Gyurkity Péter

Két darabból állhat a New Horizons új célja

Ebben azonban még a NASA szakemberei sem teljesen biztosak.

A múlt hónapban írtunk arról, hogy megpillantották a New Horizons következő célpontját, amely a Plútótól is igencsak távol van, ezért csak 2019 elején ér majd a helyszínre a szonda, hogy közelebbről is megvizsgálja azt. Most egy újabb illusztrációt tettek közzé az objektumról, a kérdésekre azonban még nem kaptunk megbízható választ.

A NASA oldalán egy szép képet tárnak elénk a 2014 MU69 névre keresztelt objektumról, amely a Kuiper-öv részét képezi. Az eddig megkapott adatok arra utalnak, hogy egyetlen darabról van itt szó, amely jó eséllyel elnyújtott, ovális formát ölt, de azt sem tudták még teljesen kizárni, hogy ehelyett két különálló rész száguld a világűrben, amelyek olykor össze is érnek. Ez utóbbi nem lenne teljesen meglepő fejlemény, hiszen a Kuiper-öv objektumainak nagyjából 10-30 százaléka tartozhat ebbe a kategóriába, mindenképpen szükség lesz azonban a helyszíni vizsgálódásra (pontosabban a közelebbről készített felvételekre), hogy ezt visszaigazoljuk.


Amennyiben egyetlen objektumról van szó, ennek hossza nagyjából 30 kilométer lehet, egy kettős objektum esetén azonban inkább 15-20 kilométeres átmérőt tartanak valószínűnek. A szakemberek nagyon örülnek az új fejleménynek, szerintük már maga a forma is nagyon provokatív, ennek viszonylag pontosabb megfigyelésére azonban a júliusi (sorrendben harmadik) csillagfedés adott csak lehetőséget, amelynek során a Hubble és az európai Gaia segítségével rögzíthették az újabb adatokat. Az elkövetkező 17 hónapban folytatódik a munka, hogy még jobban tisztázzák, milyen körülményekre számíthatunk, amikor a New Horizons megérkezik a helyszínre.

Erre 2019 januárjának elején kerül majd sor, jó másfél évünk van tehát arra, hogy kiküszöböljük az esetleges akadályokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!