Ötvös Tibor

Mentális betegség a játékfüggőség

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2018-as kiadványában hivatalosan is mentális betegséggé nyilvánította a videojáték-függőséget.

Bizonyára sokaknak van olyan ismerőse, aki egy-egy számítógépjáték miatt szinte mindent eldob. Mindent annak rendel alá és a családja simán nevezhette már eddig is függőnek - bár az orvostudomány nem ismerte ezt a fogalmat. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a jövőre megjelenő "Betegségek nemzetközi osztályozása" című kiadványában azonban szerepelteti a hivatalosan videojáték-függőség nevet kapott betegséget, mely először szerepel ilyen jellegű kiadványban.



A sorban tizenegyedszer megjelenő kötetben ezt a függőséget komoly mentális problémának írják le és az útmutatás alapján azonnal megfigyelés alá kell helyezni az illetőt. A pontos kezelés illetve a tünetek felismerését azonban még nem dolgozták ki teljesen, az majd a végleges kiadványban szerepel (most csupán egy előzetes jegyzetet tettek közzé). "A szakembereknek fel kell ismerniük, hogy a videojáték-függőség komoly egészségkárosító hatással bír" - árulta el Vladimir Poznyak a WHO részéről. "A legtöbb játékosnak nincs ilyen jellegű problémája, ahogy a legtöbb, alkoholt fogyasztó ember sem alkoholista. Azonban bizonyos esetekben hátrányos hatásai lehetnek."

2016-ban az Oxford Egyetem kutatói próbálták monitorozni, hogy pontosan mikortól beszélhetünk függőségről. Felállítottak egy öt pontból álló tünetsort és 19 ezer nőt illetve férfit kérdeztek meg ezekkel kapcsolatban. A felmérésből kiderült, hogy mindössze 3 százalékuknál van jelen az összes tünet és így ők mostantól hivatalosan videojáték-függőknek nevezhetők. Az ESET felmérése alapján pedig a megkérdezettek 10 százaléka napi szinten 12-24 óra közötti időt tölt el a monitorok előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #56
    Teljesen egyetértek veled abban, ami a WHO műküdésének defeiniálását illeti. Azonban a WHO megállapításával annyiban nem, hogy "játékfüggésnek" nevezi a problémát. Ez így hülyeség és nem fedi le a valós folyamatokat. Az információs társadalom megjelenésével együtt számos függőség alakult ki párhuzamosan, kezdve magához az információhoz való hozzájutás igényét. Valójában sokkal többen függenek ma az azonnali információhoz jutás és/vagy VR kommunikáció lehetőségétől, mint a játéktól! A fél emberiség lóg napi szinten órákat a közösségi hálózatokon, ehhez képest a tényleg betegségként kezelhető szintig eljutott játékos elenyészően kevés.

    És akkor még sehol nem vagyunk a jól használható VR-tól, mert ha valami, na az fogja csak elhozni az igazi hátborzongatóan súlyos függőségek garmadáját, de nem önmagában a tech, hanem társulva számos már létező jelenséggel (Játék, VR life szimulációk, pornó/szexfüggés stb. stb.). Szóval a WHO teljesen hibás, végetelenül leegyszerűsítő és szakmailag sem megalapozott módon kezeli a kérdést amikor "játékfüggésről" beszél és kiemeli egy voltaképpen nem jelentős szegmensét a problémáknak, nyilván mert ők elsősorban orvosok, és nem értenek az IT ágazathoz, ezáltal azok speciális problémáihoz.
  • gforce9 #55
    Ahogy látom tökéletesen pontos volt a diagnózis :) A további kellemes toporzékolást :D
  • Grifid71 #54
    Tévedsz lúzer, barbárok között szocializálódtam és erőszakon végeztem.
    Én vagyok az aki ameddig te eltartott kisújjal pedánsan kávézol, és elmerengsz a fenenagy kulturáltságodon, addig a barbár haverokkal fáklyát dobunk a tetődre és amikor leégett a házad szalonnát sütünk a parázson, sört iszunk, majd ha végeztünk, lehugyozzuk a sírodat.
  • gforce9 #53
    Amit látok rajtad, hogy az online világban szocializálódsz, az van előtérben nálad, ráadásul videojáték megszállott vagy. Emberi kapcsolataid más beállítottságú emberekkel nincsenek ezért a vitakultúrád a béka segge alatt van. Ha nem ez a helyzet akkor simán csak tuskó vagy. Valamint elfogult vagy a témával kapcsolatban, mint a linkedben említett videojátékos társadalom. De persze hülyézhetsz mindenkit, aki másképp látja a dolgokat. Szólásszabadság van.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.01.19. 09:49:20
  • Grifid71 #52
    Nesze hülyegyerek olvasgass
  • asgh #51
    Amit én mondtam:

