Gyurkity Péter

10 műholddal zárta az évet a SpaceX

Használt rakétával lőtték fel az Iridium újabb nagy csomagját.

A SpaceX fellövési menetrendjéről, valamint a soron következő, jóval nagyobb rakéta várható próbájáról már korábban is többször írtunk, a meglehetősen sűrű naptárban azonban elérkezett az idei utolsó esemény, erről pedig szintén érdemes beszámolni. Közvetlenül karácsony előtt, még pénteken éjjel lőttek fel egyszerre 10 műholdat, a rakétát azonban ezúttal nem hozták vissza.

Az ismét élő közvetítésben sugárzott esemény gond nélkül zajlott le, ráadásul egy olyan első fokozattal, amely június végén, ugyanazon ügyfelet kiszolgálva, már letudta első repülését. Érdekes módon ezúttal meg sem próbálkoztak a rakéta visszahozásával, ezzel kapcsolatban pedig nem is közöltek semmilyen kommentárt, bár azt tudni lehetett, hogy a Falcon 9 magával viszi az ehhez szükséges komponenseket, ezeket tehát nem hagyják le róla. Talán azzal magyarázható a döntés, hogy a típus jelenleg használt változatát legfeljebb 2 alkalomra tervezték, ezt később követi majd a módosított példány, amely az újrafelhasználás tökéletesítésével tovább csökkentheti a költségeket. Mindazonáltal tervezik bizonyos visszahulló alkatrészek begyűjtését, hogy ezek részletes vizsgálatával kapjanak jobb képet a rakéta állapotáról.


Az Iridium 10 újabb műholdjával a cég tervezett flottájának nagyjából fele kering már a bolygó körül, ám további 4 küldetésre lesz szükség ahhoz, hogy az összesen 75 példányt mind pályára állítsák – az Orbital ATK és egy másik partner összesen 81 ilyen eszközt készít el a cég számára, hogy legyen kellő tartalék. A most fellőtt 10 példány mindegyike 860 kg-ot nyom, ezeket pedig a jövőben nagy felbontású videó és internetes adatok továbbítására használják majd, legfeljebb 1,4 Mbps-os sebességgel, leváltva az eddig használt példányok által biztosított maximum 128 Kbps-os sávszélességet. Emellett a kanadai, a dán, az ír, valamint az olasz légi irányítást is segítik majd ezek a műholdak, erről ugyanis szerződése van a cégnek az Aireon illetékeseivel.

Ahogy említettük, ez volt a SpaceX utolsó 2017-es fellövése, ezzel összesen 18 startra került sor az év során. Január elején folytatódik a sor, itt pedig a Falcon Heavy is bemutatkozik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #2
    Ezen túl és a cikkel ellentétben a leszállási programot sikeresen végrehajtották, mindössze nem tervezték megtartani a fokozatot, így nem küldtek ki alá drónhajót és nem kapott lábakat. Így is bizonyított a rakéta ezen képessége és kaptak egy újabb adag hasznos adatot. (az orrkúp biztos elkerüléséhez a boostback burn bőven elég lett volna)
  • gaszton421 #1
    Nem volt rajtuk minden a landoláshoz, a nyitható leszálló lábak például egyáltalán nem, a mellékelt videón ez például eléggé jól látható. a rácsos aerodinamikai áramlás terelelők (grid fin) rajta voltak, ezeket a légköri manőverezéshez használják, a leszzállási manöverekre pedig azért került sor hogy elirányítsák a visszatérő orrkúpok útjából a lefelé zuhanó első fokozatot, ugyanis ezek visszaszerzésére történt kísérlet (egyelőre nem tudni milyen eredménnyel) ezen út során.