Lézerfegyverekkel figyelmeztet Putyin

A fegyverkezési versenyben a jelek szerint a lézerfegyverek terén is követik az amerikaiakat.

A jelenleg zajló, globális „kinek van nagyobb...” típusú versenyfutásban számos érdekes fejlesztést, illetve fenyegetést láthattunk már, itt orosz részről bejelentettek drónhordozó tengeralattjárót, valamint vadonatúj lopakodót is, míg az amerikai fél friss bombázóval, illetve repülőkre szánt lézerrel igyekezett lehengerelni a tulajdonképpen labdába is alig rúgó vetélytársait. Most Putyin orosz elnök figyelmeztetett arra, hogy van még más is a tarsolyukban.

A napokban megjelent beszámolók szerint Putyin a katonai vezetők előtt tartott beszédében megemlítette a hiperszonikus, lézeres, valamint egyéb, abszolút modern technológiai szinten lévő fegyverrendszerek létezését, amelyekkel szerinte egyetlen más ország sem rendelkezik, ez azonban (természetesen) még nem indok arra, hogy Oroszország bárkivel szemben is fenyegető módon lépjen fel.

Éppen ellenkezőleg, ezen rendszerek puszta létezése minden egyéb tényezőnél jobban kiemeli annak jelentőségét, hogy tovább kell erőltetni a leszerelési egyeztetéseket, annak ellenére, hogy a friss fejlesztések kivétel nélkül azért jöttek létre, mert egyre növekvő kihívásokkal kénytelenek szembenézni a globális küzdőtéren, ezek ellen pedig kellő garanciára van szükségük. Az orosz állam persze ettől még pusztán regionális hatalom marad, viszont jól látható a nyugaton gyűlölt elnök törekvése arra, hogy a globális homokozóban továbbra is némi szerepet kapjanak.

Washingtonban többnyire gunyoros fogadtatása van ezen orosz bejelentéseknek és félreérthetetlen megjegyzéseknek, szerintük ezek már mindennaposak, viszont konkrétumokból még mindig nagy hiány van. Ők a maguk részéről a haditengerészetnek és a légierőnek szánt lézerfegyverekkel újítanának, de már zajlik a gyalogsági fegyverek csereprogramja is, amelyen több induló vesz részt. Kétségtelen, hogy jelenleg ez az ország a globális főrendőr, és itt inkább a periférián zajló érdekellentétek jelentik az igazi feszítőerőt (tulajdonképpen ezért zajlik évek óta megoldás nélkül a szíriai vérontás, a líbiai és jemeni káosz, valamint az ukrajnai csetepaték), ezeken a területen pedig mindkét fél probléma nélkül tesztelheti új megoldásait, ahogy az a Szu-57 esetében is történt a szíriai bevetésekkel.

Ami a lézerfegyvereket illeti, itt több amerikai hajó rendelkezik már ilyen rendszerrel, amelyeket elsősorban drónok és kisebb repülőeszközök ellen szánnak, egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a platform jelentőségét és hatékonyságát – az csak az elkövetkező években derül majd ki, hogy kinek van igaza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #84
  "A nemtörődöm építésvezetők és dolgozók kérdésében egyetértünk,"

  Akkor mi a vita tárgya, mert ez volt a mondandóm lényege?! Hiába profi az építészem aki a házamat tervezte, ha a kivitelező gárda ferdén rakja a falat, vagy nem tartja be az előírásokat és rám omlik a ház. Innentől minden más irreleváns, az sem fog segíteni rajtam, ha a világon elsőként az én házamban alkalmazott technológia kapta meg az építési hatóság magasabb besorolását.
  Vagyis minden más amiről írtál, lényegetelen addig, amíg az oroszok mentalitásával és igénytelenségével történik a kivitelezés!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.17. 16:52:30
 • defiant9 #83
  "Nyilván sokkal rosszabb a helyzet,"
  Nem mondtam mást úgyhogy eddig nem tudom mivel is vitáztál, Oroszországban afrikai szinten van a korrupció. Véleményem szerint a jogállamiság ezredfordulós szintje alapján lett volna lehetőségük legalább közép-kelet európa felé közeledni, de kaptak egy Putyint így csak nyílt az olló. Nehéz megmondani hogy mennyire szükségszerű hogy egy autokrata uralkodó jusson hatalomra, jó esély van rá hogy ennek a népnek 'ez járt'.

