Balázs Richárd

Eltűntek az Europa gejzírjei

Volt, nincs. A Jupiter holdjának gigantikus, 200 kilométeres magasságú vízsugarai a nagy felfedezésből nagy rejtéllyé alakultak. Állítólag további kutatásokra van szükség, a tapasztalt megfigyelők azonban nem igazán hisznek a létezésükben. Egyesek azon elmélkednek, hogy a jelenség a vártnál ritkább lehet, mások szerint soha nem is voltak ott.

"Ez most már egy igazi rejtély" - mondta Donald Shemansky, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója, aki az Amerikai Geofizikai Egyesület december 18-i konferenciáján tárta tudóstársai elé az űrszonda-adatokon alapuló elemzését, ami megkérdőjelezte a rendszeresen előtörő gejzírek elméletét.

Miután belevágtunk a dolgok közepébe, vessünk egy pillantást az elejére is. Viszonylag régóta feltételezik, hogy a jeges Europán a fagyott kéreg alatt hatalmas óceán terül el. Az izgalmakat fokozta Lorenz Roth, a San Antonio-i SWRI tudósa és munkatársai tavaly tett bejelentése, mely szerint a Hubble űrtávcső egy kis "vízdudort" észlelt a hold déli sarkánál, ami azt jelzi, hogy az Europa vízkészletének egy részét kilövelli az űrbe. Mindezeknek köszönhetően a hold ideális célpontja lehet a különböző szondáknak, amik átrepülve a sugarakon akár az élet jelenlétét is kereshetik. A gejzírek azonban eltűntek, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is léteznek, viszont "sokkal múlékonyabbak, mint reméltük" - tette hozzá Roth.

Shemansky eredményei csak még zavarosabbá teszik a képet. Csapatával a NASA Cassini űrszondájának adatait vizsgálta, ami 2001-ben elhaladt a Jupiter mellett, útban a Szaturnusz felé.

Egy másik jupiteri hold, az Io rendkívül aktív, folyamatos vulkánkitörései töltéssel rendelkező kén és oxigén részecskéket lövellnek az űrbe. Ezek az ionok a Jupiter erős mágneses mezejének köszönhetően egy plazmagyűrűt alkotnak a gázóriás körül. Amennyiben az Europa sugarai 2001-ben is aktívak voltak, vízmolekuláik egy részét a Jupiter sugárzásának szét kellett bontania, hidrogén atomokat szabadítva fel az űrben. Egy rövid időre ezek a hidrogén atomok csatlakozhattak a Jupiter plazmagyűrűjéhez, lehűtve a többi részecskét. Shemansky és munkatársai azonban semmi hasonlót nem észleltek a Cassini adataiban, sőt szerintük az Europa légköre kétszer vékonyabb a korábban hittnél, ami lehetetlennek tűnik, ha rendszeresen újratöltődik vízzel a hold belsejéből.

Lassan a testtel - vallja Kurt Retherford, ugyancsak az SWRI kutatója, aki részt vett Roth felfedezésében. Szerinte a Cassini jelentős távolságra haladt el a Jupitertől, ahonnan igen nehéz a hidrogén atomok észlelése. "Úgy véljük technikájukkal nem lehetséges a víz észlelése" - mondta.

Retherford, Roth és kollégáik jelenleg egy tanulmányon dolgoznak, amivel alááshatják Shemansky elemzését, elsődleges támadási pontjuk a Jupiter körüli plazma Shemansky általi modellezése lesz. "Ez ellentmond mindennek, amit eddig felfedeztek az Europa környezetével kapcsolatban" - mondta Roth.

A vízsugarak eredeti észlelése is a Hubble határait feszegette, újra észlelni több okból is bonyolultnak tűnik, ugyanakkor újabb észlelés nélkül az elmélet támogatóinak elég rosszak a kilátásaik. "A Hubble észlelés annyira a határon volt, hogy talán megtévesztette őket, vagy szerencséjük volt és egy olyan eseményt csíptek el, ami nem annyira gyakori" - vélekedett Robert Pappalardo, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának szakértője.

A NASA jövőre dönt arról, küld-e robot expedíciót a jeges holdra, ezért is lenne fontos valamilyen perdöntő bizonyíték a gejzírekről, mivel a kutatók ennek fényében terveznék meg a szonda műszerezettségét. Pappalardo azonban a gejzírek lététől vagy nem lététől is rendkívül értékes tudományos célpontként tekint az Europára. „Akárhogy is legyen, az Europa bevésődött a köztudatba”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #14
  Evidens. :D
 • NEXUS6 #13
  És ahol olaj van, ott demokrácia is van! Vagy lesz!
  XD
 • wraithLord #12
  Szerintem meg inkább azért keresnek mindenhol életet, mert ahol élet van, ott olaj is van. :D

  (...persze a keletkezésére van abiogenikus elmélet is...)
 • Tetsuo #11
  Arra konkrétan csak a (B'nai) Brit(h) Tudósok jogosultak. :-)
 • Archenemy #10
  És természetesen az Ufók felkent papjai, a Tudósok majd beszedik ezt a pénzt, mondjuk aszteroidabányászatra :)
 • Tetsuo #9
  Na végre, valaki felismerte!
  Ti, gyarló földiek csak általunk léphettek előre, nélkülünk elvesztek.
  Annyit kell tennetek, hogy feltöltötök egy általam hamarosan közreadott bankszámlát.
  Nekünk nincs szükségünk földi javakra, pláne pénzre, csupán az erős hit jeleként eme csekélységre.
  ;-)
 • Vol Jin #8
  Te mit szívtál?
 • Vol Jin #7
  Értem a poént, csak Izland nem Európa része. Max annyira, mint Azerbajdzsán, az Eurovíziós dalfesztivál ellenére.
 • Archenemy #6
  Persze hogy, hiszen ez a modern messiásvárás, istenkép. Az UFÓK, a jóságos Fejlett Faj, aki elhozza nekünk, gyarló földieknek a boldogságot.
 • halgatyó #5
  Túlságosan életközpontúnak tűnik a világűr kutatása.
  A Naprendszer bolygói és holdjai akkor is érdekesek, ha biztosan tudnánk, hogy semmi élet sincs rajtuk. Az élettelen anyag is képes igen bonyolult módon viselkedni. Lesz még sok felfedeznivaló arrafelé.
  Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2014.12.22. 15:53:45