96
  • Sidewinder
    #96
    Technikai, szerkezeti problémák,lassú, nem megfelelő minőségű kivitelezés miatt késnek óriásit a Finnországban épülő francia gyártmányú EPR típusú atomerőművek átadásával. 2020 nyarán talán elkészül. Egy Reuters hír
  • TokraFan
    #95
    "Te világnézeti szimpátia alapján hajlítgatod a valóságot?"

    Nyilvánvalóan igen...
  • VolJin
    #94
    Te világnézeti szimpátia alapján hajlítgatod a valóságot?
    A barátom felesége orosz, és hol itt hol Oroszországban élnek.
    A sztori 10-15 éves, de nagyon reális képet fest az orosz viszonyokról.
    Elvontatták a kocsijukat a rendőrök tilosban parkolásért, de már késő volt, mégis bementek a telephelyre fizetni, és elhozni a kocsit, nem várták meg a másnap reggelt.

    Tudod mi volt a megfontolásuk alapja?
    Az, hogy másnap reggelre a rendőrök már eladták volna a kocsit, és letagadták volna, hogy ők bárhova is elszállították volna. Mert a rendőrök simán autólopásból éltek.
    Bármilyen hivatalos ügyintézéshez, amihez valakinek pecsételni kell, mert nyitsz egy üzletet, éttermet, akármit, kenőpénzt kell adni, mert nem fog történni semmi. Tehát nem arról van szó, hogy valami szabálytalanságot akarsz elsimítani, hanem egy önkormányzati, tűzoltósági engedélyt nem kapsz meg, ha nem tejelsz!
    Mi ez, ha nem korrupció?
  • TokraFan
    #93
    Komolyan sajnállak, ha a két szituáció közötti, szakadéknyi különbséget nem érted...
  • defiant9
    #92
    "annak jellege miatt, nem lehet látni, a felek ugyanis titkolják."
    Ezt én már sok hsz.-al korábban elmondtam, nincs KSH szintű adata senkinek. Viszont egy anonim felmérésben egy üzletembernek nem kell titkolóznia, ha 1000 vállalkozó azt tapasztalja hogy a közbeszerzés=mutyizás, akkor azt fogja mondani hogy korrupt a rendszer. Ez van nálunk is.

    "üzletembereket nem lehet manipulálni (miért ne lehetne)"
    Sokkal nehezebb, mert az a szakmája hogy átlásson piaci összefüggéseket, helyzetek, legtöbbször tanult is. Az üzleti szféra IQ tekintetében minimum pariban van a politikusokkal, a 'népre' nagy átlagban ez már közel sem igaz.

    "Az álláspontom hogy a korrupciós érzet listák mind manipulálhatóak, mind manipulációra alkalmasak."
    Nem ez volt a kérdés. Arra próbálj meg válaszolni legjobb tudásod szerint. Az is egy válasz hogy fogalmad sincs az orosz korrupciós szintről, ekkor ennek megfelelően kezeljük a hozzászólásaidat. A hivatalos statisztika is manipulálható(főleg egy korrupt országban), ilyen alapon semmit nem tudnánk a világról. Ezért végzi több szervezet párhuzamosan a felmérést hogy a hiba % csökkenjen. Egyébként általános hogy a GDP értéke is korrelál a korrupcióval. A putyini autokrácia erre a nem túl magas bázisra ült rá, és húzta még lentebb.

    "Az meg, hogy ha azt állítod, hogy a Föld egymilliárdszor nagyobb mint a Hold, én meg szólok, hogy szerintem faszság"
    Ki állított ilyet? Amit csinálsz az érvelési hiba. Próbálj arra reagálni amit írtam, és ne kitalált mondatokat adj a számba. A korrupciós adatokra befektetési döntéseket hoznak, tehát faszságozhat nyugodtan, ez kb. senkit nem érdekel, ezek a legjobb elérhető adatok a témában.
  • Archenemy
    #91
    "Erre nincs sem mentség, sem magyarázat. Ezek tények! Ilyenekkel pedig nem szabadna reaktort építetteni, mert semmit nem változtak mai napig sem. "

    A németek meg nem véletlenül, hanem egészen direkt szerették volna Európa egy jó részét kiírtani, és jéé, most velük mégis szabad (mitöbb örvendetes) üzletelni. Mik vannak.
  • Archenemy
    #90
    "Mindkét listán listán szarul állnak az oroszok."

    De ez az, öreg, hogy nem tudhat lenni egy "korrupciós érzet" meg egy "igazi korrupció" lista, mert az igazi korrupció mértékét, annak jellege miatt, nem lehet látni, a felek ugyanis titkolják.

    "Egyrészt az üzletemberek az <> könnyen manipulálható nép. Másrészt az orosz kormánypropaganda "

    Most lassan döntsük el, hogy az üzletembereket nem lehet manipulálni (miért ne lehetne), vagy pedig az orosz kormánypropaganda mégis tudja manipulálni őket.

    "csak hogy lássuk az álláspontod"

    Az álláspontom hogy a korrupciós érzet listák mind manipulálhatóak, mind manipulációra alkalmasak.

    Az meg, hogy ha azt állítod, hogy a Föld egymilliárdszor nagyobb mint a Hold, én meg szólok, hogy szerintem faszság, arra nem kibúvó az, hogy "jó de szerinted is nagyobb a Föld mint a Hold, nem? Neked is ez az álláspontod, nem? Akkor szinte már-már igazat adsz nekem, csak kötekszel, ugye?"
  • defiant9
    #89
    "Jaa, hát akkor ez a sorrend nem is korrupciós sorrend, hanem korrupciós érzet sorrend"
    Mindkét listán listán szarul állnak az oroszok.
    Russia Corruption Report
    Corruption significantly impedes businesses operating or planning to invest in Russia. High-level and petty corruption are common, especially in the judicial system and public procurement.