  "korrupció következményei akkor is megvannak, ha valaki magas pozícióban dolgozik"
  Ha ez tipikusan így lenne akkor nem ekkora korrupció, egyedi esetek vannak, de a többség az nem bukik le, ebből van a korrupció nagy része. Akik persze kiesnek a politikai elit kegyéből annak egyenes az út lefelé. És ez a hatás nemhogy csökkenti hanem stabilizálja a korrupciót.
 • Sidewinder #82
  Nyilván sokkal rosszabb a helyzet, mint Finnországban. Ez vitathatatlan. Ami viszont jó, bíztató jel, hogy a korrupció következményei akkor is megvannak, ha valaki magas pozícióban dolgozik. Rúgtak ott már ki emiatt védelmi minisztert (Anatolij Szergyukovot) és miniszterelnököt is ( Mihail "Misa 2%" Kaszjanovot). Annyiból jobb a helyzet, hogy az elkövetők láthatják, hogy ha lebuknak, akkor nem lehet megúszni,a legújabb példák a Vosztocsnij esete és a szibériai betonelemgyártó vállalkozóé.
 • Sidewinder #81
  A dolog lényege annyi, hogy az alap VVER-1200 kettő féle változata megvan.Konkrét kidolgozott jól tervekben,amiket az IAEA is elfogadott, és a világon elsőként így kaphatta meg a VVER-1200-as konstrukció a 3+ generációs besorolást. Egy moszkvai tervezésű és egy szentpétervári tervezésű VVER-1200 alapmodell közül lehet választani. Magyarország a szentpétervári változatot választotta. Viszont ez nem annyit jelent, hogy fogják és cakk-pakk idemásolják az ottani erőmű terveit. Minden erőművet a helyszínhez kell igazítani. Bele kell venni az esetlegesen eltérő megrendelői igényeket.Például, ha külföldi turbinákat akarnak,saját beszállítót is akarnak. Itt van például egy kapcsolódás a Paks-2-höz. Ahol a Roszatom,nem véletlenül a General Electricet vállasztotta a turbinabeszállítónak a szentpétervári "Szilovije Masini" helyett. Ugyanis a GE-nek van magyarországi turbinagyártó üzeme, így akár itt is elkészülhetnek a turbinák, segítve ezzel az ígért 40%-os magyar beszállítói részarány elérését. Tudom,hogy a GE nem magyar cég, de ha itt készülnek el a turbinák az a magyar munkavállalóknak ad munkát, megélhetést. A helyszínhez igazítás némi áttervezést jelent minden esetben. Az alapok megmaradnak, a biztonsági-védelmi rendszerek megmaradnak, minden ami az alapban megvan az megmarad, de egyes dolgokat hozzá kell igazítani a külföldi berendezésekhez, külföldi irányítástechnikához.Ez jár némi áttervezéssel. Egy dololg van amitől a Paks-2 kapcsán félek, az pedig a nyugati, Framatom-féle iránytástechnika. A Framatom által kifejlesztett és legyártott kazetta átmeneti tároló és pihentető és hűtő medencéhez, konkrétan annak a hibás tervezéséhez köthető a Paks-1 legsúlyosabb eseménye, a 2003-as üzemzavar. Nem túlzottan örülök, hogy ugyanez a cég tervezi az irányíatástechnikát a paksi erőműhöz. A hamarosan induló asztraveci erőműben például minden orosz, az irányítástechnika is. Ezek a külföldi technológiához való hozzáigazítások tudnak időnként nehezen menni.
  "Az oroszokat az atomenergia közelébe sem volna szabad engedni" Erről eléggé más véleményen vannak a paksi erőműben dolgozó ismerőseim, de még a világ nukleáris energetikai szakamai közössége is. Az ITER projectbe is meghívták az oroszokat,pontosan azért mert kiváló szakemberek. Ezen kívül pedig rendszeresen járnak külföldi kutatók a Kurcsatov intézetbe kutatni, mert nagyon magas szakmai színvonalú kutatóintézetnek tartják. Az oroszoknak van több olyan fejlesztésük is az atomenergetika területén, ami az egész világ hasznára válhat. Ilyen például az úszó atomerőművek koncepciója, amivel a vízhiányban szenvedő tengerparti országokban a tengervíz tisztításával, sótalanításával az elektromos energia mellett ivóvizet is lehetne előállítani. Vagy a "Proriv"(áttörés) project. Ami a gyorsneutronos technológiának a további fejlesztését jelenti, ahol a végcél az üzemanyagciklus zárása, vagyis az, hogy a lassú neutronos erőművekben már használhatatlan,de még mindig sugárzó üzemanyagot használják fel a gyorsneutronos reaktorokban, annyira, hogy azokból már csak alacsony aktivitású hulladék maradjon, amit jóval egyszerűbb tárolni, mint a nagy és közepes aktivitásút. A világon jelenleg 2 gyorsneutronos reaktor működik. Mindkettő Belojarszkban, a BN-600 már több mint 30 éve üzemel, a BN-800-at pár éve kapcsolták hálózatra. Viszont építés és fejlesztés alatt állnak a project keretében más gyorsneutronos reaktorok is, például az MBIR típus.
  A nemtörődöm építésvezetők és dolgozók kérdésében egyetértünk, de szerintem ez nem kizárólag az oroszokra jellemző dolog, valószínűleg a finneknél sem csak poénból fejezték be 11 év késéssel az EPR reaktoros erőmű építését a franciák.
 • kvp #80
  Aki ma atomeromuvet akar epittetni eleg nagy bajban van. Az amerikai forralos rendszer nagyon elavult es nem biztonsagos, a franciak meg egy tisztitotartalyt se tudnak meretezni, a kinaiak minoseget ismerjuk, igy nem nagyon marad mas mint az orosz reaktor. Jo lenne meg a kanadai is (candu), de nem kapunk hozza nehezvizet, mert abbol hidrogenbombat is lehet epiteni. Tehat vagy orosz vagy vesszuk az aramot a nemet szeneromubol. Persze a nemet kornyezetvedok es a nemet uzletemberek ennek orulnenek, de a legrosszabb megoldas.

