Gyurkity Péter

Rengeteg víz van egy forró exobolygón

A csillagászok szerint bőven van még mit tanulnunk a távoli égitestekről.

Még a hónap elején jelentette be a NASA, hogy egy távoli exobolygó légkörében meglepően sok vizet detektáltak. A munka eddigi eredményei alapján igencsak hiányos a tudásunk, itt a korábbinál is szerteágazóbb, tágasabb lehet az exobolygók halmaza, amely olykor kifejezetten meglepő példányokat villant fel számunkra.

A tőlünk mintegy 700 fényévnyi távolságra, a Szűz csillagképben lévő WASP-39b szolgáltatta az érdekes eredményt a csillagászok csapatának, miután mind a Hubble, mind pedig a Spitzer űrtávcső segítségével megfigyelték az exobolygó légköre által megszűrt távoli fényt. A két értékes eszköz révén az eddigi legteljesebb spektrumot állították össze erről a fényről, itt pedig víz, pontosabban pára jelenlétét mutatták ki, amely meglepően nagy (háromszoros) mennyiségben van jelen a Szaturnusz tömegéhez és méretéhez fogható, ám attól a jelek szerint nagyon is eltérő szerkezetű, forró égitesten. Az átdolgozott elmélet szerint a bolygó a csillagától jóval távolabbra született, életútja során számos jeges objektum csapódhatott belé, ő maga pedig egyéb égitesteket pusztíthatott el, ahogy a rendszer belseje felé vette az irányt.

A bolygó ma hússzor közelebb van saját csillagához, mint a Föld a Naphoz, emiatt azt mindössze 4 nap alatt kerüli meg. Mivel mindig ugyanazon oldalát mutatja az egyébként a Napra hasonlító csillag felé, ezen a részen meglehetősen nagy meleg, durván 770 Celsius-fokos klíma uralkodik, a forróságot azonban erős szelek viszik át a sötét oldalra, ahol ennek köszönhetően csaknem ugyanilyen a hőmérséklet. A forró Szaturnuszként aposztrofált exobolygó körül még nem mutattak ki gyűrűket, felpuffadt légköre pedig nem tartalmaz magasan bolyongó felhőket, így a csillagászok némileg mélyebbre „áshattak le” a teleszkópokkal.

A remények szerint a hamarosan, jó eséllyel jövőre útnak induló James Webb űrteleszkóp révén még ennél is teljesebb spektrumot állíthatnak majd össze, így további részleteket tudhatunk majd meg az égitestről és annak légköréről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #1
    "jó eséllyel jövőre útnak induló James Webb űrteleszkóp révén".... istenem.... majd szóljanak ha fellőtték azt a szutyit XD hány évet is késik? több mint 10-et? XD