Berta Sándor

Hamarosan kezdődhet az aszteroida-bányászat?

Akár éveken belül elkezdődhet az aszteroidák feltérképezése és a nyersanyagaik kibányászása.

Chris Lewicki, a Planetary Resources nevű startup vezérigazgatója. A vállalkozás székhelye a Seattle melletti Redmondban van. A szakember korábban a NASA-nál dolgozott, ahol a Spirit és az Opportunity nevű Mars-missziók repülési igazgatója volt, továbbá a Phoenix nevű Mars-szonda projekt menedzsere. A 13609-es számú aszteroidát róla nevezték el. A Planetary Resources az első olyan vállalat akar lenni, amely nyersanyagokat termel ki a világűrben, a befektetők között megtalálható Larry Page, a Google társalapítója, Eric Schmidt és James Cameron filmrendező is.

A Planetary Resources robotűrhajókat alkalmazna és arra építene, hogy az aszteroidák vize az űrben folyékony oxigénné és folyékony hidrogénné bontható le, vagyis rakéta hajtóanyag készíthető belőle. A víz világűrbe juttatása rendkívül költséges, ezért a tervek szerint azt az aszteroidákról termelik ki, majd eljuttatják egy űrállomásra, ahol üzemanyaggá alakítják. Ezután a kereskedelmi műholdak vagy űrhajók ellátására használhatják.


"A NASA a Bennu nevű aszteroidát sok okból keresi fel. Ezek egyike a veszélyes aszteroidák elleni védekezés kutatása, míg a másik a fellelhető nyersanyagok kibányászási lehetőségeinek a tanulmányozása. Az aszteroidák az űr egyik legértékesebb nyersanyagát tartalmazzák, ami nem más, mint a víz, s mi ezt akarjuk megszerezni. A víz a legfontosabb dolog, amit birtokolni kell egy űrállomáson, a Holdon vagy a Marson - függetlenül attól, hogy az ivásról, a főzésről vagy a lélegzésről van szó. A víz véd a veszélyes sugárzásokkal szemben is, elég csak az atomerőművekre gondolni, ahol a víz leárnyékolja a fűtőelemek radioaktivitását."

"Vizet nehezen vihetünk magunkkal a Földről, ráadásul a rakétákkal való szállítása rendkívül drága is lenne. Ugyanez igaz az üzemanyagokra is. Amennyiben viszont vizet nyerünk ki az aszteroidákból, akkor abból üzemanyagot is előállíthatunk, ezeket a készleteket pedig felhalmozhatnánk az űrben, így az űrhajók távolabb utazhatnának, mint eddig bármikor. A tervünkben sok kormány hisz, Luxemburg például tavasszal egy 200 millió eurós kezdeményezést hívott életre az űrbányászat támogatására, abban a projektben partnerek vagyunk. Ezenkívül az Amerikai Egyesült Államok elfogadott egy törvényt az űrbányászati jogokkal kapcsolatban" - fejtette ki Chris Lewicki.


A Planetary Resources vezérigazgatója hozzátette, hogy olyan aszteroidákat keresnek, amelyeket megéri közelebbről is megvizsgálni. Hőkamerákkal és infraszenzorokkal kutatnak a víz nyomai után, emellett együttműködnek a NASA-val olyan szenzorok kifejlesztésén, amelyek a visszavert fény alapján pontosan meghatározzák, hogy milyen anyagokból áll egy adott aszteroida. A technika hamarosan a Földön is használható lesz: 2018-ban olyan műholdflottát állítanak Föld körüli pályára, amelyek a bolygónkat fogják ellenőrizni.

Többek között abban is kooperálnak a NASA-val, hogy kiszűrhessék a vízből a káros algákat és megkülönböztethessék azokat az ártalmatlan algáktól. Nemrég pedig a Bayer céggel kezdtek együttműködni abban, hogy a gazdálkodókat ellássák az űrből származó információkkal. A műholdakkal tudni lehet majd, hogy az adott pillanatban éppen mennyi kukorica vagy szójabab terem a Földön, de azt is, hogy a növények mennyire egészségesek és szükségük van-e több vízre vagy tápanyagra. A gazdákat hetente tájékoztathatják a földjeik állapotáról és lehetővé válik a víz, a trágya és a növényvédő szerek megtakarítása.


"A NASA küldetései azért olyan drágák, mert azokat pontosan ugyanúgy tervezik meg most is, mint ahogyan évtizedekkel korábban. Mi viszont 100-szor olcsóbb missziókat tervezünk, amelyekben felhasználjuk az Apple, a Google és a többi IT-óriás által elért elektronikai fejlesztéseket. A műholdjainkat magunk építjük, így minden évben a legújabb technikát használhatjuk. 2020-ban vagy 2021-ben akarjuk az első kereskedelmi aszteroidamissziót megvalósítani, hogy mintákat vegyünk és bebizonyítsuk a víz jelenlétét. Egy tucatnyi célpontot választottunk ki. Új meghajtórendszert és szenzorokat fejlesztünk ki, valamint a szondáinkat a világűr káros sugárzásai elleni védőréteggel is felszereljük."


