MTI

Nyúlánk krumpli az első ismert csillagközi aszteroida

A tudomány által ismert egyik "legnyúlánkabb" kozmikus objektum az a nemrég felfedezett aszteroida, amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó - derül ki egy új tanulmányból.

Az október 19-én felfedezett aszteroida sebessége és röppályája arról árulkodik, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. A csillagászok most minden erejükkel azon vannak, hogy minél többet megtudjanak az 'Oumuamua névre keresztelt egyedülálló égitestről, mielőtt az tovatűnik - írja a BBC News. A honolului Csillagászati Intézet munkatársaként dolgozó Karen Meechnek és kollégáinak a chilei Atacama-sivatagban működő Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT) segítségével sikerült megállapítaniuk, hogy az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik.

A kutatók éppen ezen változások alapján következtettek az égitest bizarr alakjára. Az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles. Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek. Az 'Oumuamua külső jellegzetességei között azonban akadnak olyanok is, amelyek az égitest távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek. "Azt is megállapítottuk, hogy vöröses színe van, hasonlóan a külső Naprendszer égitestjeihez" - mondta Meech. A szakemberek arra jutottak, hogy az 'Oumuamua egy sűrű, kőzetből és feltehetőleg fémekből álló égitest, amelyen nyoma sincs víznek vagy jégnek, és amelyet a kozmikus sugarak pirítottak vörösre "hosszú, hosszú idő alatt".


A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint, noha az 'Oumuamua egy másik csillag körül formálódott, a kutatók úgy vélik, hogy több száz millió évig bóklászhatott szabadon a Tejútrendszerben, mígnem összetalálkozott Naprendszerünkkel. A tudósok szerint ha más csillagok körül hasonlóképpen formálódnak a bolygók, mint a Naprendszerben, akkor több 'Oumuamua-méretű objektum is kilökődhet a folyamat során, amire az októberben érkezett csillagközi látogató lehet az első bizonyíték.

Az 'Oumuamua alakjával kapcsolatban Meechnek és csapatának több elmélete is van. Az ilyen nagyon megnyúlt égitestek néha érintkező kettőscsillagok, amelyek azonban az aszteroida forgási sebessége miatt nem tudnának együtt maradni. Az egyik elmélet szerint ha egy bolygórendszer formálódáskor olyan égitestek ütköztek egymással, amelyeknek olvadt belső magja volt, akkor bizonyos mennyiségű anyag kilökődhetett, majd megnyúlt formában fagyhatott meg. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a kilökődés során valamilyen folyamat - például egy szupernóva-robbanás - ment végbe a közelben és alakította ilyenné az aszteroida formáját.

A kozmikus betolakodót Rob Weryk, a Csillagászati Intézet munkatársa fedezte fel egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével. Weryk és munkatársai észrevették, hogy az aszteroida rendkívül gyorsan halad - elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének -, ráadásul egy nagyon excentrikus röppályán, amely kivezet a Naprendszerből. Az 'Oumuamua jelentése hawaii nyelven az, hogy "elsőként érkező távoli üzenet". Az aszteroida jóval formálisabb neve az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1. Az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal. Az 'Oumuamua az első objektum, amely nevében az I betűt viseli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #15
  Miről beszéljünk? :) Felvetetted ezt, rákerestem a pályaadatokra van is róla wiki oldal:

  https://en.wikipedia.org/wiki/ʻOumuamua

  Kizárja az egyezést, mind időben mind térben. Nincs egyéb hozzáfűznivalóm. Az ilyen ufós, holdraszállástagadós stb. kamuhírek mind ilyenek. Minimális utánajárással vagy józan logikával cáfolhatóak. Hogy miért léteznek ilyen oldalak? Passz. A hívőknek biztosan igényük van rá...... pénzt lehet csinálni belőle.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.11.29. 16:04:25
 • HUIrnok #14
  Magam nem hittem el, csupán felkeltette az érdeklődésem, mert sajnos a keresésem nem eredményezett egyértelmű megállapítást, hogy a felvétel lehet e valós vagy sem. Ennek ahhoz semmi köze, hogy én valami híve vagyok, hanem csak nyílt és kritikus elmével állok hozzá mindenki lehetséges gondolatához. Mert azért a történelem bizonyos időszakaiban is itt Magyarországon olyan állapotok is voltak, amik teljesen ellentmondtak a józan következtetés és az akkori valamikori gondolatok megfogalmazottságának, ami a mai kor emberének az ölébe kerül. Mert akkor az a feltételezésem a helyes, hogy itt valaki unalmában összekockázott némi valós, de már megkérdőjelezhetővé vált tartalmat katt csaliként.

  Magam időnként szoktam vizsgálni egy-egy kozmikus vagy történelmi eseménynek a nyomait. De már volt olyan is, hogy csak az érdekes vonalban maradt, mert lehet benne ráció.

  Köszönöm a vélekedésed megosztását.

  Ha volna hozzá kedved, hogy folytassuk itt vagy privátban a megbeszélést, akkor jelezd ezt felém az általad választott módon. Hátha tudunk információt cserélni és együtt összegezni,
 • gforce9 #13
  Mivel a földhöz a legközelebbi állapota 24 millió km volt, így igencsak nehézkessé válik elhinni, hogy egy szimpla kameraképen megjelenhet. Ráadásul ez 2017-ben volt.

  2015-ben több mint 10 csillagászati egységre tartózkodott (1 csillagászati egység az ~150millió km).

  Nem kéne elhinni a kamuoldalak kamuhíreit.

  Ha az a felvétel valódi akkor maximum valami űrszemét lehet, de egyébként a felvételt megnézve erősen "photoshop gyanús".
 • HUIrnok #12
  A napokban éppen egy olyan cikket találtam angol nyelven, amely (egy korábbi) 2015-ös felvételen ismerteti, hogy az ISS (nemzetközi űrállomás) egyik 360 vagy 480p-és kamerája is észlelte pontosan ezt az objektumot. Annak egy (lehetséges, hogy) fényes drónját is egy műhold felé repülve. Egy rutin feladat elvégzése közben egy angolul beszélő nő és férfi közösen figyelték, amikor egy modul javításán is ügyködhettek.

  Legalábbis a videó első perce során ezt hallottam a fülesemmel. Javaslom, hogy nézzétek meg ti is.

  Oumuamua

  Cikk
 • gforce9 #11
  Igen. A Voyager 1 pont ugyanezt csinálta csak a reciprokát a Jupiter mellett elhaladva:


  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.11.26. 11:35:08
 • end3 #10
  A naprenszer modeljében rajzolt pálya szerint majd merőlegesen érkezik a pályasíkra, és a nap megkerülése olyan mértékben modifikálja a pályáját, hogy a "távozása" már a Föld, Mars, pályasíkjában ábrázolható. Megvalósítható ez a pálya így, - aktív fékezés nélkül, - egy ilyen irányból érkező aszteroidánál?
 • emberz #9
  Lendületet vesz a Nap körül, s távozás közben szemügyre veszi a Földet is... Valószínűleg természetes égitest, ám mérget azért én mégsem vennék rá.
 • molnibalage83 #8
  Lebukás, ez egy Mon Calamari cirkáló. :)


  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.24. 10:36:35
 • end3 #7
  Na, akkor futhatunk utána megnézni.. (Mennyivel is kéne? :)
 • gforce9 #6
  A mellékelt kép alapján nem fog találkozni mert már elhaladt "mellettünk". :) Rákeresve valóban ez a helyzet.