Gyurkity Péter

Lézerfegyverekkel figyelmeztet Putyin

A fegyverkezési versenyben a jelek szerint a lézerfegyverek terén is követik az amerikaiakat.

A jelenleg zajló, globális „kinek van nagyobb...” típusú versenyfutásban számos érdekes fejlesztést, illetve fenyegetést láthattunk már, itt orosz részről bejelentettek drónhordozó tengeralattjárót, valamint vadonatúj lopakodót is, míg az amerikai fél friss bombázóval, illetve repülőkre szánt lézerrel igyekezett lehengerelni a tulajdonképpen labdába is alig rúgó vetélytársait. Most Putyin orosz elnök figyelmeztetett arra, hogy van még más is a tarsolyukban.

A napokban megjelent beszámolók szerint Putyin a katonai vezetők előtt tartott beszédében megemlítette a hiperszonikus, lézeres, valamint egyéb, abszolút modern technológiai szinten lévő fegyverrendszerek létezését, amelyekkel szerinte egyetlen más ország sem rendelkezik, ez azonban (természetesen) még nem indok arra, hogy Oroszország bárkivel szemben is fenyegető módon lépjen fel.

Éppen ellenkezőleg, ezen rendszerek puszta létezése minden egyéb tényezőnél jobban kiemeli annak jelentőségét, hogy tovább kell erőltetni a leszerelési egyeztetéseket, annak ellenére, hogy a friss fejlesztések kivétel nélkül azért jöttek létre, mert egyre növekvő kihívásokkal kénytelenek szembenézni a globális küzdőtéren, ezek ellen pedig kellő garanciára van szükségük. Az orosz állam persze ettől még pusztán regionális hatalom marad, viszont jól látható a nyugaton gyűlölt elnök törekvése arra, hogy a globális homokozóban továbbra is némi szerepet kapjanak.

Washingtonban többnyire gunyoros fogadtatása van ezen orosz bejelentéseknek és félreérthetetlen megjegyzéseknek, szerintük ezek már mindennaposak, viszont konkrétumokból még mindig nagy hiány van. Ők a maguk részéről a haditengerészetnek és a légierőnek szánt lézerfegyverekkel újítanának, de már zajlik a gyalogsági fegyverek csereprogramja is, amelyen több induló vesz részt. Kétségtelen, hogy jelenleg ez az ország a globális főrendőr, és itt inkább a periférián zajló érdekellentétek jelentik az igazi feszítőerőt (tulajdonképpen ezért zajlik évek óta megoldás nélkül a szíriai vérontás, a líbiai és jemeni káosz, valamint az ukrajnai csetepaték), ezeken a területen pedig mindkét fél probléma nélkül tesztelheti új megoldásait, ahogy az a Szu-57 esetében is történt a szíriai bevetésekkel.

Ami a lézerfegyvereket illeti, itt több amerikai hajó rendelkezik már ilyen rendszerrel, amelyeket elsősorban drónok és kisebb repülőeszközök ellen szánnak, egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a platform jelentőségét és hatékonyságát – az csak az elkövetkező években derül majd ki, hogy kinek van igaza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sidewinder #96
    Technikai, szerkezeti problémák,lassú, nem megfelelő minőségű kivitelezés miatt késnek óriásit a Finnországban épülő francia gyártmányú EPR típusú atomerőművek átadásával. 2020 nyarán talán elkészül. Egy Reuters hír
  • TokraFan #95
    "Te világnézeti szimpátia alapján hajlítgatod a valóságot?"

    Nyilvánvalóan igen...
  • VolJin #94
    Te világnézeti szimpátia alapján hajlítgatod a valóságot?
    A barátom felesége orosz, és hol itt hol Oroszországban élnek.
    A sztori 10-15 éves, de nagyon reális képet fest az orosz viszonyokról.
    Elvontatták a kocsijukat a rendőrök tilosban parkolásért, de már késő volt, mégis bementek a telephelyre fizetni, és elhozni a kocsit, nem várták meg a másnap reggelt.

    Tudod mi volt a megfontolásuk alapja?
    Az, hogy másnap reggelre a rendőrök már eladták volna a kocsit, és letagadták volna, hogy ők bárhova is elszállították volna. Mert a rendőrök simán autólopásból éltek.
    Bármilyen hivatalos ügyintézéshez, amihez valakinek pecsételni kell, mert nyitsz egy üzletet, éttermet, akármit, kenőpénzt kell adni, mert nem fog történni semmi. Tehát nem arról van szó, hogy valami szabálytalanságot akarsz elsimítani, hanem egy önkormányzati, tűzoltósági engedélyt nem kapsz meg, ha nem tejelsz!
    Mi ez, ha nem korrupció?
  • TokraFan #93
    Komolyan sajnállak, ha a két szituáció közötti, szakadéknyi különbséget nem érted...
  • defiant9 #92
    "annak jellege miatt, nem lehet látni, a felek ugyanis titkolják."
    Ezt én már sok hsz.-al korábban elmondtam, nincs KSH szintű adata senkinek. Viszont egy anonim felmérésben egy üzletembernek nem kell titkolóznia, ha 1000 vállalkozó azt tapasztalja hogy a közbeszerzés=mutyizás, akkor azt fogja mondani hogy korrupt a rendszer. Ez van nálunk is.

    "üzletembereket nem lehet manipulálni (miért ne lehetne)"
    Sokkal nehezebb, mert az a szakmája hogy átlásson piaci összefüggéseket, helyzetek, legtöbbször tanult is. Az üzleti szféra IQ tekintetében minimum pariban van a politikusokkal, a 'népre' nagy átlagban ez már közel sem igaz.