    "pl. ha napi 100x megírja az újság, hogy korrupció van, akkor mindenki úgy fogja érezni."
    Egyrészt az üzletemberek az <> könnyen manipulálható nép. Másrészt az orosz kormánypropaganda ugyanúgy megírhatja 100x hogy minden rendben van, épül és szépül az ország, olyan hogy korrupció még hírből sem ismert, esetleg az ellenzék kapcsán, de majd bíróság elé állítjuk őket)

    "Mágikus, mik vannak."
    Szerinted ha Finnországot 100-nak vesszük akkor oroszoknál mekkora a korrupciós szint? (csak hogy lássuk az álláspontod, mert végül sidewinder is elismerte hogy sokkal magasabb, csak előtte pörögtünk rajta)
  • TokraFan
    #88
    Nem tudom, miért késett, a késésnek ezer más oka lehetett még. Konkrét, tényszerű adatok hiányában ezt nem tudom megítélni, találgatásokba pedig nem bocsátkozom (javaslom, te se tedd!). Azt viszont tudjuk, hogy Csernobil kapcsán nem (csak) az volt félelmetes, ahogyan a baleset előtt/alatt/után "működött az orosz gépezet", hanem főleg az, hogy az RBMK reaktorok tervezési hibáit és az ebből fakadó katasztrófa lehetőségét már évekkel korábban jelentették, de a szokásos orosz mentalitás miatt a jelentés a kukában kötött ki. A baleset tehát egyértelműen az orosz mentalitás és frusztráció, valamint hazudozás és nemtörődömség miatt következett be, kis híján lakhatatlanná téve egész Európát! Erre nincs sem mentség, sem magyarázat. Ezek tények! Ilyenekkel pedig nem szabadna reaktort építetteni, mert semmit nem változtak mai napig sem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.19. 03:06:05
  • Sidewinder
    #87
    Mentalitás+igénytelenség. Ahogy írtam, ez nem egyedi jelenség, ha minden olyan tökéletes lett volna, akkor nem késett volna 11 évet a franciák által Finnországba épített atomerőmű befejezése és átadása. A magyar szakhatóságok meg azért vannak, hogy ne vegyék át,ha valami nem megfelelő.
  • TokraFan
    #86
    Tényszerűen is eléggé nyilvánvaló! Maximum akkor nem, ha tudatosan nem akarod látni.
  • Archenemy
    #85
    "Magukat az orosz vállalkozókat kérdezik meg hogy milyennek látják a helyzetet, ami innentől objektív tény az hogy ők korruptnak látják, "

    Jaa, hát akkor ez a sorrend nem is korrupciós sorrend, hanem korrupciós érzet sorrend.

    Az ilyen érzeteket pedig remekül lehet manipulálni, pl. ha napi 100x megírja az újság, hogy korrupció van, akkor mindenki úgy fogja érezni.

    Mágikus, mik vannak.
  • TokraFan
    #84
    "A nemtörődöm építésvezetők és dolgozók kérdésében egyetértünk,"

    Akkor mi a vita tárgya, mert ez volt a mondandóm lényege?! Hiába profi az építészem aki a házamat tervezte, ha a kivitelező gárda ferdén rakja a falat, vagy nem tartja be az előírásokat és rám omlik a ház. Innentől minden más irreleváns, az sem fog segíteni rajtam, ha a világon elsőként az én házamban alkalmazott technológia kapta meg az építési hatóság magasabb besorolását.
    Vagyis minden más amiről írtál, lényegetelen addig, amíg az oroszok mentalitásával és igénytelenségével történik a kivitelezés!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.17. 16:52:30
  • defiant9
    #83
    "Nyilván sokkal rosszabb a helyzet,"
    Nem mondtam mást úgyhogy eddig nem tudom mivel is vitáztál, Oroszországban afrikai szinten van a korrupció. Véleményem szerint a jogállamiság ezredfordulós szintje alapján lett volna lehetőségük legalább közép-kelet európa felé közeledni, de kaptak egy Putyint így csak nyílt az olló. Nehéz megmondani hogy mennyire szükségszerű hogy egy autokrata uralkodó jusson hatalomra, jó esély van rá hogy ennek a népnek 'ez járt'.

