Gyurkity Péter

Már gyártják az új amerikai bombázót

Az első repülésre azonban csak két év múlva, 2021-ben kerülne sor.

Évekkel ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy az amerikai légierő elnevezte a B-2 lopakodó bombázó leváltását lehetővé tévő új fejlesztést, itt pedig az úgynevezett Doolittle-rajtaütésre esett a választás, ennek megfelelően a Spirit utódja a Raider nevet kapta meg. Most az illetékesek jelezték, hogy elindult az első példány gyártása, amelyet két év múlva követ majd az első felszállás, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

A hivatalos bejelentés szerint a Raider a Northrop Grumman ugyanazon létesítményében készül majd, mint közvetlen elődje, vagyis továbbra is a kaliforniai Palmdale-telephelyen zajlanak majd a munkálatok. Amint elkészül a prototípus, ez az Edwards-légitámaszpontra repül majd, ahol ugyanazon alakulat, a 420-as tesztszázad próbálhatja majd ki a vadonatúj fegyvert. A jelenleg rendelkezésre álló egyetlen kép alapján a csupaszárny kivitel alapvető módon nem módosul, a B-21 viszont kisebb lesz, ami csökkenti a költségeket, viszont a modernizált rendszerek nyilván az ellenkező hatást érik majd el, legalábbis az ár tekintetében – a darabonkénti költséget 500 millió dollárra saccolják, ami később nyilván változhat.

A következő generációs lopakodó bombázó pontos paramétereit egyelőre nem ismerjük, itt azonban (többek között a költségek miatt) egy másik típus várható sorsa kapcsán is némi vita bontakozott ki. A szintén stratégiai bombázóként alkalmazott B-1B Lancer esetében ugyanis felmerült, hogy ez utóbbit alkalmassá szeretnék tenni a nagyobb, hiperszonikus fegyverek hordozására (amit nyilván többek között a hasonló orosz platformok bemutatása kényszerítene ki az amerikai illetékesekből), miközben mások azt állítják, hogy a típus fenntartási költségeit teljes mértékben átirányítják majd a B-21 programra, ami a korosodó, eredetileg 1974-ben repült bombázó kivezetését vetíti előre. Ezt követően a szintén komoly modernizáción átesett B-52 maradna csak hadrendben, az USA tehát mindössze 2 stratégiai bombázót tartana meg.

A kérdőjelek még szépen sorakoznak, itt az elkövetkező években tisztázódik majd a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatabika #2
    Az az esemény neve Doolittle Raid, a részvevőket nem hivatalosan Doolittle raiders-ként emlegetik, gondolom erre akartak célozni.
    A Pearl Habor c. film végén be van mutatva az akció mint tudjuk ;-)
    Amúgy tényleg tö...ös gyerekek voltak le a kalappal előttük.
    Utoljára szerkesztette: Csatabika, 2019.09.30. 13:16:34
  • T_I #1
    "az úgynevezett Doolittle-rajtaütésre esett a választás, ennek megfelelően a Spirit utódja a Raider nevet kapta meg" Gondolom ezt nekem nem kell értenem... :)