Gyurkity Péter

Gyógyítható lehet a földimogyoró-allergia 

Egy új kísérlet szerint az érintettek többsége néhány hónap alatt hozzászokhat a földimogyoró fogyasztásához.

Egy londoni gyermekkórházban folyó kísérlet eddigi eredményei alapján látszik némi remény arra, hogy a gyermekek többsége megfelelő diétával, egy hosszú, elnyújtott folyamat végére hozzászoktatható a földimogyoró fogyasztásához. A trükk a hosszú periódusban, és a bevitt mennyiség fokozatos növelésében rejlik.

Napjainkban a földimogyoró fogyasztása váltja ki a leggyakrabban az ismert allergiás tüneteket, ami komoly veszélyt jelent a gyermekek mintegy 3 százalékára. Súlyosabb esetben egy minimális mennyiség bevitele is halált is okozhat, ezért az érintett családok számára véget nem érő tortúrát jelent a megfelelő élelmiszerek kiválasztása és a helyes diéta kialakítása. A londoni kutatók szerint azonban van remény a megoldásra, kísérletükben ugyanis a résztvevők túlnyomó többsége megtanulta tolerálni az oly sok készítményben és alapanyagban jelenlévő földimogyorót.

A kétszer hat hónapig tartó időszak alatt 85 gyermek látogatta rendszeresen a kórházat, ahol kezdetben egyetlen szem földimogyoró hetvenedrészének megfelelő adagot kaptak, ezt pedig kéthetente növelték, hogy hozzászoktassák az immunrendszert a tévesen káros behatolóként érzékelt fehérjékhez. Az első periódus végére az érintettek 84 százaléka naponta 5 földimogyoró-szemnek megfelelő adagot (800 mg) fogyaszthatott el mindenféle tünet nélkül, míg a második hat hónapot követően 54 százaléknak nem okozott gondot napi 10 szem (1400 mg) elfogyasztása, 5 szemmel pedig már 91 százalék birkózott meg. Ez ugyan nem tűnik jelentős mennyiségnek, ám lehetővé tenné a családok számára, hogy jóval szélesebb körben válogassanak a boltok polcain, hiszen a földimogyoróval "fertőzött" élelmiszerek többé nem jelentenének problémát.

A kutatók azt remélik, hogy belátható időn belül megkezdődhet az eljárás szélesebb körű alkalmazása, ám a kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy erre még nem állnak készen, és azt (a még mindig fennálló komoly veszélyek miatt) semmiképpen nem ajánlott házilag kipróbálni, utánozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #2
    Aham... Tehát rájöttek arra az okosok, amit a természetgyógyászok már nagyon régen mondogatnak és alkalmaznak. Grat!
  • AgentKis #1
    Hú ez nem igazán jó hír az allergia elleni "gyógyszerek" gyártóinak...