    "korrupció következményei akkor is megvannak, ha valaki magas pozícióban dolgozik"
    Ha ez tipikusan így lenne akkor nem ekkora korrupció, egyedi esetek vannak, de a többség az nem bukik le, ebből van a korrupció nagy része. Akik persze kiesnek a politikai elit kegyéből annak egyenes az út lefelé. És ez a hatás nemhogy csökkenti hanem stabilizálja a korrupciót.
  • Sidewinder
    #82
    Nyilván sokkal rosszabb a helyzet, mint Finnországban. Ez vitathatatlan. Ami viszont jó, bíztató jel, hogy a korrupció következményei akkor is megvannak, ha valaki magas pozícióban dolgozik. Rúgtak ott már ki emiatt védelmi minisztert (Anatolij Szergyukovot) és miniszterelnököt is ( Mihail "Misa 2%" Kaszjanovot). Annyiból jobb a helyzet, hogy az elkövetők láthatják, hogy ha lebuknak, akkor nem lehet megúszni,a legújabb példák a Vosztocsnij esete és a szibériai betonelemgyártó vállalkozóé.
  • Sidewinder
    #81
    A dolog lényege annyi, hogy az alap VVER-1200 kettő féle változata megvan.Konkrét kidolgozott jól tervekben,amiket az IAEA is elfogadott, és a világon elsőként így kaphatta meg a VVER-1200-as konstrukció a 3+ generációs besorolást. Egy moszkvai tervezésű és egy szentpétervári tervezésű VVER-1200 alapmodell közül lehet választani. Magyarország a szentpétervári változatot választotta. Viszont ez nem annyit jelent, hogy fogják és cakk-pakk idemásolják az ottani erőmű terveit. Minden erőművet a helyszínhez kell igazítani. Bele kell venni az esetlegesen eltérő megrendelői igényeket.Például, ha külföldi turbinákat akarnak,saját beszállítót is akarnak. Itt van például egy kapcsolódás a Paks-2-höz. Ahol a Roszatom,nem véletlenül a General Electricet vállasztotta a turbinabeszállítónak a szentpétervári "Szilovije Masini" helyett. Ugyanis a GE-nek van magyarországi turbinagyártó üzeme, így akár itt is elkészülhetnek a turbinák, segítve ezzel az ígért 40%-os magyar beszállítói részarány elérését. Tudom,hogy a GE nem magyar cég, de ha itt készülnek el a turbinák az a magyar munkavállalóknak ad munkát, megélhetést. A helyszínhez igazítás némi áttervezést jelent minden esetben. Az alapok megmaradnak, a biztonsági-védelmi rendszerek megmaradnak, minden ami az alapban megvan az megmarad, de egyes dolgokat hozzá kell igazítani a külföldi berendezésekhez, külföldi irányítástechnikához.Ez jár némi áttervezéssel. Egy dololg van amitől a Paks-2 kapcsán félek, az pedig a nyugati, Framatom-féle iránytástechnika. A Framatom által kifejlesztett és legyártott kazetta átmeneti tároló és pihentető és hűtő medencéhez, konkrétan annak a hibás tervezéséhez köthető a Paks-1 legsúlyosabb eseménye, a 2003-as üzemzavar. Nem túlzottan örülök, hogy ugyanez a cég tervezi az irányíatástechnikát a paksi erőműhöz. A hamarosan induló asztraveci erőműben például minden orosz, az irányítástechnika is. Ezek a külföldi technológiához való hozzáigazítások tudnak időnként nehezen menni.
    "Az oroszokat az atomenergia közelébe sem volna szabad engedni" Erről eléggé más véleményen vannak a paksi erőműben dolgozó ismerőseim, de még a világ nukleáris energetikai szakamai közössége is. Az ITER projectbe is meghívták az oroszokat,pontosan azért mert kiváló szakemberek. Ezen kívül pedig rendszeresen járnak külföldi kutatók a Kurcsatov intézetbe kutatni, mert nagyon magas szakmai színvonalú kutatóintézetnek tartják. Az oroszoknak van több olyan fejlesztésük is az atomenergetika területén, ami az egész világ hasznára válhat. Ilyen például az úszó atomerőművek koncepciója, amivel a vízhiányban szenvedő tengerparti országokban a tengervíz tisztításával, sótalanításával az elektromos energia mellett ivóvizet is lehetne előállítani. Vagy a "Proriv"(áttörés) project. Ami a gyorsneutronos technológiának a további fejlesztését jelenti, ahol a végcél az üzemanyagciklus zárása, vagyis az, hogy a lassú neutronos erőművekben már használhatatlan,de még mindig sugárzó üzemanyagot használják fel a gyorsneutronos reaktorokban, annyira, hogy azokból már csak alacsony aktivitású hulladék maradjon, amit jóval egyszerűbb tárolni, mint a nagy és közepes aktivitásút. A világon jelenleg 2 gyorsneutronos reaktor működik. Mindkettő Belojarszkban, a BN-600 már több mint 30 éve üzemel, a BN-800-at pár éve kapcsolták hálózatra. Viszont építés és fejlesztés alatt állnak a project keretében más gyorsneutronos reaktorok is, például az MBIR típus.
    A nemtörődöm építésvezetők és dolgozók kérdésében egyetértünk, de szerintem ez nem kizárólag az oroszokra jellemző dolog, valószínűleg a finneknél sem csak poénból fejezték be 11 év késéssel az EPR reaktoros erőmű építését a franciák.
  • kvp
    #80
    Aki ma atomeromuvet akar epittetni eleg nagy bajban van. Az amerikai forralos rendszer nagyon elavult es nem biztonsagos, a franciak meg egy tisztitotartalyt se tudnak meretezni, a kinaiak minoseget ismerjuk, igy nem nagyon marad mas mint az orosz reaktor. Jo lenne meg a kanadai is (candu), de nem kapunk hozza nehezvizet, mert abbol hidrogenbombat is lehet epiteni. Tehat vagy orosz vagy vesszuk az aramot a nemet szeneromubol. Persze a nemet kornyezetvedok es a nemet uzletemberek ennek orulnenek, de a legrosszabb megoldas.

    Az, hogy Magyarorszag miert nem akar sajat technologiat csak a nemzetkozi szerzodesek miatt van. Mert akkor atomfegyvert is tudnank gyartani. Igen, meg mukodo reaktorokat olcsobban.

    A harmadik alternativa, hogy amennyi megujulora van penz, annyit telepitunk es beosztjuk azt ami van azt jelentene, hogy tobbnyire az orszag nagyreszeben egyszeruen nem lenne aram. Ugyanis tobbnyire amikor itthon import kell akkor altalaban a tobbi allamnak is.

    Es akkor meg nem beszeltunk a gaztuzeles es a tobbi szenhidrogen kivaltasarol elektromos futessel es elektromos jarmuvekkel. Ahhoz majd kellene a Paks 3 is.
  • defiant9
    #79
    "Az oligarcháknak lehetősége volt visszaadni az államnak a lopott,le nem adózott pénzükből"
    Tehát ezzel normalizálódott is szűnt a korrupció vagy még mindig rendkívül magas? Ha mondjuk s szomszédos Finnországhoz az ideális 100-as értéket rendelnénk, akkor véleményed szerint Oroszország hány ponton áll?
  • TokraFan
    #78
    ??? Nyitott kapukat döngetsz amikor a nukleáris energia hatékonyságáról és szükségességéről beszélsz. Ezt nem vontam kétségbe, sőt! Azonban a Roszatommal és egyáltalán, az orosz atomerőművekkel kapcsolatban igen jelentős fenntartásaim vannak. Hiába kiváló egy reaktor vagy egy rendszer papíron, ha slendrián, trehány, nemtörődöm és igénytelen kivitelezők végzik. Hiába biztonságos egy rendszer a tervrajzokon, ha az építtető számára nem feltétlen elsődleges a biztonság, és ha a kivitelezők a "jóvanazúgy" mentalitású építésvezetőkből és munkásokból állnak.