    "Kijelentetted, hogy a játékfüggőség nem betegség"

    Erre Te:

    "Nem nem ezt mondtam, ha ezt értetted komoly szövegértelmezési problémáid vannak."

    Majd ugyanebben a hozzászólásodban:

    "Véleményem szerint a játékfüggőség nem betegség"

    Gyakorlatilag minden begépelt karaterrel magadat égeted.


    "Mellesleg a szakmai viták azért vannak mert eltérnek a privát vélemények a szakmán belül, ismét baromságot nyomatsz"

    Most már világos, hogy lövésed sincs, hogy mi az a szakmai vita, mert valószínűleg sosem vettél részt egyben sem, ami alapból nem lenne gond, ha közben nem osztanád az észt és küldenél el mindenkit a picsába, aki ellentmond a hagymázas elképzeléseidnek.
    A szakmai vitákban nem privát vélemények ütköznek egymással, hanem megfigyelések és kutatási eredmények, illetve az azokból levont következtetések. A megfigyeléseknek és a kutatási eredményeknek hiteleseknek kell lenniük, a következtetéseknek pedig logikusaknak és önellentmondás menteseknek.
    Amikor két különböző tudományos koncepció ütközik, akkor azt vetik össze, hogy A szakember vagy B szakember kutatási ereményei a hitelesebbek-e, illetve mennyiben helytállóak az azokból levezetett következtetéseik.
    Amikor A szakember megdönti B szakember elméletét, az nem azért van, mert A szakember privát véleménye szimpatikusabb a többségnek, hanem mert A szakember logikai hibát fedezett fel B szakember következtetéseiben vagy B szakember kísérleteinek hitelessége ingott meg, pl. a mérések pontossága, addig nem ismert torzító tényezők felfedezése, hibásan alkalmazott módszertan, stb. miatt.

    "Azzal, hogy a WHO betegséggé nyilvánította a játékfüggőséget, kinyitotta a kaput a sok suttyó politikusnak akik majd jól beszabályozzák azt amit nem kellene."

    Egyrészt ha a politikusok be akarnák szabályozni a játékfüggők életét, azt a WHO nélkül is megtennék, sőt akár a WHO ellenében is, ha ettől bármilyen politikai hasznot remélnek.
    Másrészt ezen logika alapján a minden betegséget gyorsan vegyük le a WHO listáról, nehogy a rohadt politikusok betiltsanak valamit.
    Komolyan agyrém, amit összehordassz.

    "Mikor felnőtt nagykorú emberekről beszélünk akik nem jelentenek semmiféle veszélyt és ezt az életformát választották SZABAD AKARATUKBÓL A SZABADIDEJÜKBEN. Kinek mi köze hozzá hogy mit csinálnak a szabadidejükben és milyen jogon nevezik őket betegnek?"

    Erre már válaszoltam részletesen, amit sikerül teljes mértékben ignorálnod. Ahogyan az alkoholista is szabadon halálra ihatja magát, ha ahhoz van kedve, a játékfüggő is felfordulhat a gépe előtt, ha azt akarja. Mi köze van ennek ahhoz, hogy az alkoholizmust vagy a játékfüggőséget betegségként definiáljuk-e? Ezt már többen is kérdeztük, de válasz helyett ordenáré stílusban vagdalkozol.

