Gyurkity Péter
Gyógyítható lehet a földimogyoró-allergia
Egy új kísérlet szerint az érintettek többsége néhány hónap alatt hozzászokhat a földimogyoró fogyasztásához.
Egy londoni gyermekkórházban folyó kísérlet eddigi eredményei alapján látszik némi remény arra, hogy a gyermekek többsége megfelelő diétával, egy hosszú, elnyújtott folyamat végére hozzászoktatható a földimogyoró fogyasztásához. A trükk a hosszú periódusban, és a bevitt mennyiség fokozatos növelésében rejlik.
Napjainkban a földimogyoró fogyasztása váltja ki a leggyakrabban az ismert allergiás tüneteket, ami komoly veszélyt jelent a gyermekek mintegy 3 százalékára. Súlyosabb esetben egy minimális mennyiség bevitele is halált is okozhat, ezért az érintett családok számára véget nem érő tortúrát jelent a megfelelő élelmiszerek kiválasztása és a helyes diéta kialakítása. A londoni kutatók szerint azonban van remény a megoldásra, kísérletükben ugyanis a résztvevők túlnyomó többsége megtanulta tolerálni az oly sok készítményben és alapanyagban jelenlévő földimogyorót.
A kétszer hat hónapig tartó időszak alatt 85 gyermek látogatta rendszeresen a kórházat, ahol kezdetben egyetlen szem földimogyoró hetvenedrészének megfelelő adagot kaptak, ezt pedig kéthetente növelték, hogy hozzászoktassák az immunrendszert a tévesen káros behatolóként érzékelt fehérjékhez. Az első periódus végére az érintettek 84 százaléka naponta 5 földimogyoró-szemnek megfelelő adagot (800 mg) fogyaszthatott el mindenféle tünet nélkül, míg a második hat hónapot követően 54 százaléknak nem okozott gondot napi 10 szem (1400 mg) elfogyasztása, 5 szemmel pedig már 91 százalék birkózott meg. Ez ugyan nem tűnik jelentős mennyiségnek, ám lehetővé tenné a családok számára, hogy jóval szélesebb körben válogassanak a boltok polcain, hiszen a földimogyoróval "fertőzött" élelmiszerek többé nem jelentenének problémát.
A kutatók azt remélik, hogy belátható időn belül megkezdődhet az eljárás szélesebb körű alkalmazása, ám a kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy erre még nem állnak készen, és azt (a még mindig fennálló komoly veszélyek miatt) semmiképpen nem ajánlott házilag kipróbálni, utánozni.
Egy londoni gyermekkórházban folyó kísérlet eddigi eredményei alapján látszik némi remény arra, hogy a gyermekek többsége megfelelő diétával, egy hosszú, elnyújtott folyamat végére hozzászoktatható a földimogyoró fogyasztásához. A trükk a hosszú periódusban, és a bevitt mennyiség fokozatos növelésében rejlik.
Napjainkban a földimogyoró fogyasztása váltja ki a leggyakrabban az ismert allergiás tüneteket, ami komoly veszélyt jelent a gyermekek mintegy 3 százalékára. Súlyosabb esetben egy minimális mennyiség bevitele is halált is okozhat, ezért az érintett családok számára véget nem érő tortúrát jelent a megfelelő élelmiszerek kiválasztása és a helyes diéta kialakítása. A londoni kutatók szerint azonban van remény a megoldásra, kísérletükben ugyanis a résztvevők túlnyomó többsége megtanulta tolerálni az oly sok készítményben és alapanyagban jelenlévő földimogyorót.
A kétszer hat hónapig tartó időszak alatt 85 gyermek látogatta rendszeresen a kórházat, ahol kezdetben egyetlen szem földimogyoró hetvenedrészének megfelelő adagot kaptak, ezt pedig kéthetente növelték, hogy hozzászoktassák az immunrendszert a tévesen káros behatolóként érzékelt fehérjékhez. Az első periódus végére az érintettek 84 százaléka naponta 5 földimogyoró-szemnek megfelelő adagot (800 mg) fogyaszthatott el mindenféle tünet nélkül, míg a második hat hónapot követően 54 százaléknak nem okozott gondot napi 10 szem (1400 mg) elfogyasztása, 5 szemmel pedig már 91 százalék birkózott meg. Ez ugyan nem tűnik jelentős mennyiségnek, ám lehetővé tenné a családok számára, hogy jóval szélesebb körben válogassanak a boltok polcain, hiszen a földimogyoróval "fertőzött" élelmiszerek többé nem jelentenének problémát.
A kutatók azt remélik, hogy belátható időn belül megkezdődhet az eljárás szélesebb körű alkalmazása, ám a kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy erre még nem állnak készen, és azt (a még mindig fennálló komoly veszélyek miatt) semmiképpen nem ajánlott házilag kipróbálni, utánozni.