Gyurkity Péter

Beültetett sejtek váltanák ki az inzulin injekciókat

Egy korai kísérletben egereken próbálták ki a megoldást, amit még tökéletesíteni kell.

A cukorbetegséggel élők számára még mindig komoly kényelmetlenséget jelent a napi injekciók sokasága, hiszen a megfelelő vércukor-szintet jelen pillanatban csak így tudják biztosítani. Kutatók azonban dolgoznak ennek kiváltásán, a jövőben pedig akár hordozható és automatikus alternatívák is elérhetővé válhatnak.

Kínai szakemberek tettek közzé most egy tanulmányt a Science Translational Medicine oldalán, amelyben az eddig elvégzett előzetes kísérlet eredményeit vesézik ki. A munka során 6 egéren próbálták ki a rendelkezésre álló korai változatot, amely kényelmesnek egyáltalán nem nevezhető, hiszen egyrészt az állatok hátára ültetett gombot, másrészt pedig egy külső vezetéket és egy érme nagyságú kapszulát használtak fel a teszt során. A megoldás mindenesetre működött, és bár a vércukor szintjének méréséhez még mindig tűszúrásra volt szükség, a módosított okostelefonos alkalmazás és a Bluetooth kapcsolat megfelelő módon üzemelt, így azon keresztül figyelték a pontos adatokat, a LED-del megvilágított sejtek pedig egyetlen gombnyomásra elkezdték az inzulin adagolását, amely stabilizálta a vércukrot, elkerülve annak túl alacsonyra mérséklődését.

Az elkövetkező időszakban szükség lesz a rendszer tökéletesítésére és annak egyszerűsítésére. Itt azt már megoldották, hogy az appon keresztül megfelelő erővel és ideig világítsák csak meg infravörös fénnyel a kapszulában lévő sejteket, a HydrogeLED viszont csak akkor működik, ha az állatok az erre kijelölt helyen tartózkodnak (mivel a vezeték elektromágneses mezeje működteti a LED-eket), ami túl komoly korlátozó tényező. A későbbi fejlesztések ezért egyrészt akkumulátorral üzemelnének, másrészt pedig beépített glükométerrel egészülnének ki, ami a nap 24 órájában folyamatosan mérné a vércukrot. Az sem mellékes tényező, hogy a felhasznált anyagok biztonságosak legyenek és ne váltsanak ki immunreakciót.

A következő tesztekben nagyobb állatokat, majmokat és kutyákat használnának fel, az emberi alkalmazástól tehát még picit messze vagyunk – itt azonban már felmerül a speciális karkötők alkalmazása, amelyek egy napon kényelmes és hatékony megoldást jelentenének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor #1
    Ez így baromira érdekes. Tudtommal az eredeti sejtek az aktuális vércukorszint alapján indítják meg az inzulintermelést és szüntetik be egy 12 perces ciklusban. Az őssejtből indított béta sejtek szintén így működtek, a megtapadás helyétől függetlenül. Ez a megoldás a kényelmetlen külső kapcsolóval egy nagyon komoly dologra jó: Folyamatosan fizetni kell a külső jeladóért, ami beindítja az inzulintermelést, és nem teszi lehetővé a gyártótól független életet.