"Idén ősszel és 2017 elején két további teszttávcsövet küldünk fel két különböző szolgáltatóval, az egyikük a SpaceX. Az első vízgyárat az űrben a 2020-as évek közepén, kevesebb, mint tíz éven belül akarjuk megnyitni. Számos kisebb demonstrációs berendezést fogunk egy aszteroidára küldeni, hogy ott vizet készítsünk, ezután találjuk majd ki, hogyan fejlesszük tovább és értékesítsük a technikát. A gyártás valószínűleg 2030 előtt kezdődhet el. A vízgyárat Föld körüli pályán helyeznénk el. Amennyiben mindez megvalósulhat, akkor új üzleti ötletek alakulhatnak ki, új életterek nyílhatnak és új munkahelyek jöhetnek létre, s olyan technológiák válhatnak elérhetővé, amiket ma nem is ismerünk."

"A napfénynek például jelenleg csak a töredéke éri el a Földet. Amennyiben ennek az energiának csak kis részét fel tudnánk fogni és lesugározni a Földre, akkor az összes erőművet kiválthatnánk vele. Az űrbéli naperőművekhez szükséges összes anyag (szilícium, vas, nikkel) megtalálható az aszteroidákban. Nemrég elolvasztottunk, majd 3D-nyomtatóval feldolgoztunk egy meteoritot. Elegendő lesz csak egy 3D-nyomtatót feljuttatni a világűrbe, ahhoz, hogy ott különböző dolgokat állíthassunk elő. A bányászatot a világűrbe fogjuk kihelyezni" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #36
  "Oké, ez ma még csak "álom", de egyelőre a fúziós reaktor is az. "

  Nem az. Az álom, és anyagi finanszírozás miatti késés, halogatás, mást jelent mint álmodozást. Bár nézőpont kérdése. Rengeteg tévhit kering itt az sg. a fúzióról.
 • Candi #35
  "Fúziós reaktorban a He3 egyszerőbb, ebből pl. rengeteg van a Holdon, ha lesz erőmű, le tudjuk hozni onnan."

  Minek? Oda kell építeni a fúziós reaktort, az előállító részleget meg az űrkikötőt is. Mindjárt olcsóbb lenne a kilövés, a földkörüli pályára állítás, és nem a Földre potyognának vissza az alkatrészek sem, ha valami galiba történik.
  Oké, ez ma még csak "álom", de egyelőre a fúziós reaktor is az.
 • Kara kán #34
  Én csak egy dolgot sajnálok:
  Olyan ez is, mint Amerika (meg úgy általában a gyarmatok) felfedezése, meghódítása, majd kiaknázása: Magyarország ebből is kimarad, erről is lemarad.
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.02.18. 10:53:17
 • Vargagy #33
  OFF

  Az atomreaktorban a víz nem a fűtőelemek sugárzásának leárnyékolására van, hanem moderálásra (a láncreakció fenntartásában részt nem vevő ún. gyorsneutronok hasítóképes ún. termikus neutronok sebességére való lassítást szolgál) Emellett ennek felmelegedése vezeti ki a reaktorban keletkező hőt. Hogy az alfa és béta részecskéket, ha már ott van, elnyeli, az csak hab a tortán.

  ON

  Triciumot másra is használnak ma is, pl. hibakeresésre (résk) és egyéb izotópos nyomjelzésre. De neutronforrásként is használnak tricium céltárgyat, ezzel nagyenergiájú neutronokat lehet generálni. És mivel elég rövid a felezési ideje, nem lehet spájzolni, folyamatosan kell termelni. Csak hát a szállítási költség. Fúziós reaktorban a He3 egyszerőbb, ebből pl. rengeteg van a Holdon, ha lesz erőmű, le tudjuk hozni onnan.

  Az aszteroida bányászat akkor lenne buli, ha a "kavicsot" Föld körüli pályára lehetne állítani, de ehhez ma még kicsik vagyunk :-(
 • ostoros #32
  Kibányászni sok mindent megéri az űrben. A Földre lehozni viszont nem éri meg, és soha nem is fogja.
 • Archenemy #31
  "ez előrelendíti az űrmeghódiccsát"