    Jelenleg még szükség van atomerőművekre, de nem olyanokkal kell építtetteni, akik egyszer már kis híján kiirtották egész Európát, amit egy büntetéstől tartó óvodás kisgyerek módjára még önmaguknak sem voltak hajlandóak beismerni.

    "Az oroszoknak meg ott van a fejébe az ismerősöm szerint baromi jó és megbízható terv,amit viszont csak részleteiben tudnak a papírra vetni."

    Nagyon nagy baj van, ha ezt Te nem problémának, hanem erénynek tartod! Az atomenergia nem játék! Teljességgel megengedhetetlen, hogy ilyen felelőtlen módon kezeljék. Ez pont az a mérhetetlenül veszélyes magatartás és mentalitás, ami miatt az oroszokat nem lenne szabad atomenergia közelébe sem engedni!

    A 444 meg kit érdekel? Ezek az adatok hivatalos forrásból is elérhetőek.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.16. 02:29:57
  • Sidewinder
    #77
    Kettő részes japán dokumentumfilm az oroszországi gazdasági, társadalmi helyzetről a 90-es években és a 2000-es évek elején:


  • Sidewinder
    #76
    Putyin adott választási lehetőséget az oligarcháknak,mert mindenkiről tudni lehet, hogy a vaagyonát a 90-es években nem épp törvényszerűen szerezte meg. Az oligarcháknak lehetősége volt visszaadni az államnak a lopott,le nem adózott pénzükből,úgy,hogy a "nagy nemzeti projecteket támogatták anyagilag". Így tolta a pénzt a fociba Roman Abramovics, és így volt éveken át, a nagyon elmaradott Csucskföld kormányzója, amit részben a saját vagyonából, egy élhető területté fejlesztett. Rengeteg munkahelyet teremtett,stb. Aztán szintén az ő vagyonából ment 20 millió dollár a 2018-as foci VB-re. Viktor Vekszelberg az orosz filmipart támogatja a vagyonával. Nagyjából mindenki talált olyan területet amibe visszaadott a saját lopott pénzéből, és megúszta a börtönt. Egyedül Hodorkovszkij ült olyan magas lovon, amiről végül leesett. A Vosztocsnij meg nem arról szól, hogy mit hova csorgassanak vissza. Az az oroszoknak egy stratégiai kérdés, kiemelt fejlesztés, mert akarnak a saját területükre egy olyan űrbázist, ahonnan az új generációs személyszállító "Federacija" típusú űrhajókat lehet fellőni. Bajkonur is megmarad, de oda már nem épül starthely a Federacija részére. A jelenleg használatos "MSZ" változatú űrhajók, amivel a világ összes űrhajósa repül, aki a Nemzetközi Űrállomásra akar jutni, az bizony az utolsó Szojuz változat jelen állás szerint. Ezt fogja váltani, vagy kiegészíteni a "Federacija" űrhajó, ami konfigurációtól függően nem 3, hanem 4-6 személyes lesz.
  • Sidewinder
    #75
    Elolvastam. Pár dolgot hozzátennék. A Greenpeace gyűlöli az atomot, akár még a szenet is jobban támogatná,csak ne atom legyen. Pedig az normál üzemben sokkal szennyezőbb, mint egy atomerőmű. A Paks 1-et is be akarták záratni, az meg már mindegy, hogy miként lesz előállítva a kieső elektromos energia, ugyanolyan stabilan és folyamatosan, mint ahogy a paksi erőmű szolgáltatja, éjjel-nappal heti 24/7-ben. Gondolom külföldi energiaimportból, mert az nagyon jó, ha olyat importál az ország, esetleg drágábban amit saját maga elő tud állítani.
    Aztán a másik dolog, hogy a paksi atomerőmű a megye legnagyobb munkáltatója, és elég jól fizet is, így kb. kihalásos alapon lehet oda bejutni dolgozni, mert olyan túljelentkezés van. Ez a Paks-1. Nekem is vannak ismerőseim akik ott dolgoznak, elég komoly választékban,ami a munkaköröket illeti. Mérnök, biztonsági őr, karbantartó, informatikus. Az egyik mérnök ismerős(BME-n,tanult,nem a Szovjetunióban, oroszul nem tud,pedig neki még kötelező volt az iskolában) mondta,hogy az oroszok sokkal jobb minőségű üzemanyagot gyártanak, mint a nyugatiak. Van összehasonlítási alapja, mivel járt több amerikai francia és angol erőműben is. Ahol mindent elmondtak neki és a kollégáinak,több hetes tanulmányutak voltak. Amit megerősít az annyi, hogy a dokumentumkészítés az nem megy az oroszoknak. Az amerikai cakk-pakk eléd pakol egy olyan tervdokumentációt, amiben minden benne van az utolsó csavarig,és csőig. Az oroszoknak meg ott van a fejébe az ismerősöm szerint baromi jó és megbízható terv,amit viszont csak részleteiben tudnak a papírra vetni. Például külön-külön megcsinálják a primer és szekunderköri rendszerek terveit kiválóan. Aztán amikor minden egyes rendszer terve megvan,nem tudják egybe fésülni,mint dokumentumot. Azt,hogy az orosz erőművek,konkrétan a VVER-ek nagyon jó és megbízható konstrukciók, azt a több mint 1500 reaktorév biztonságos üzemidővel is indokolta. Járt orosz erőművekben is, de csak a 90-es években. Az RBMK- reaktorokkal kockázatelemzési szempontból foglalkozott, járt RBMK erőműben is. Arra nem mondja azt,hogy jó, mert nem az. Bár előnyei is voltak (üzem közbeni üzemanyag csere lehetősége például),de azoknál jóval több kockázata.
    A Titán-2-es hegesztőszakember kiszivárogtatását már korábban olvastam, a 444-en. Csak megtanultam, főleg az "Úristen, mekkorát fitogtatott Kína" című cikkük után, hogy az Oroszországgal és az oroszokkal kapcsolatos cikkeik esetében azt se higyjem el a 444-ek, amit 6 év múlva fognak kérdezni. Mivel ebben a cikkben azt hazudták, hogy Kína a második ország a világon az USA után, amelyik 5. generációs vadászbombázót mutatott be 2014-ben,a egy nagy kínai repülőnapon. Konkrétan a J-31-et, ami egyébként annyira "saját" fejlesztés, hogy a MiG-29-esek Klimov gázturbinái dolgoznak benne. Vagy ötször leírták,hogy az orosz ötödik generációs PAK-FA még nem létezik, csak "tervezgetik", de a kínai gép már repül. Az az aprócska tény nem zavarta őket, hogy a PAK-FA (ma már Szu-57,mert szériagyártásba került) 2010 januárjában már repült, és 2011 nyarán már a MAKSZ-2011-en közönség előtt bemutatót repült...
    Voltak páran akik videót is linkeltek hozzászólásban, a 2010-es és a 2011-es repüléseiről a "nem létező" orosz gépnek, de ez sem hatotta meg a tévedhetetlen zseniket annyira, hogy helyreigazítsák a cikket. Aztán még ott volt például,a Sikorski külügyminiszter hazudozása,ami miatt le is kellett mondania. A kamut gondolkodás nélkül leközölték, majd azt már elfelejtették megírni, hogy a külügyminiszter lemondott, és bevallotta, hogy hazudott. A "több évtizedes tapasztalatú szakember" pedig az akkori emlékeim szerint talán fél vagy egy évvel került a cikk születése előtt a Titan-2-höz, és az akasztotta ki, hogy minősítő vizsgafeladatként élesben magán a Leningrád-2 erőművön kellett hegesztenie.Azóta nem tudom,honnan lett évtizedes tapasztalata a Titan-2-nél.
    Csodálom, hogy az asztraveci erőmű nem lett megemlítve jobban. Egyrészt pár hónapon belül indul, másrészt ott leejtették az egyik reaktortartályt. A leejtett reaktortrartályt megvizsgálták, nem sérült meg, de a Roszatom felajánlotta, hogy gyárt nekik helyette egy újat.A megrendelők így az új reaktor gyártását választották.
    "nem változott ott semmi" ja, végül is tényleg nem, például feltalálták a zónaolvadékcsapdát, amit először a Tianwani erőműbe építettek be. Plusz még van egy rakás más új innováció az erőműveikben, de biztos semmi nem változott.
  • Tetsuo
    #74
    Egyetértek. V. V. Putyint és Oroszországot a folytonos nyugati lejárató kampány sem tudja érdemben kikezdeni, hiszen az alaptalan vádaskodások, az önkényes és igazságtalan gazdasági szankciók mind hatástalanok. A nemzet vagyona messze nem apad olyan mértékben, mint a 90-es években. Ezenfelül a geostratégiai helyezkedés és hadászat terén fokozatosan csökken az ország hátránya, nem úgy, mint B. Ny. Jelcin idején.
  • Tetsuo
    #73
    Mi ez a b@romság? Te aztán képben vagy a világpolitikát illetően (is)! LoL
    Elfelejtetted hozzátenni, hogy bezzeg Ámerika segít az elnyomott országokon, "ingyen" viszi a demokráciát, minden amit fejleszt, az emberiség jövőjét szolgálja és lépésenként egy fenntarthatóbb világot teremt.
  • TokraFan
    #72
    Akkor talán olvasd el kérlek ezt, mert láthatóan nem vagy tájékozott a kérdésben. Különös tekintettel a Finn projectre, de tanulságos a többi is.

