Gyurkity Péter

Influenzával fertőzték meg az esőerdőből kimerészkedő törzset

Egy eddig elzártságban élő dél-amerikai törzs tagjai influenzával fertőződtek meg, a forrás ismeretlen.

Még július elején számoltak be egyes források arról, hogy Brazíliában, egészen pontosan az ország Peruval határos vidékén egy új, eddig ismeretlen törzs tagjai merészkedtek elő az esőerdőből, akik a helyi kutatók és szakemberek kapcsolatát keresték. Mint később kiderült, a jövevények influenzával fertőződtek meg, ám azt nem tudni, hogy pontosan kiktől ered a vírus.

Az őslakosok eddig teljes elzártságban éltek az erdő mélyén, nincs forrásunk arról, hogy korábban látták volna őket. A Brazília őslakosságának védelmével foglalkozó FUNAI hivatal szerint a fertőzést nem sokkal később észlelték, ezért az érintett személyeket gyorsan ellátták és beoltották őket a vírus ellen. Attól tartanak azonban, hogy túl későn került sor a kezelésre, ezért az esőerdő mélyére visszatérő indiánok megfertőzhetik a törzs ottmaradó részét, amely hatalmas pusztítást végezhet soraikban – hasonlóan az első kapcsolatfelvételek időszakához, a korábban elzártságban élő populáció legtöbb tagja számára a halállal egyenértékű az influenzafertőzés, mivel szervezetük nem rendelkezik a szükséges ellenálló képességgel.


Az egyelőre nem világos, hogy az előmerészkedő őslakosok kitől kapták el a vírust. Előfordulhat, hogy maguk a helyi szakemberek adták azt át, de mivel a törzs korábban összeütközésbe került kábítószercsempészekkel (vagy illegális fakitermelőkkel), ezt követően pedig bejutottak néhány közeli faluba is, ahol megpróbáltak élelmet és bizonyos eszközöket beszerezni, nincs kizárva, hogy ez utóbbi csoportok fertőzték meg őket. Az igazi érdekesség, hogy saját akaratukból vették fel a kapcsolatot a szakemberekkel, ami nyilván a korábbi, nem túl kellemes kontaktusokkal, esetleges összetűzésekkel magyarázható. Erre meglehetősen ritkán kerül sor, mégpedig a 19. és 20. századi tapasztalatok miatt, amikor többnyire a gumitermelésre berendezkedett csoportok használták ki a helyi törzsek védtelenségét.

A FUNAI a jövőben is a törzsre bízza a kapcsolatfelvétel mellett döntést, nem fogják felkeresni őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!