• defiant9
    #92
    "annak jellege miatt, nem lehet látni, a felek ugyanis titkolják."
    Ezt én már sok hsz.-al korábban elmondtam, nincs KSH szintű adata senkinek. Viszont egy anonim felmérésben egy üzletembernek nem kell titkolóznia, ha 1000 vállalkozó azt tapasztalja hogy a közbeszerzés=mutyizás, akkor azt fogja mondani hogy korrupt a rendszer. Ez van nálunk is.

    "üzletembereket nem lehet manipulálni (miért ne lehetne)"
    Sokkal nehezebb, mert az a szakmája hogy átlásson piaci összefüggéseket, helyzetek, legtöbbször tanult is. Az üzleti szféra IQ tekintetében minimum pariban van a politikusokkal, a 'népre' nagy átlagban ez már közel sem igaz.

    "Az álláspontom hogy a korrupciós érzet listák mind manipulálhatóak, mind manipulációra alkalmasak."
    Nem ez volt a kérdés. Arra próbálj meg válaszolni legjobb tudásod szerint. Az is egy válasz hogy fogalmad sincs az orosz korrupciós szintről, ekkor ennek megfelelően kezeljük a hozzászólásaidat. A hivatalos statisztika is manipulálható(főleg egy korrupt országban), ilyen alapon semmit nem tudnánk a világról. Ezért végzi több szervezet párhuzamosan a felmérést hogy a hiba % csökkenjen. Egyébként általános hogy a GDP értéke is korrelál a korrupcióval. A putyini autokrácia erre a nem túl magas bázisra ült rá, és húzta még lentebb.

    "Az meg, hogy ha azt állítod, hogy a Föld egymilliárdszor nagyobb mint a Hold, én meg szólok, hogy szerintem faszság"
    Ki állított ilyet? Amit csinálsz az érvelési hiba. Próbálj arra reagálni amit írtam, és ne kitalált mondatokat adj a számba. A korrupciós adatokra befektetési döntéseket hoznak, tehát faszságozhat nyugodtan, ez kb. senkit nem érdekel, ezek a legjobb elérhető adatok a témában.