    "Az oroszországi Novovoronyezs II. erőműben, ahol elsőként kapcsolták be a Roszatom új, VVER 1200-as reaktortípusát, három hónap után, 2016 novemberében vészleállást kellett elrendelni. Erről a Roszatom hat napig nem is adott hírt, és az ügyet megpróbálta a magyar sajtóban elbagatellizálni...A még épülő Leningrád II. erőművel gyakorlatilag 2010 óta komoly problémák vannak; a feltárt hiányosságok között volt már tűzbiztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, a megfelelő szennyvízcsatorna és a folyóvíz hiánya, de omlott már össze 14 méter magas támaszfal, és majdnem egyéves csúszást okozott az, amikor 2011 nyarán az építés alatt álló konténment 600-800 tonnás acélváza a már elkészült betonszerkezetre zuhant, ami miatt az egész építményt ki kellett cserélni. Újabb súlyos baleset történt 2015 júliusában is, amikor egy 70 tonnás védőcsőblokk mintegy 20 méteres zuhanást követően a leendő pihentető medencébe esett"

    EZ! a Roszatom! Ezek az oroszok. Nem változott ott semmi, szellemi középkor.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.15. 20:16:12
  • defiant9
    #71
    "A tények attól még tények maradnak. Arányaiban a sokkal kevesebb pénzből a jelcini elit, az oligarchák jóval többet elloptak."
    Remélem nem a levegőbe beszélsz amikor tényeket említesz, add meg a linket ahol összesítik a pontos korrupciós adatokat. Mivel azonban a korrupció esetén annak természeténél fogva(mindkét fél titkolja) ilyen jellemzően nincs és elég valószínű hogy amit tényként közölsz az a te agyszüleményed. Ahogy mondtam, ez nem egy objektív számviteli felmérés, nem küldi be senki évente a KSH-nak hogy mennyit mutyizott. Magukat az orosz vállalkozókat kérdezik meg hogy milyennek látják a helyzetet, ami innentől objektív tény az hogy ők korruptnak látják, de ez még innen nézve is látszik az oligarchákon keresztül, akik a korrupciós jéghegy csúcsa.

