Gyurkity Péter

Kettős fellövést hajtott végre a SpaceX

Mindkét rakéta visszatért, egyikük már másodszor hajtotta végre ezt a manővert.

Igencsak mozgalmas héten van túl a SpaceX, hiszen (alig néhány napos eltéréssel) ismét kettős fellövést hajtottak végre, ezek pedig a kívánt eredményt hozták. A rakéták egyike ráadásul másodszor került fellövésre, a visszatérés pedig szintén összejött.

Az Iridium Communications hivatalos közleménnyel vezette be a mozgalmas napokat, ebben leszögezték, hogy ez már sorrendben a harmadik küldetés lesz, amely ismét egyszerre 10 műholdat volt hivatott a megfelelő pályára állítani – összesen egyébként 66 ilyen eszközt akarnak egyszerre alkalmazni, hogy globális szélessávú szolgáltatást nyújtsanak a bolygó eltérő részein. Maga a fellövés gond nélkül zajlott le, az először bevetett Falcon 9 jól indult el a kaliforniai Vandenberg-légibázisról, az első fokozat pedig a tengeren szállt le, miközben a második lépcső elindult a számára kijelölt pálya felé.


A hétfői startot követően szerdán került sor az újabb fellövésre, immár a floridai Kennedy Űrközpontból, amelynek során már az EchoStar 105/SES-11 kommunikációs műhold volt a rakomány – ez Észak-Amerikában és a Hawaii-szigeteken biztosít majd televíziós szolgáltatást. Az élő közvetítés alatt figyelhettük, amint a másodszor szolgálatba állított rakéta elemelkedik a talajtól, majd pedig ennek első fokozata sikerrel száll le a drónhajóra, immár harmadszor valósítva meg az újrafelhasználás (és a komoly költségcsökkentés) álmát. Eddig összesen 18 ilyen rakétát hoztak vissza egy darabban, bár az elsődleges cél még mindig a rakomány célba juttatása.

A cég további fellövéseket szeretne végrehajtani még az év vége előtt, ezekről mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!