  :D Látom gombabácsi csak meghódíccsotta az SG-t legalább :D
 • gforce9 #30
  Én személy szerint kb azon a véleményen vagyok, mint molnibalage83, de ettől függetlenül én örülök ennek, hogy próbálkoznak. Lehet majd az ükunokáink látnak belőle valamit vagy nem. De a világűrkutatást, a műszaki eszközök fejlesztését vonja maga után ez a projekt az életképességétől függetlenül is. És ha teszemfel nem sikerül a bányászat, mert nem éri meg, de az össztudásunk és a műszaki eszközeink annyira fejlődnek, hogy egy aszteroidát mondjuk le tudunk téríteni az ütközőpályáról mondjuk 100 év múlva, az is hasznos. Az meg, hogy most hogyan húznak le pár milliárdost és milyen ürüggyel, marhára nem hat meg :) Sokkal rosszabb helyekre is mehetne a pénz. Pl. napelemes vonatba...... vagy szélturbinás olajfúrótoronyba :)
 • cylontoaster #29
  Az arrogáns mondataimat számonkéred, de azért hasonlóan válaszolsz :)

  És épp te magad mondod, hogy tök más, mert az egyikhez kevés ember kell, fejlesztői (és vásárlói) oldalról, míg a másikhoz sok.
  Azt, hogy ez a jövőben megvalósul senki sem vitatta. *arrogáns rész*
  Azt igen, hogy a közeljövőben ennek van értelme, a szép eszméken kívül. Az eszmék, a majd egyszer jó lesz, ez előrelendíti az űrmeghódiccsát, és hasonlók nem valószínű, hogy elégnek bizonyulnak (pont azért, mert ez nem autó, itt nem ilyen időtartamról és nem annyi pénzről van szó).

  Jelenleg annyira drága felküldeni bármit, és jelenleg annyira kevés az igény az utántöltésre, hogy nem éri meg. És jelenleg nem látszik az, hogy ez a közeljövőben változna. A te példádnál maradva, olyan ez, mintha többszáz benzinkutat telepítenél, miközben 1-2 tucatnyi autó van. A kettőnek együtt van értelme, és egyáltalán nem reális az sem, hogy ennek hatására megugrik a felvevő piac.

  Majd szólj, ha a leírtakra reagálsz, és nem elbeszélsz mellettem.
 • CRMessen #28
  Az arrogáns mondataidat félretéve válaszolnék arra a kevés lényegi dologra is, amit felvetettél, mert valóban fórumon vagyunk, és érveket ütköztetünk.
  Az autós példa közel sem elrugaszkodott az űrbányászat témájától. A fontos különbség az, hogy egy autót ki tudott fejleszteni egy-két ember a garázsban némi idő ráfordításávalde, egy autonóm működő űrbányász drón kifejlesztése jóval több erőforrást és mérnöki tudást igényel, hogy ezt otthon bárki elvégezhesse egy 3D nyomtatóval. A fejlesztési idő és költség lényegesen nagyobb, és több szabványnak és jogszabálynak kell megfelelni. Csak ezért tűnik másnak a kettő. Egy űrprojectnél sokkal nagyobb időintervallumokkal dolgoznak, mint más termékeknél. Ez sem holnaptól fog működni.
  És hogy ez működni fog-e vagy sem? Biztos vagyok benne, mert látom a jövőt ;) Ez is olyan jó érv, mint az, hogy úgysem éri meg.
 • cylontoaster #27
  Ez egy fórum, ahol mindenki a személyes véleményét írja le, senki sem döntéseket hoz. Ha neked közlik, hogy hülye vagy, az nem jogosít fel arra, hogy a vonaton olcsóbban utazz. Viszont beszélni van értelme a dolgokról akkor is, ha nem vagy 100%-ban járatos a témában, ellenkező esetben minden cikk alatt azt olvasnád, hogy "hát lehet, majd kiderül". Marha érdekes lenne.
  Ha nem értesz egyet a véleményével, akkor cáfold meg. Ha nem tudod megcáfolni, akkor jönnek az ilyen magasröptű érvek, mint az, hogy "ők okos tudósemberek, biztos jobban tudják mint te".

  Az első probléma pont az, hogy koránt sem biztos, hogy akik ezt a projektet kiötlötték, látnak benne realitást, és nem egy befektetési csalás az egész. Ennyit a tekintélyre hivatkozásodról.

  Az autós példával az a gond, hogy az autót korábban kifizette zsebből egy, kicsit hóbortos vagy a fejlődést pártoló, vagy felvágni akaró gazdagabb ember. Egy ilyen projektet viszont nem nagyon fog zsebből támogatni senki, mert egyrészt nem tudja használni amiért fizet, másrészt lényegesen komolyabb összeg.
  Az ilyen érvek egyébként is hülyeségek, te hozol pár olyan találmányt ami elterjedt, bár elsőre esetleg hülyeségnek tűnt, más akkor hozzon pár olyat, ami hülyeség is maradt?

  Lehet, hogy ha már van évi 30 műhold amit feltankoljanak, akkor megéri, de addig?
  Amikor évi van csak, akkor azok töltése mennyibe kerül? Mint amikor már évi 30? Mert akkor inkább lőnek fel újat, és nincs folyamatos fejlődés. Vagy egészen addig veszteséges marad a vállalkozás? Akkor biztosan sok befektetőt találnak majd :)