Gyurkity Péter

A Jupiter holdján keresnék az élet jeleit

A szakemberek szerint az Europa vastag jégtakarója alatt megtalálhatjuk a földönkívüli életet.

Nem is olyan rég, még márciusban olvashattunk arról, hogy a 2015-ös évre vonatkozó amerikai költségvetés kellő teret ad a NASA számára, hogy megkezdjék az Europa-küldetés részleteinek kidolgozását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy belátható időn belül elinduljon saját eszközünk a hold irányába. A szakemberek egy része ezt többek között azért is várja, mert szerintük az élet jeleit fedezhetjük majd fel az égitesten.

Kevin Hand asztrobiológus Dél-Afrikában, az ottani Paleontológiai Társaság gyűlésén beszélt azon reményéről, hogy az ember által alkotott űreszközök egy napon pozitív eredménnyel örvendeztetnek majd meg minket. Kiemelte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközök több, mint elegendők a vastag, akár 15 km-es jégtakaró átfúrásához, a legnagyobb problémát tehát nem ez, hanem a szóban forgó felszerelés holdra történő eljuttatása jelenti. A megfelelő megoldás megtalálásához még évek kellenek, ebben természetesen a NASA jár majd elől, ám a földönkívüli élet kutatásához szükséges küldetésre valószínűleg még ennél is tovább kell majd várnunk.

A szakember elmondta, hogy a 100 km mélységűre becsült jég alatti óceán a mikrobák szintjén az életet hordozhatja, ennek kutatása pedig alapjaiban változtathatja meg jelenlegi tudásunkat. Az Europa ugyan kívül esik a lakhatósági zónán, ám a Jupiter által okozott árapály-hatás, valamint a geotermikus folyamatok azonban pótolhatják a Napból érkező (hiányzó) energiát, így azt sem tartják kizártnak, hogy az élet akár a mikrobáknál fejlettebb formában is jelen lehet. Ennek kutatása terén az elsődleges kérdés nyilván az lesz, hogy az élet az általunk ismert formában és rendszeren keresztül alakult-e ki és fejlődött, avagy egy teljesen eltérő változatról van szó.

A NASA a következő évtized elejére tervezi az Europa-küldetést, előfordulhat azonban, hogy az élet megtalálását célzó projekt csak jóval ezt követően, a 2040-es években indul útjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #13
    Igen, van benne valami. Csak míg a föld szétcseszéséért úgy az egész emberiség okolható, a marsszonda letisztításáért pár értelmes ember felel. :) Akik fejébe szorult annyi galuska, hogy felülemelkedjenek azon, hogy: "kutatás, hírnév és leszarunk mindent", hanem inkább úgy állnak hozzá, amennyire csak lehetséges, ne avatkozzunk bele a folyamatokba máshol. Főleg azért, mert a fene se tudja mit teszünk tönkre. Itt a földön sehol nincs ez a hozzáállás, van 600 elefánt? Fenét érdekli, öljük le még azokat is, pénz van belőle, zargatja a nyájat a farkas? Irtsuk ki, mert a gazda megbotoz, ha sok lesz a rováson. Az, hogy mi van a természettel, az az utolsó szempontok között szerepel. Hülye egy élőlény az ember.
  • Vol Jin #12
    Hogy megfeleljünk az etikai követelményeknek, amiket jelenleg senki nem kérdőjelez meg, de olyan szinten, hogy előbb dobnának atombombát egy árvaházra, mint sem elfertőznének egy idegen égitesten található ökoszisztémát, az már felvet technikai problémákat is.
  • gforce9 #11
    Hát persze, de mondjuk ez már elsősörban etikai és nem technikai kérdés, hogy csinálhatunk e ilyet avagy kultúráltan kutatunk.
  • Vol Jin #10
    Azért arra is ügyelni kell, hogy ne fertőzzük el az ottani életet a miénkkel.
  • gforce9 #9
    Hát azért hogy ne vigyenek oda lehetőleg minden vackot. Nyilván könnyebb kutatni tiszta környezetben. :) De attól még ha találnának rá lehetne jönni, hogy földi e vagy nem.
  • Macropus Rufus #8
    ez igaz.
    De van valami tudományos rizsa arról, hogy nem illik beavatkozni.
    Különben miért csíramentesítették (illetve próbálták) a Mars járókat?
  • gforce9 #7
    Teljesen mindegy, hogy visznek e le életet. Ha közös gyökere is van az ottaninak (már ha van ott élet) a földivel, néhány millió vagy milliárd év különböző fejlődési út a dns-ben azonnal kiszúrható. Max zavaró tényező a szennyezés, de semmilyen felfedezést nem fog megakadályozni.
  • Zero 7th #6
    Gondolod az elég hatékony? Nagy a víz olvadáshője is, fajhője is, és mivel gyártanád a meleget? Atomreaktorral lenne célszerű, de azzal meg lehet, hogy nem tennénk jót a keresett életnek...
  • Zero 7th #5
    Az pl megoldás lehet, hogy nem fúrótorony van, hanem ilyen vakondszerű önfúró szonda, ami nem hagy fent semmit. Akkor nem kell 15km-es fúrószár.
  • Macropus Rufus #4
    én most a Vosztok-tó esetére gondoltam. Ott is csak életet kerestek és cserébe levittek egy csomót innen fentről.
    Kérdés: az miért nem baj, ha ott fagy vissza a vezető kábel és itt miért nem baj? :o
    Melegítés nem rossz ötlet, csak az meg komoly energiát igényel a szondától.