Gyurkity Péter

Fertőzések is okozhatnak autizmust

A terhesség alatti komolyabb fertőzések károsíthatják a magzatot.

A szakembereket hosszú idő óta foglalkoztatja az autizmus kialakulásának és megjelenésének problematikája, ezzel kapcsolatban pedig a napokban egy új tanulmány eredményeit közölték a Nature magazinban. Most először sikerült felvázolni az összefüggéseket és a folyamat mechanizmusát.

Bár a kutatócsapat egy korábbi munkájában már sikerült kimutatni azt, hogy az interleukin 17a fehérje jelenléte egerekben az autizmushoz hasonló tüneteket produkál az utódokban, akkor még nem volt világos, hogy ez miért volt jelen nagyobb mennyiségben, illetve hogy ennek mi köze van az utódok tüneteihez. A most közzétett kutatás viszont arra mutatott rá (szintén egereket felhasználva), hogy bizonyos baktériumok jelenléte az anya bélrendszerében ezen fehérje termelését váltotta ki, mégpedig az úgynevezett maternal immune activation (MIA) részeként, ami viszont a terhesség alatt elváltozásokat okozhat a magzat idegrendszerében, autizmushoz vezetve.

Természetesen nem arról van szó, hogy a terhes anyáknak egy gyors megfázás esetén is ezzel kell számolniuk, ugyanis a szakemberek kiemelik, hogy ez a jelek szerint súlyosabb fertőzések során, a megfelelő kezelés elmaradása (vagy kései alkalmazása) mellett merülhet fel, hiszen az antibiotikumokkal kezelt egereknél nem tapasztaltak ilyen eredményt. Mi több, itt még szükség lesz az emberi páciensek bevonásával lefolytatott tanulmányokra is, hiszen az egerek nem tekinthetők teljes mértékben velünk azonosnak, tehát könnyen lehet, hogy a későbbiekben eltérő eredményeket kapunk majd. A kísérlet során a súlyos vírusos fertőzéseket igyekeztek mimikálni, ezen fertőzések valószínűleg az első trimeszter végén, illetve a második trimeszter alatt eredményeznek hasonló diagnózist.

A szakemberek azt gyanítják, hogy a fertőzések magukban sokszor nem elegendőek ehhez, itt a környezeti hatások, illetve a genetikai faktorok is szerepet játszhatnak, tehát több tényező együttes jelenléte szükséges az autizmus kialakulásához – bárhogy is legyen, további tanulmányok során kell majd vizsgálni a most először felvázolt folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #5
    Ezt az egetverő baromságot. A sok minyonagyú meg hogy rákapott mint gyöngytyúk a takonyra.
    Szánalom.
  • NEXUS6 #4
    Őöööö. Egy egérkísérlet végén hogy mérik, hogy a kisegér autista-e? Kerüli a szemkontaktust, nem röhög a vicceken, túl sok keresztrejtvényt fejt?

    Az autizmus ha jól látom a lakosság/gyermekek pár ezrelékét érinti, igaz fejlett országokban jelentősen növekszik a számuk, de nagyságrendileg azért ezen a szinten marad. Szal amit itt vizsgálnak, az azért valszeg elég széles skálájú idegrendszeri problémát okozhat és annak csak egy kis szelete az autizmus, még ha a cím igaz is. De a gyermek/magzat halálától kezdve sokkal kevésbé súlyos betegségekig bármit okozhat.
  • kvp #3
    Ebbol a kutatasbol most pont az derult ki, hogy lehet megelozeskeppen terhesseg alatt is hasznos lenne az antibiotikum hasznalat, de meginkabb a fertozesek teljes elkerulese.

    Viszont annak meg autoimmun problema lehet az eredmenye, szoval igazabol a tanulsag az, hogy terhesseg alatt lehetoleg ne legyen semmilyen tokszikusabb bakterium vagy sulyos virusfertozes az anya szervezeteben, ha csokkenteni szeretnenk az autizmus eselyet. (legalabbis egerek eseten ez mar valoszinusitheto)
  • vasedeny2 #2
    Nem is kell tovább kutatni a témát, a jó antibiotikumot megveszed szépen, ennyi. Hogy kerül oda a baktérium, ennek van e köze a táplálkozáshoz, vagy esetleg elkényelmesedett az immunrendszered a sok antibiotikumtól? Még kiderülne, hogy mégse kell annyi antibiotikum, amiből ugye nem lenne több profit.
  • Tinman #1
    Egyetlen betű újdonságot nem hordoz ez az információ. A szakmabeliek, de még a témát valamennyire ismerő laikusok is RÉG tudnak erről.