    "Majd jönnek a hozzád hasonló mindenki magánéletébe beleugató barmok és jól segítenek, tönkretenni mások életét."

    Egyrészt honnan veszed, hogy bárkinek az életébe is bele akarok ugatni? Pontosabban honnan veszed a bátorságot, hogy ismeretlenül ilyesmivel vádolj?
    Másrészt ha szerinted tömegével rajzanak az olyanok, akik mások életébe akarnak beleugatni, szerinted eddig az fogta vissza őket, hogy "hoppá hoppá, a gamer tabu, mert nincs rajta a WHO listán"?

    "Felhoztad a kiskorúakat, akik nem maguknak vették amire rákattantak és még az ő esetükben sem zárható ki, hogy ez nem a közösségi életük része, ha valaki elbaszott valamit az a szülő, de majd jönnek a kéretlen segítők és jól tönkreteszik őket is."

    Attól mert egy gyerekben kialakult betegség részben vagy egészében a szülő felelőssége, még a betegség betegség marad.
    A kéretlen segítők téma meg látom a fétiseddé vált, bár eddig még egyetlen érvet sem hoztál fel, hogy miért kellene egy betegség definíciója kapcsán mindenkinek rögtön kéretlen segítők seregeitől rettegnie.

    "Véleményem szerint a játékfüggőség nem betegség, hanem egy tünet ami ráadásul nem egy betegség tünete, hanem azé, hogy vannak akiknél valami csúnyán félrement az életükben és egy virtuális világba menekülnek mert nem látnak kiutat, tehát legalább megpróbálják jól érezni magukat ha már szar az életük."

    Attól mert valami önmagában betegség, még lehet egy másik betegség tünete is. Pl. egy gombás fertőzés önmagában is betegség, de egyben lehet a cukorbetegség tünete is, a cukorbetegség pedig a metabolikus szindróma tünete.

    Amúgy ugyanezt a mondatot más függőségekkel is le lehet írni:

    "Véleményem szerint a heroinfüggőség, alkoholizmus, szexfüggőség, szerencsejáték-függőség nem betegség, hanem egy tünet ami ráadásul nem egy betegség tünete, hanem azé, hogy vannak akiknél valami csúnyán félrement az életükben és a kábulatba, extázisba, izgalomba menekülnek mert nem látnak kiutat, tehát legalább megpróbálják jól érezni magukat ha már szar az életük."

    A függőség betegségként definiálása tehát egyáltalán nem mond ellent annak, hogy adott esetben a függőség kiváltó oka a páciens életkörülményeiben keresendő, vagy hogy egyes társadalmi helyzetek növelik a függőségre való hajlamot.
    Tegyük hozzá nem mindig, mert pl. sok bipoláris zavarral küzdő hajlamosabb a szenvedélybetegségekre. Tehát a függőség kiváltó oka nem feltétlenül csak az életkörülményekben keresendő.

    "Te meg szimplán elmehetsz a picsába, ha nem érted meg amit mások írnak. "