    "Azt írod, hogy Jelcin demokrata volt, Putyin nem"
    Ilyet egyáltalán nem írtam, azt mondtam hogy Jelcin idején alacsonyabb volt a korrupció mértéke, Putyin alatt pedig rekord magasságokban is járt(de jelenleg is nagyon magas). Amit csinálsz az érvelési hiba. Próbálj meg arra reagálni amit írok, ne ara amit te kitalálsz és nekem tulajdonítasz.

    "Például a Vosztocsnij űrrepülőtér építését is lehetne példának felhozni, de ott meg is lett a következménye, már több mint 10 magas rangú figura ül a börtönben"
    Nagyon helyes hogy ott ülnek. Valószínűleg elkövették azt a hibát hogy nem megfelelő helyre csorgattak vissza. Ahogy azt is látjuk hugy Putyin eltiporja azt azokat oligarchákat aki szembefordulnak az ő érdekeivel. Ezt pontosan így zajlik az autokratikus hatalmát féltő egyszemélyű rendszerekben, nálunk is ezt láttuk pl. Simicska esetén. A korrupt rendszerek csalhatatlan indikátorai ezek a kegyvesztési jelenségek.
  • Sidewinder
    #70
    A Roszatom jelenleg a világ legnagyobb atomerőmű építéssel foglalkozó cége. 36 megrendelésük van atomerőművekre, ami több mint a világ összes többi egyéb atomerőmű építéssel foglalkozó cégének együttvéve. A biztonsági aggályokról annyit, hogy az ő VVER-1200-as reaktoruknak adta meg a világon először a nemzetközi atomenergia ügynökség a 3+ generációs besorolást. Ami a legfejlettebb technológiának számít. Ezen kívül a szóba jöhető egyéb építő cégek közül a Roszatom tudott elsőként felmutatni referencia erőműveket a paksi projecthez. A két fő szóba jöhető rivális,az amerikai-japán Westinghouse és a francia Areva paksra ajánlott modelljei közül mindegyik csak papíron létezett. A legkésőbb a Westinghouse AP-1000-ből épült referenciablokk, tudomásom szerint Kínában. A Westinghouse azóta egyébként csődeljárás alá került. Finnországban a franciák EPR blokkokat építettek. 11 év késéssel és három és félszeres költségtúllépéssel adták át az erőművet.Pedig ott Brüsszel nem állíttatta le a projectet, mint ahogy a Paks-2-őt megállították 18 hónapra.
    A Roszatomnál inkább az a gond, hogy annyi lett a megrendelésük, hogy az időleges felfüggesztés miatt Paksról sok szakembert átvezényeltek más projectekre, aztán a szakemberhiány miatt most bővíteni kell a csapatot, hogy tudják tartani a tervezett menetrendet. Ezért nyilatkozta a Roszatom főigazgatója, hogy már az elkövetkezendő hetekben több tucat mérnököt küldenek Paksra.
    Az észak-orosz nukleáris baleset meg egy alapvetően más tészta. Az egy fegyverteszt volt,amit soha sehol nem vernek nagy dobra. Évtizedekig csak azok fogják tudni róla az igazat, akik ott voltak. A nukleáris energia békés célú felhasználásához annak semmi köze.
    Csernobilt letagadták Gorbacsovék, de attól még, ha leáll valamiért egy orosz atomerőmű, azt még aznap olvashatod a hírekben.
    Ez a "szellemileg kulturálisan" is elmaradott duma meg leginkább az év vicce. A művészetben, irodalomban, zenében alkotnak és alkottak világszínvonalú műveket. A programozóik világbajnokságokat nyernek rendszeresen, a szakmunkás tanulók meg World Skills versenyeket. A baj annyi, hogy te csak a tahó BMWs/Mercis maffiózóikra figyelsz. Vagy ott van a balett,amiben világelsők, a ritmikus gimmnasztikában világelsők. Plusz a balett táncos csajok sokkal szebbek, mint az általad igen nagy lelkesedéssel belinkelt bunkók :) Technikai sportok közül a Dakar rally kamionos részében világverők a Kamaz már a 15. bajnoki címét nyerte tavaly. Az 15-ből 11-et nyertek zsinórban. Az egyetlen márka ami meg tudta közelíteni a Kamaz sikerszériáját, az a Tatra volt. Ők hatszor nyertek Dakart. A másik technikai sport amiben kiemelkedők az pedig a műrepülés.
  • Sidewinder
    #69
    Nem arra mentek rá. Ennyi. Viszont a rendszeres tesztlövészetekből kiderül,hogy még a régi vasak is működőképesek. Az amerikaiaknál nem látok ilyen teszteket, lehet, hogy csinálják, de nincs rá megfelelő forrásom ahol megtalálnám róla az információkat, így inkább csak bemondás alapúnak tűnik a dolog a részükről. Mert ha látom,hogy működik valami, akkor az működik. Ha csak rámondják valamire, hogy működik, akkor az lehet igaz, vagy lehet kincstári optimizmus.
    Tu-160 újragyártása. Ez az orosz nukleáris triád stratégiai bombázó eleme továbbélésének a része.Némi olyan kiegészítéssel, hogy modern, nagy hatótávolságú,hagyományos töltetű robotrepülőgépeket is vihetnek ezek a gépek. Vannak tengeren túli területek, de ez leginkább a Közel-Kelet, most főként Szíria. Amit megoldanak hordozó nélkül is.
    Miért kell a CVN elsüllyesztésére alkalmas fegyverzet?! Aszimmetrikus hadviselés. Például azért, hogy az amerikaiaknak ne jusson eszébe például egy hordozócsoporttal megtámadni a szíriai vagy egyéb külföldön állomásozó orosz kontingenst.Továbbá azt sem tudják, hogy nem lesz e esetleg valami olyan őrült amcsi elnök aki hagyományos háborút akarna indítani Oroszország ellen. Természetesen a demokrácia érdekében, és véletlenül sem az Oroszország alatt megbúvó ásványkincsek korlátlan birtoklása céljából...
    Abban a korban,amikor egy nyugállományú angol NATO tábornok arról ír, könyvet, hogy miért volna jó megtámadni Oroszországot,nem lehet azt sem garantálni, hogy az elnöki székbe nem kerül egy őrült,aki a sokat szidott Trumpnál ezerszer veszélyesebb az egész világra nézve.
    Ha elolvasnád az említett dokumentumokat, akkor látnád, hogy van koherencia abban amit csinálnak és abban amit leírtak. Mert a fő térség az még mindig a FÁK, aztán utána körökben bővül a dolog olyan egyéb, messzebb lévő területek irányába amelyek hagyományosan orosz befolyási övezetek.
  • Sidewinder
    #68
