Gyurkity Péter

Tajvani műholdat lőtt fel a SpaceX

A rutinműveletet pedig a cég saját űrruháinak bemutatása előzte meg.

A SpaceX szép sorban lövi fel saját rakétáit, ezek pedig az előzetes elképzelések szerint vissza is térnek a számukra kijelölt landolóhelyre – legalábbis az utóbbi időben, miután a cég kiküszöbölte a kezdeti problémákat. Most egy tajvani műholdat lőttek fel, ezt azonban egy másik fontos bejelentés kísérte.

A Formosat-5 küldetés keretében az azonos névre hallgató műholdat indította útnak a vadonatúj Falcon 9 (vagyis az újrafelhasználás ezúttal elmaradt), ez pedig Tajvan első, immár teljesen saját tervezésű eszköze. A startot ezúttal is élőben követhettük végig, a nagyközönség itt semmilyen fennakadást nem látott, a rakéta ugyanis gond nélkül emelkedett a magasba, ennek első fokozata pedig nagyjából 10 perc múlva már le is szállt a drónhajóra – igaz, a videókapcsolat néhány pillanatra megszakadt, ahogy az már többször megtörtént, maga a leszállás azonban tökéletesre sikerült. Ez volt a 15. sikeres visszatérés, ebből 9 pedig a drónhajó alkalmazásával zajlott le.


A műhold saját bolygónkat tanulmányozza majd, a tervek szerint legalább 5 éven keresztül, 720 kilométeres magasságból figyelve a Földet. A fekete-fehér képek 2 méteres, a színes példányok pedig 4 méteres felbontásban készülnek majd el, ezt azonban további műszerek, illetve az ezek segítségével elvégzett megfigyelések egészítik majd ki, amire többek között azért van szükség, mert a közvetlen előd, a Formosat-2 műhold, tavaly augusztusban végleg befejezte működését. Ez utóbbit eredetileg 2004-ben lőtték fel a Vandenberg légibázisról, akkor azonban még egy Taurus XL rakéta hajtotta végre a startot.


Elon Musk eközben saját Instagram-oldalán osztotta meg a nagyközönséggel a cég űrruháját ábrázoló képet, amit ugyan többen puszta PR-fogásnak minősítettek, Musk azonban igyekezett leszögezni, hogy egy működő példányról van szó, amit már előzetesen, dupla vákuumban is leteszteltek. Várhatóan ezekbe öltöznek majd a Crew Dragon kapszula utazói, akik azonban űrsétákat még nem tudnak majd elvégezni ezen ruha segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!