  Az, hogy Magyarorszag miert nem akar sajat technologiat csak a nemzetkozi szerzodesek miatt van. Mert akkor atomfegyvert is tudnank gyartani. Igen, meg mukodo reaktorokat olcsobban.

  A harmadik alternativa, hogy amennyi megujulora van penz, annyit telepitunk es beosztjuk azt ami van azt jelentene, hogy tobbnyire az orszag nagyreszeben egyszeruen nem lenne aram. Ugyanis tobbnyire amikor itthon import kell akkor altalaban a tobbi allamnak is.

  Es akkor meg nem beszeltunk a gaztuzeles es a tobbi szenhidrogen kivaltasarol elektromos futessel es elektromos jarmuvekkel. Ahhoz majd kellene a Paks 3 is.
 • defiant9 #79
  "Az oligarcháknak lehetősége volt visszaadni az államnak a lopott,le nem adózott pénzükből"
  Tehát ezzel normalizálódott is szűnt a korrupció vagy még mindig rendkívül magas? Ha mondjuk s szomszédos Finnországhoz az ideális 100-as értéket rendelnénk, akkor véleményed szerint Oroszország hány ponton áll?
 • TokraFan #78
  ??? Nyitott kapukat döngetsz amikor a nukleáris energia hatékonyságáról és szükségességéről beszélsz. Ezt nem vontam kétségbe, sőt! Azonban a Roszatommal és egyáltalán, az orosz atomerőművekkel kapcsolatban igen jelentős fenntartásaim vannak. Hiába kiváló egy reaktor vagy egy rendszer papíron, ha slendrián, trehány, nemtörődöm és igénytelen kivitelezők végzik. Hiába biztonságos egy rendszer a tervrajzokon, ha az építtető számára nem feltétlen elsődleges a biztonság, és ha a kivitelezők a "jóvanazúgy" mentalitású építésvezetőkből és munkásokból állnak.