    A tények attól még tények maradnak. Arányaiban a sokkal kevesebb pénzből a jelcini elit, az oligarchák jóval többet elloptak. Ha a "család" és a Mabatex ügy mond neked valamit például. Jelcin egyébként inkább áldozata volt a történetnek,csak sodródott az alkoholizmusa miatt. Jelcin idején volt az, hogy a dolgozók nem kaptak fizetést, voltak akik több mint egy évig nem. És ez független volt attól, hogy éppen mérnök vagy összeszerelő szakmunkás vagy tanár volt az illető. Csak a "szuhoj pajok" (száraz élelmiszer csomag) ment jegyre. Szergej Mihejev, a koaxiális rotorrendszerű helikoptereiről világszerte ismert Kamov iroda főmérnöke és vezérigazgatója mesélte el,egy az orosz helikoptergyártás múltját és jelenét bemutató dokumentumfilmben, hogy a 90-es években volt olyan időszak, hogy 9 hónapig egy árva fillért sem kapott senki a Kamovnál. Ahogy mondta, "csak hazaszeretetből dolgoztunk akkor". Az orosz tanárom a 80-as évek végén ösztöndíjas egyetemistaként megtapasztalhatta milyen volt a végét járó Szovjetunió, majd megtapasztalhatta 94-ben, hogy milyen a jelcini Oroszország. 94-ben az ismerősei akikhez kilátogatott,már várták a reptéren. A következő jelenet játszódott le az elmondása szerint: köszönés után " ezt neked hoztuk" felkiáltással átadtak neki egy zsebkést. Ő nem értette, hogy miért kapott egy kést, amikor arra a napra csak a Vörös tér és a Kreml meglátogatását tervezték a csomagok lepakolása után. Az ismerősei elmondták, hogy a kés azért kell, mert a rendőrség papíron ugyan létezik, de a gyakorlatban meg annyira szétesett a rendszerváltás után, hogy a Vörös téren előszeretettel portyázó zsebtolvajoktól csak késsel tudja megvédeni magát, mert a rendőrök nem foglalkoznak velük. Ilyen volt akkor a közbiztonság Moszkva központjában. Napjainkban meg olyan, hogy amikor kint voltam, augusztus végén, akkor éjjel fél 12-kor még teljesen nyugodtan sétálgattam Osztankinoban, egyedül, pedig nem vagyok egy kigyúrt gyerek. Pedig Osztankino nem épp a városközpont. Putyin és Medvegyev elnöksége idején megvalósultak például olyan, minden normlis országban alapnak számító dolgok, hogy a munkavállalók minden hónapban, rendszeresen időben kapnak fizetést, sőt a jövedelmek a többszörösére nőttek. Voltak próbálkozások amikor nem így történt,az egyik a Gyeripaszka nevű oligarcha cementes cége volt, a 2008-as válság idején. Ott maga Putyin ment ki,hordott le mindenkit a sárga földig,akit kellett, köztük ezt az oligarchát is. A gyár azóta is működik, a fizetést is időben kapják a dolgozók.A másik eset egy szibériai betonelemgyár volt. Ott nem volt különösebb akadályoztató tényező, a cég jól ment, csak a kedves vezér inkább magára költötte az összes pénzt,mintsem, hogy fizetést adjon a szakembereknek. Persze sztrájk lett a dologból. A történet eljutott a megyei kormányzóig aki megkérdezte a vállalkozót, hogy miért nem ad fizetést az embereknek. A válasz az volt, hogy "majd akkor adok nekik, ha maga Oroszország elnöke ír erről egy rendeletet nekem". A vállalkozó pechére,a kormányzó hamarosan Moszkvába utazott az elnökhöz, aki ekkor már ismét Vlagyimir Putyin volt.Elmondta ezt a szép történetet az elnöknek,aki ugyan rendeletet nem írt, de rövid időn belül már kommandósok térdeltek a tisztelt vállalkozó úr hátán,és büntetőeljárás is indult ellene.
    Azt írod, hogy Jelcin demokrata volt, Putyin nem. Jelcin egy kommunista karrierpolitikus volt. Szverdlovszkból került Moszkvába, ott egészen a Moszkva megyei párttitkári pozícióig jutott. Utána szembeszegült Gorbacsovval és legyőzte.
    Aztán akkora demokrata volt, hogy 1993-ban, amikor a parlament nem akarta megszavazni az alkotmánytervezetét,akkor mint a hadsereg főparancsnoka, harckocsizó és Szpecnaz alakulatokat vezényeltetett Moszkvába. Majd tankokkal szétlövette a parlament épületét. Úgy,hogy abban ott voltak a képviselők és egyéb dolgozók. Kettőszáz halottja lett ennek a rendkívül demokratikus lépésnek. Az mégsem volt akkora probléma a nyugat számára, mert Jelcin akarva, vagy akaratlanul az érdekeiknek megfelelően cselekedett, szétzüllesztette az országot, nem kis részben amerikai tanácsadók segítségével. Ajánlott film a "Jelcin-project" című amerikai alkotás, ami elég szépen elmeséli, hogy miképpen tolták amerikai kampányszakemberek Jelcin szekerét az,hogy nehogy véletlenül a kommunista Zjuganovot válassza meg a lakosság elnöknek. Mert annyira szar volt akkoriban a helyzet, hogy Jelcin a három fő jelölt közül a legesélytelenebbnek számított. Megelőzte őt, Gennagyij Zjuganov a kommunisták részéről, és Alekszandr Lebegy tábornok is, akit egy pozíció felajánlásával Jelcin a második forduló előtt rábírt a visszalépésre.
    Hosszú lett, de a lényeg annyi, hogy nem értek veled egyet, mert a szokásos felszínes nyugati propaganda visszamondásának látom ezt az egészet amit írtál. Senki nem állította, hogy nincs korrupció ott, sajnos nagyon is élő jelenség. Például a Vosztocsnij űrrepülőtér építését is lehetne példának felhozni, de ott meg is lett a következménye, már több mint 10 magas rangú figura ül a börtönben. A személyes tapasztalatom és az orosz valamint kint élt magyar ismerősök révén erősen más a kép. Még azok az orosz ismerőseim sem akarnak újabb 90-es éveket,káoszt, akiknek egyébként elegük van már Putyinból. A Putyin-pártiak pedig azon gondolkodnak,hogy vajon ki lesz az utód. Abban viszont mindegyikük egyetért, hogy Jelcin legjobb döntése az volt, hogy Putyint nevezte ki az utódjának.
  • ostoros
    #67
    Ja, ezt írta a 444 tehát így van... nőj már fel....
  • ostoros
    #66
    Jaja, nem gyűlölködöl, csak valamiért MINDEN ami orosz az negatív. Ez vészesen úgy hangzik, mint amikor valaki aki nálam is nagyobb magyar, azt mondja, hogy MINDEN ami román negatív.

