel szemben is fenyegető módon lépjen fel.

Éppen ellenkezőleg, ezen rendszerek puszta létezése minden egyéb tényezőnél jobban kiemeli annak jelentőségét, hogy tovább kell erőltetni a leszerelési egyeztetéseket, annak ellenére, hogy a friss fejlesztések kivétel nélkül azért jöttek létre, mert egyre növekvő kihívásokkal kénytelenek szembenézni a globális küzdőtéren, ezek ellen pedig kellő garanciára van szükségük. Az orosz állam persze ettől még pusztán regionális hatalom marad, viszont jól látható a nyugaton gyűlölt elnök törekvése arra, hogy a globális homokozóban továbbra is némi szerepet kapjanak.

Washingtonban többnyire gunyoros fogadtatása van ezen orosz bejelentéseknek és félreérthetetlen megjegyzéseknek, szerintük ezek már mindennaposak, viszont konkrétumokból még mindig nagy hiány van. Ők a maguk részéről a haditengerészetnek és a légierőnek szánt lézerfegyverekkel újítanának, de már zajlik a gyalogsági fegyverek csereprogramja is, amelyen több induló vesz részt. Kétségtelen, hogy jelenleg ez az ország a globális főrendőr, és itt inkább a periférián zajló érdekellentétek jelentik az igazi feszítőerőt (tulajdonképpen ezért zajlik évek óta megoldás nélkül a szíriai vérontás, a líbiai és jemeni káosz, valamint az ukrajnai csetepaték), ezeken a területen pedig mindkét fél probléma nélkül tesztelheti új megoldásait, ahogy az a Szu-57 esetében is történt a szíriai bevetésekkel.

Ami a lézerfegyvereket illeti, itt több amerikai hajó rendelkezik már ilyen rendszerrel, amelyeket elsősorban drónok és kisebb repülőeszközök ellen szánnak, egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a platform jelentőségét és hatékonyságát – az csak az elkövetkező években derül majd ki, hogy kinek van igaza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #58
  "Jelcin papa ezerszer korruptabb volt, csak szólok."
  Azt hogy te szólsz attól nem lesz valami igaz, főleg hogy hasraütésszerűen három nagyságrendnyi különbséget adsz meg. A korrupciót sem egy személy generálja önmagában hanem rendszerszintű. Az oligarchák és a körülöttük lévő holdudvar térnyerése Jelcin regnálásának utolsó éveire tehető, ekkor kezdett el emelkedni a mutató is, de ahogy mondtam Jelcin alatt még volt alacsony is, Putyin alatt pedig rekordmagas is. Kína ugyanúgy antidemokratikus mint az oroszok, mégis kevésbé minősítik korruptnak, Mexikót pedig relatíve demokratikus berendezkedésűnek tartjuk mégis magas korrupciós indexet kapott. Az érzékelt korrupciót egyébként az adott ország üzletemberei közt több szervezet által végzett párhuzamos felmérés adja ki. Tehát maguk az oroszok tartják korruptnak az országukat, ahogy mi is egyre inkább annak tartjuk, és ennek itt kb. mindenki tudja is az okait (pl. Lölö és társai).
 • TokraFan #57
  Oroszokról volt szó, ott pedig ez a valóság! Direkt olyan cikket linkeltem be, ahol hivatalos forrásadatok is elérhetők! A jogbiztonság pedig már itthon is recseg-ropog, poltergeist pötyi alatt.

  Megjegyzem: Semmiféle gyűlölködés nincs, csak vélemények vannak! Melyek még így is erősen visszafogottak ahhoz képest, amit a nyugat, Brüsszel, az EU, a németek, vagy konkrétan az USA irányában "a másik oldaltól" (pl. tőled) látni napi szinten! Klasszikus kettős mérce!
 • ostoros #56
  Csak hogy amit mondasz, ez nem opció. Egy elképzelt jövővel riogatni mindenki tud. De a megvalósulása már kérdéses. Főleg, hogy igény sincs rá itthon.
  Részemről sem.
 • TokraFan #55
  A linkelt cikket (tényeket) is ovastad? Neked ez nyilván tetszik és támogatnád itthon is!
 • ostoros #54
  "A demokrácia soha nem tudott megvalósulni, jelenleg is egy korrupt, protekcionista rendszert üzemeltetnek" őőő, mi köze egymáshoz a demokráciának és a protekcionista gazdaság politikának?
  Ez pont úgy hangzott, mint egy amerikai politikus érve, "ha hagynak minket üzletelni, akkor demokratikusak, ha nem hagynak minket akkor pokolra valók."

  Ja, az meg, hogy nincs polgárosodás az oroszoknál... honnan szopsz ilyeneket? De komolyan, honnan?
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.11.13. 18:56:36
 • ostoros #53
  Jelcin papa ezerszer korruptabb volt, csak szólok. Viszont őt nem baszogatták, mert faszán verte széjjel az egész országot, tehát hasznos hülye volt.
 • ostoros #52
  Mert csak a jelen helyzet létezik, azelőtt nem volt semmi, igaz? Egyébként nem a haverom, a jobbikra szavaztam, de számomra a kisebbik rossz.
 • ostoros #51
  "Itt arról ment a diszkurzus, hogy politikai és kultúrális értelemben hova érdemesebb tartozni. Egyértelműen nem az oroszokhoz!"

  Nem, itt nem arról ment a vita, el vagy tévedve. Itt arról ment a vita, hogy te és társaid gyűlölködtök egy nép rovására.
  És mindezt teszitek fél információkra, illetve tudatlanságra alapozva... rosszabb esetben pedig szimpla propagandára alapozva.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.11.13. 18:27:32
 • TokraFan #50
  Egyebekben Ennyit erről.
 • TokraFan #49
  Az űrkutatás terén valóban fel tudtak mutatni valamit, bár már az sem ma volt. Az orosz tudósokat és mérnököket lehet, és van is miért tisztelni, de az ő számuk elenyésző és nem is erről volt szó! Itt arról ment a diszkurzus, hogy politikai és kultúrális értelemben hova érdemesebb tartozni. Egyértelműen nem az oroszokhoz!

  "Az orosz meg alapvetően védelmi jellegű"

  Hogyne, persze...Arról híresek, hogy pusztán önmagukat védik...
  Összességében szellemileg és kutúrálisan is elmaradottak, masszív kisebbségi komplexussal terhelt, ám nagyhatalmi nosztalgiáról és vágyakról álmodozó lakossággal, akik mai napig az államtól és egy központi irányítástól várnak megoldást szinte mindenre, a polgárosodás minimális jelei nélkül.
  A demokrácia soha nem tudott megvalósulni, jelenleg is egy korrupt, protekcionista rendszert üzemeltetnek a populista vezetőjükkel az élen, a régi szovjet időkből visszamaradt életveszélyes beidegződésekkel (tagadnak, hazudnak, nem osztanak meg olyan információkat, melyek más országokra nézve is veszélyesek). A Chernobyl kapcsán látott magatartásuk mai napig nem változott oktányit sem. Elég mengézni, mi megy a Roszatom projectjei körül (számos komoly biztonsági aggály merült fel több esetben is), vagy akár csak azt, hogyan intézték az idén nyáron bekövetkezett Észak-Orosz nukleáris balesetet már megint!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.13. 13:03:04