  Jelenleg még szükség van atomerőművekre, de nem olyanokkal kell építtetteni, akik egyszer már kis híján kiirtották egész Európát, amit egy büntetéstől tartó óvodás kisgyerek módjára még önmaguknak sem voltak hajlandóak beismerni.

  "Az oroszoknak meg ott van a fejébe az ismerősöm szerint baromi jó és megbízható terv,amit viszont csak részleteiben tudnak a papírra vetni."

  Nagyon nagy baj van, ha ezt Te nem problémának, hanem erénynek tartod! Az atomenergia nem játék! Teljességgel megengedhetetlen, hogy ilyen felelőtlen módon kezeljék. Ez pont az a mérhetetlenül veszélyes magatartás és mentalitás, ami miatt az oroszokat nem lenne szabad atomenergia közelébe sem engedni!

  A 444 meg kit érdekel? Ezek az adatok hivatalos forrásból is elérhetőek.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.16. 02:29:57
 • Sidewinder #77
  Kettő részes japán dokumentumfilm az oroszországi gazdasági, társadalmi helyzetről a 90-es években és a 2000-es évek elején:


 • Sidewinder #76
  Putyin adott választási lehetőséget az oligarcháknak,mert mindenkiről tudni lehet, hogy a vaagyonát a 90-es években nem épp törvényszerűen szerezte meg. Az oligarcháknak lehetősége volt visszaadni az államnak a lopott,le nem adózott pénzükből,úgy,hogy a "nagy nemzeti projecteket támogatták anyagilag". Így tolta a pénzt a fociba Roman Abramovics, és így volt éveken át, a nagyon elmaradott Csucskföld kormányzója, amit részben a saját vagyonából, egy élhető területté fejlesztett. Rengeteg munkahelyet teremtett,stb. Aztán szintén az ő vagyonából ment 20 millió dollár a 2018-as foci VB-re. Viktor Vekszelberg az orosz filmipart támogatja a vagyonával. Nagyjából mindenki talált olyan területet amibe visszaadott a saját lopott pénzéből, és megúszta a börtönt. Egyedül Hodorkovszkij ült olyan magas lovon, amiről végül leesett. A Vosztocsnij meg nem arról szól, hogy mit hova csorgassanak vissza. Az az oroszoknak egy stratégiai kérdés, kiemelt fejlesztés, mert akarnak a saját területükre egy olyan űrbázist, ahonnan az új generációs személyszállító "Federacija" típusú űrhajókat lehet fellőni. Bajkonur is megmarad, de oda már nem épül starthely a Federacija részére. A jelenleg használatos "MSZ" változatú űrhajók, amivel a világ összes űrhajósa repül, aki a Nemzetközi Űrállomásra akar jutni, az bizony az utolsó Szojuz változat jelen állás szerint. Ezt fogja váltani, vagy kiegészíteni a "Federacija" űrhajó, ami konfigurációtól függően nem 3, hanem 4-6 személyes lesz.
 • Sidewinder #75
  Elolvastam. Pár dolgot hozzátennék. A Greenpeace gyűlöli az atomot, akár még a szenet is jobban támogatná,csak ne atom legyen. Pedig az normál üzemben sokkal szennyezőbb, mint egy atomerőmű. A Paks 1-et is be akarták záratni, az meg már mindegy, hogy miként lesz előállítva a kieső elektromos energia, ugyanolyan stabilan és folyamatosan, mint ahogy a paksi erőmű szolgáltatja, éjjel-nappal heti 24/7-ben. Gondolom külföldi energiaimportból, mert az nagyon jó, ha olyat importál az ország, esetleg drágábban amit saját maga elő tud állítani.