    Na mindegy, én elmondtam amit akartam innentől kezdve nekem tök mindegy...
  • molnibalage83
    #65

    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.11.14. 12:24:20
  • molnibalage83
    #64
    Itt azért minimum egy ponton kötekednék, de inkább kettőn helyen.

    1. Az atomfegyvereknek a fejlettsége nem faktor úgy 50 éve. A jenki 50 éves Min. III is pont úgy teljesíti a MAD követelményeit, mint egy új orosz. Simán csak olyan fegyvert kellett volna anno tervezni, ami ennyi ideig működőképes marad...

    2. A lent megfogalmazott célhoz hova kell a Tu-160 újragyártása? Sehova...

    3. Miért kell a jenki CVN-eket elsüllyeszteni, ha azok az orosz területekre nem jelentenek olyan fenyegetést, mint amit megfogalmaztál és tengerentúli orosz érdekszféra kvázi nem létezik?

    Nem teljesen koherens minden téren, amit te leírtál és az, amit valójában csinálnak.
  • molnibalage83
    #63
    Ez a videóhalom mire akart érv lenni? Bukó vezetők mindenhol vannak, ilyen válogatás videó van más országból is...
  • molnibalage83
    #62
    Senkinek nincs normális kapacitású ABM rendszere az SLBM és ICBM ellen. Pont.
    Moszkvát ma az A-235 rendszer védi atomtöltetű rakétákkal. Ennyi. Semmi mást.

    Az USA-nak Alaszkában van valami 16 rakétás rendszere az ÉK-i néhány cucc miatt és ennyi.

    Nincs ezek ellen védelem, mert fizikai és pénzügyi képtelenség megépíteni. Ezért működik a MAD.
  • molnibalage83
    #61
    Ne vedd sértésnek, de ez hülye általánosítás. Itthon is Dunát lehetne rekeszteni a turbómagyarokkal, akik kb. ilyen szinten vannak agyilag, hogy a magyar a kiválasztott tehetséges nép, megvédtük a nyugatot, csak azért vagyunk itt, mert összesküdt ellenünk a világ, stb.
  • molnibalage83
    #60
    Többszörösen túlárazott? A 4500-4800 USD/kWe ár teljesen átlagos és reális atomermőűvi ár egy 2,5. gen erőműért.
  • molnibalage83
    #59
    Marha sokáig...? Definiáld már ezt 1961-től kezdve...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.11.14. 11:04:07
  • defiant9
    #58
    "Jelcin papa ezerszer korruptabb volt, csak szólok."
    Azt hogy te szólsz attól nem lesz valami igaz, főleg hogy hasraütésszerűen három nagyságrendnyi különbséget adsz meg. A korrupciót sem egy személy generálja önmagában hanem rendszerszintű. Az oligarchák és a körülöttük lévő holdudvar térnyerése Jelcin regnálásának utolsó éveire tehető, ekkor kezdett el emelkedni a mutató is, de ahogy mondtam Jelcin alatt még volt alacsony is, Putyin alatt pedig rekordmagas is. Kína ugyanúgy antidemokratikus mint az oroszok, mégis kevésbé minősítik korruptnak, Mexikót pedig relatíve demokratikus berendezkedésűnek tartjuk mégis magas korrupciós indexet kapott. Az érzékelt korrupciót egyébként az adott ország üzletemberei közt több szervezet által végzett párhuzamos felmérés adja ki. Tehát maguk az oroszok tartják korruptnak az országukat, ahogy mi is egyre inkább annak tartjuk, és ennek itt kb. mindenki tudja is az okait (pl. Lölö és társai).
  • TokraFan
    #57
    Oroszokról volt szó, ott pedig ez a valóság! Direkt olyan cikket linkeltem be, ahol hivatalos forrásadatok is elérhetők! A jogbiztonság pedig már itthon is recseg-ropog, poltergeist pötyi alatt.

    Megjegyzem: Semmiféle gyűlölködés nincs, csak vélemények vannak! Melyek még így is erősen visszafogottak ahhoz képest, amit a nyugat, Brüsszel, az EU, a németek, vagy konkrétan az USA irányában "a másik oldaltól" (pl. tőled) látni napi szinten! Klasszikus kettős mérce!