    Ez meg itt a végén szépen feltette az i-re a pontot, gratulálok. Javaslom, hogy előbb dolgozz egy kicsit a vitakultúrádon, ha felnőttek társalgásához akarsz hozzászólni.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2018.01.10. 17:53:33
  • gforce9 #50
    Ez is hablaty, mint amit edig írtál, csak mostmár anyázol is, mert téged nem értenek meg.... jajj szegény. Toporzékol.... tudod annak oka van, hogy nem értenek meg. Mégpedig az, hogy ordenáré baromságokat hordasz össze és még neked áll feljebb, ha rámutat valaki.
  • Grifid71 #49
    Nem nem ezt mondtam, ha ezt értetted komoly szövegértelmezési problémáid vannak.
    Ezek után inkább neked lehetnek mentális problémáid nem a "függőknek".
    Mellesleg a szakmai viták azért vannak mert eltérnek a privát vélemények a szakmán belül, ismét baromságot nyomatsz.
    Mivel láthatóan meggyengült a felfogó képességed most utoljára leírom hátha mégis sikerül felfognod miket írtam.
    - Azzal, hogy a WHO betegséggé nyilvánította a játékfüggőséget, kinyitotta a kaput a sok suttyó politikusnak akik majd jól beszabályozzák azt amit nem kellene.
    - Mikor felnőtt nagykorú emberekről beszélünk akik nem jelentenek semmiféle veszélyt és ezt az életformát választották SZABAD AKARATUKBÓL A SZABADIDEJÜKBEN. Kinek mi köze hozzá hogy mit csinálnak a szabadidejükben és milyen jogon nevezik őket betegnek?
    - Majd jönnek a hozzád hasonló mindenki magánéletébe beleugató barmok és jól segítenek, tönkretenni mások életét.
    - Felhoztad a kiskorúakat, akik nem maguknak vették amire rákattantak és még az ő esetükben sem zárható ki, hogy ez nem a közösségi életük része, ha valaki elbaszott valamit az a szülő, de majd jönnek a kéretlen segítők és jól tönkreteszik őket is.
    - Véleményem szerint a játékfüggőség nem betegség, hanem egy tünet ami ráadásul nem egy betegség tünete, hanem azé, hogy vannak akiknél valami csúnyán félrement az életükben és egy virtuális világba menekülnek mert nem látnak kiutat, tehát legalább megpróbálják jól érezni magukat ha már szar az életük.

    Te meg szimplán elmehetsz a picsába, ha nem érted meg amit mások írnak.
  • asgh #48
    Kijeltetted, hogy a játékfüggőség nem betegség mert annak eldöntése az érintett személy privát véleményén múlik.

    Ehhez képest, amit belinkeltél:

    „Fontos tisztázni, hogy a betegségek szakmai konszenzusok eredményei, a mentális zavaroknál pedig ráadásul a legtöbb szomatikus betegséggel szemben kevésbé állnak rendelkezésünkre objektíven mérhető tünetek. A szkizofrénia vagy depresszió ebből a szempontból sem olyan mondjuk, mint a magas vérnyomás. Összeülnek a szakemberek, feldolgozzák a kutatási eredményeket, vitatkoznak, megegyeznek, hogy tíz évvel később a tapasztalataik alapján módosítsák a kritériumokat”

    Azaz szakmai vitát folytatnak a kérdésben, melyek megfigyeléseken és kísérleteken alapulnak.
    Nem privát véleményeket gyűjtenek össze, mint mondjuk egy Oscar díj szavazáskor, hanem miután alaposan megvitatják, szakmai érvek mentén döntenek.
    Ha tehát megkérdőjelezed a döntést, akkor neked is szakmai alapon kell érvelned, szemben mondjuk az Oscarral, ahol joggal mondhatod a privát véleményed alapján, hogy "szerintem a Titanic szar volt, nem érdemelt Oscart".

    Ezen túl Te hadováltál összevissza szabad akaratról, meg hogy a WHO-t fogságban tartja a nemzetközi karvalytőke, meg hogy a szemét politikusok majd a gamereket akaratuk ellenére kényszergyógykezelni fogják.
    Ha ezeket érted kínos részek alatt, akkor tényleg nem reagáltam érdemben rájuk, mert valóban kínosak, csak nem nekem.
  • Grifid71 #47
    Látszik, hogy gyenge vagy, mind kettőnk állításait megerősíti a belinkelt cikk, lehet hogy olvasod amiket írtunk, de nem érted. Mint ahogy ő sem értette amit írtam mert megragadt a saját "igazságánál" és nem volt képes felfogni a másik véleményét, majd ahogy te is teszed, átugrotta a neki kínos részeket és elkezdett másról dumálni. Gyenge kis birkák vagytok bégessetek nyájban ahogy tanítják nektek.