  Aztán a másik dolog, hogy a paksi atomerőmű a megye legnagyobb munkáltatója, és elég jól fizet is, így kb. kihalásos alapon lehet oda bejutni dolgozni, mert olyan túljelentkezés van. Ez a Paks-1. Nekem is vannak ismerőseim akik ott dolgoznak, elég komoly választékban,ami a munkaköröket illeti. Mérnök, biztonsági őr, karbantartó, informatikus. Az egyik mérnök ismerős(BME-n,tanult,nem a Szovjetunióban, oroszul nem tud,pedig neki még kötelező volt az iskolában) mondta,hogy az oroszok sokkal jobb minőségű üzemanyagot gyártanak, mint a nyugatiak. Van összehasonlítási alapja, mivel járt több amerikai francia és angol erőműben is. Ahol mindent elmondtak neki és a kollégáinak,több hetes tanulmányutak voltak. Amit megerősít az annyi, hogy a dokumentumkészítés az nem megy az oroszoknak. Az amerikai cakk-pakk eléd pakol egy olyan tervdokumentációt, amiben minden benne van az utolsó csavarig,és csőig. Az oroszoknak meg ott van a fejébe az ismerősöm szerint baromi jó és megbízható terv,amit viszont csak részleteiben tudnak a papírra vetni. Például külön-külön megcsinálják a primer és szekunderköri rendszerek terveit kiválóan. Aztán amikor minden egyes rendszer terve megvan,nem tudják egybe fésülni,mint dokumentumot. Azt,hogy az orosz erőművek,konkrétan a VVER-ek nagyon jó és megbízható konstrukciók, azt a több mint 1500 reaktorév biztonságos üzemidővel is indokolta. Járt orosz erőművekben is, de csak a 90-es években. Az RBMK- reaktorokkal kockázatelemzési szempontból foglalkozott, járt RBMK erőműben is. Arra nem mondja azt,hogy jó, mert nem az. Bár előnyei is voltak (üzem közbeni üzemanyag csere lehetősége például),de azoknál jóval több kockázata.
  A Titán-2-es hegesztőszakember kiszivárogtatását már korábban olvastam, a 444-en. Csak megtanultam, főleg az "Úristen, mekkorát fitogtatott Kína" című cikkük után, hogy az Oroszországgal és az oroszokkal kapcsolatos cikkeik esetében azt se higyjem el a 444-ek, amit 6 év múlva fognak kérdezni. Mivel ebben a cikkben azt hazudták, hogy Kína a második ország a világon az USA után, amelyik 5. generációs vadászbombázót mutatott be 2014-ben,a egy nagy kínai repülőnapon. Konkrétan a J-31-et, ami egyébként annyira "saját" fejlesztés, hogy a MiG-29-esek Klimov gázturbinái dolgoznak benne. Vagy ötször leírták,hogy az orosz ötödik generációs PAK-FA még nem létezik, csak "tervezgetik", de a kínai gép már repül. Az az aprócska tény nem zavarta őket, hogy a PAK-FA (ma már Szu-57,mert szériagyártásba került) 2010 januárjában már repült, és 2011 nyarán már a MAKSZ-2011-en közönség előtt bemutatót repült...
  Voltak páran akik videót is linkeltek hozzászólásban, a 2010-es és a 2011-es repüléseiről a "nem létező" orosz gépnek, de ez sem hatotta meg a tévedhetetlen zseniket annyira, hogy helyreigazítsák a cikket. Aztán még ott volt például,a Sikorski külügyminiszter hazudozása,ami miatt le is kellett mondania. A kamut gondolkodás nélkül leközölték, majd azt már elfelejtették megírni, hogy a külügyminiszter lemondott, és bevallotta, hogy hazudott. A "több évtizedes tapasztalatú szakember" pedig az akkori emlékeim szerint talán fél vagy egy évvel került a cikk születése előtt a Titan-2-höz, és az akasztotta ki, hogy minősítő vizsgafeladatként élesben magán a Leningrád-2 erőművön kellett hegesztenie.Azóta nem tudom,honnan lett évtizedes tapasztalata a Titan-2-nél.
  Csodálom, hogy az asztraveci erőmű nem lett megemlítve jobban. Egyrészt pár hónapon belül indul, másrészt ott leejtették az egyik reaktortartályt. A leejtett reaktortrartályt megvizsgálták, nem sérült meg, de a Roszatom felajánlotta, hogy gyárt nekik helyette egy újat.A megrendelők így az új reaktor gyártását választották.
  "nem változott ott semmi" ja, végül is tényleg nem, például feltalálták a zónaolvadékcsapdát, amit először a Tianwani erőműbe építettek be. Plusz még van egy rakás más új innováció az erőműveikben, de biztos semmi nem változott.