Gyurkity Péter

Elkészült a kínai marsjáró

A hosszú küldetés csak jövőre indul, mert akkor lesz minimális a Föld - Mars távolság. A célkitűzés nagyon összetett.

Az elmúlt hónapokban többször olvashattunk arról, hogy készülőben van a NASA 2020 Rover névre keresztelt küldetése, ez pedig további érdekes adatokkal bővítheti tudástárunkat, legalábbis ami a szomszédos bolygó jellemzőit és történetét illeti. Most a kínai illetékesek jelezték, hogy ők is dolgoznak saját projektjükön, itt pedig a legfontosabb eszköz már el is készült.

A kínai beszámolók alapján a vadonatúj marsjáró gyakorlatilag készen áll a startra, itt azonban ki kell várniuk az ideális kezdőpontot, ami nagyjából a jövő év közepén jön majd el. Nem véletlen, hogy ők is 2020-at szemelték ki, hiszen ekkor, a nyár folyamán, alakul ki ismét az ideális távolság a két bolygó között, ami lehetővé teszi az út alapos lerövidítését, ezzel pedig a költségek és a szükséges időtartam lefaragását. Ez minden 26. hónapban áll rendelkezésünkre, így a jövő év közepe a soron következő fontos időpont, ennek megfelelően pedig a kínai illetékesek addigra állnak majd készen a Hosszú Menetelés 5 típusú rakéta startjára, amely a Hainan tartományban található Wenchang-űrközpontban jön majd el.

A küldetés meglehetősen összetett célokkal állt össze, hiszen itt nemcsak a Mars légköre, a bolygó topográfiája, de annak geológiai és mágneses jellemzői is a felmérendő részletek között kaptak helyet, ezzel egy időben pedig azt is igyekeznek majd felvázolni (és egyben megérteni), hogy a jövőben mennyire lesz majd alkalmas a bolygó az esetleges hosszabb megtelepedésre, bár arról még egyelőre nem esett szó, hogy a kolonizációt milyen úton-módon indítanák el. Tekintettel a két bolygó közötti nagy távolságra, valamint a nagyjából 10 perces késleltetésre (ennyi ideig tart ugyanis a megfelelő kommunikáció lebonyolítása), a landolóegységnek önállóan kell meghoznia a fontosabb döntéseket. A landolás során ezúttal is egy 7 perces nehéz időszak vár az irányítóközpontra, amely alatt fogalmuk sem lesz az eszköz pontos állapotáról és sorsáról.

A küldetés jövő júliusban vagy augusztusban indul majd el, az első adatokat 2021-ben kapnánk meg – eddig az összesen 45 hasonló, a Marsot megcélzó küldetésből 19 volt sikeres, ami jelzi a nehézségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #13
    :) nem arckönyvezek. Am. meg pont leszarom, hogy mi lesz ezzel a bolygóval. Csesszék szét, nem érdekel. Csak azért írtam, mert olyan furcsa, hogy most a zöldek lapítanak és nem verik a tamtamot, hogy egy teljesen értelmetlen vizsgálat miatt ismét szennyezünk.
  • Macropus Rufus #12
    " Sajnos ez komment nem volt több a részedről, mint szokásos okoskodás..."
    te meg szép vagy. :p
  • xyl #11
    Érdekes módon a belinkelt cikkben nincs kép a marsjáróról. Jó szó ez a "gyakorlatilag". Sok minden belefér. Kiderülhet még valami apróság, ami aztán egy csomó mindent magával von.
  • VolJin #10
    Ide vezet, ha facebookozol és vannak fotelkörnyezetvédő ismerőseid...
    Jajj mi lesz, ha fellövünk egy rakétát, elpusztul a Föld, mert szétkörnyezetszennyezzük...
  • ostoros #9
    Vagy máshol voltál. :) Nem mindenki ugyanazt tanítja. :)
  • pasi29uk #8
    Jo tudni. Ezek szerint pont beteg voltam az elso napon :D
  • ostoros #7
    +1
    "Egy mérés, nem mérés."
    Az első dolog amit megtanítanak egyetemen.
  • Sequoyah #6
    Egy tudomanyos eredmeny csak akkor tekintheto megbizhatonak, ha sikerult azt fuggetlen forrasbol reprodukalni.
    Szoval rengeteg haszna van annak ha megerositik a korabbi eredmenyeket. Plane ha mas eredmenyre jutnak, es ujra kell gondolni az egeszet.
  • Ender Wiggin #5
    Reméljük már nem dobféket raknak rá, mint az ultrafos autóikra...
  • NEXUS6 #4
    "A hosszú küldetés csak jövőre indul, mert akkor lesz minimális a Föld - Mars távolság. A célkitűzés nagyon összetett."

    Nyilván, többek között egy filléres boltot is fel kell állítani.
    XD