    "Az álláspontom hogy a korrupciós érzet listák mind manipulálhatóak, mind manipulációra alkalmasak."
    Nem ez volt a kérdés. Arra próbálj meg válaszolni legjobb tudásod szerint. Az is egy válasz hogy fogalmad sincs az orosz korrupciós szintről, ekkor ennek megfelelően kezeljük a hozzászólásaidat. A hivatalos statisztika is manipulálható(főleg egy korrupt országban), ilyen alapon semmit nem tudnánk a világról. Ezért végzi több szervezet párhuzamosan a felmérést hogy a hiba % csökkenjen. Egyébként általános hogy a GDP értéke is korrelál a korrupcióval. A putyini autokrácia erre a nem túl magas bázisra ült rá, és húzta még lentebb.

    "Az meg, hogy ha azt állítod, hogy a Föld egymilliárdszor nagyobb mint a Hold, én meg szólok, hogy szerintem faszság"
    Ki állított ilyet? Amit csinálsz az érvelési hiba. Próbálj arra reagálni amit írtam, és ne kitalált mondatokat adj a számba. A korrupciós adatokra befektetési döntéseket hoznak, tehát faszságozhat nyugodtan, ez kb. senkit nem érdekel, ezek a legjobb elérhető adatok a témában.
  • Archenemy #91
    "Erre nincs sem mentség, sem magyarázat. Ezek tények! Ilyenekkel pedig nem szabadna reaktort építetteni, mert semmit nem változtak mai napig sem. "

    A németek meg nem véletlenül, hanem egészen direkt szerették volna Európa egy jó részét kiírtani, és jéé, most velük mégis szabad (mitöbb örvendetes) üzletelni. Mik vannak.
  • Archenemy #90
    "Mindkét listán listán szarul állnak az oroszok."

    De ez az, öreg, hogy nem tudhat lenni egy "korrupciós érzet" meg egy "igazi korrupció" lista, mert az igazi korrupció mértékét, annak jellege miatt, nem lehet látni, a felek ugyanis titkolják.

    "Egyrészt az üzletemberek az <> könnyen manipulálható nép. Másrészt az orosz kormánypropaganda "

    Most lassan döntsük el, hogy az üzletembereket nem lehet manipulálni (miért ne lehetne), vagy pedig az orosz kormánypropaganda mégis tudja manipulálni őket.

    "csak hogy lássuk az álláspontod"

    Az álláspontom hogy a korrupciós érzet listák mind manipulálhatóak, mind manipulációra alkalmasak.

    Az meg, hogy ha azt állítod, hogy a Föld egymilliárdszor nagyobb mint a Hold, én meg szólok, hogy szerintem faszság, arra nem kibúvó az, hogy "jó de szerinted is nagyobb a Föld mint a Hold, nem? Neked is ez az álláspontod, nem? Akkor szinte már-már igazat adsz nekem, csak kötekszel, ugye?"
  • defiant9 #89
    "Jaa, hát akkor ez a sorrend nem is korrupciós sorrend, hanem korrupciós érzet sorrend"
    Mindkét listán listán szarul állnak az oroszok.
    Russia Corruption Report
    Corruption significantly impedes businesses operating or planning to invest in Russia. High-level and petty corruption are common, especially in the judicial system and public procurement.

    "pl. ha napi 100x megírja az újság, hogy korrupció van, akkor mindenki úgy fogja érezni."
    Egyrészt az üzletemberek az <> könnyen manipulálható nép. Másrészt az orosz kormánypropaganda ugyanúgy megírhatja 100x hogy minden rendben van, épül és szépül az ország, olyan hogy korrupció még hírből sem ismert, esetleg az ellenzék kapcsán, de majd bíróság elé állítjuk őket)

    "Mágikus, mik vannak."
    Szerinted ha Finnországot 100-nak vesszük akkor oroszoknál mekkora a korrupciós szint? (csak hogy lássuk az álláspontod, mert végül sidewinder is elismerte hogy sokkal magasabb, csak előtte pörögtünk rajta)
  • TokraFan #88
    Nem tudom, miért késett, a késésnek ezer más oka lehetett még. Konkrét, tényszerű adatok hiányában ezt nem tudom megítélni, találgatásokba pedig nem bocsátkozom (javaslom, te se tedd!). Azt viszont tudjuk, hogy Csernobil kapcsán nem (csak) az volt félelmetes, ahogyan a baleset előtt/alatt/után "működött az orosz gépezet", hanem főleg az, hogy az RBMK reaktorok tervezési hibáit és az ebből fakadó katasztrófa lehetőségét már évekkel korábban jelentették, de a szokásos orosz mentalitás miatt a jelentés a kukában kötött ki. A baleset tehát egyértelműen az orosz mentalitás és frusztráció, valamint hazudozás és nemtörődömség miatt következett be, kis híján lakhatatlanná téve egész Európát! Erre nincs sem mentség, sem magyarázat. Ezek tények! Ilyenekkel pedig nem szabadna reaktort építetteni, mert semmit nem változtak mai napig sem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.19. 03:06:05
  • Sidewinder #87
    Mentalitás+igénytelenség. Ahogy írtam, ez nem egyedi jelenség, ha minden olyan tökéletes lett volna, akkor nem késett volna 11 évet a franciák által Finnországba épített atomerőmű befejezése és átadása. A magyar szakhatóságok meg azért vannak, hogy ne vegyék át,ha valami nem megfelelő.