Gyurkity Péter

Csillagközi üstökösre bukkantak

Legalábbis így vélik a csillagászok, akik most újabb megfigyelésekre várnak.

Érdekes üstökössel bővült nemrég a rendelkezésünkre álló katalógus, hiszen az ezt először megpillantó szakemberek szerint jó eséllyel egy, a csillagközi térből érkezett látogatóval van dolgunk, amely hamarosan végleg elhagyhatja a Naprendszert, soha vissza nem térve hozzánk. További elemzésre lesz azonban szükség ahhoz, hogy mindezt visszaigazolják.

Az időközben C/2017 U1 névre keresztelt, meglehetősen gyorsan mozgó üstökös még október 18-án bukkant fel a csillagászok által bevetett teleszkóp képein, az ezt követő egy hét során pedig további 34 alkalommal figyelték azt meg. Az igencsak furcsa, egyedülálló pálya alapján arra következtettek, hogy az objektum a Naprendszeren kívülről érkezett, vagyis ez nem a Nap körül kering, ellentétben a korábban látott és szokványosnak minősülő példányokkal, amelyek többnyire az Oort-ködből látogatnak el hozzánk, hogy azután ugyanoda térjenek vissza, időről-időre ismét felbukkanva az égbolton (vagy a megfigyelésre használt eszközökön). Most másoktól kérnek segítséget, hogy minél több adatot gyűjtsenek be, mielőtt még túl késő lenne.


A problémát többek között az jelenti, hogy az üstökösök esetében még azok középpontjának meghatározása sem egyszerű feladat, ez többnyire a teleszkópos megfigyelést végző szakemberek egyikének döntése (becslése) alapján történik meg. Emiatt a pályát sem tudják teljes pontossággal meghatározni, vagyis még nem teljesen biztos, hogy valóban a Naprendszeren kívüli, hamarosan a csillagközi térbe távozó üstökösről van szó. Tekintettel arra, hogy az objektum az erősebb teleszkópok számára még több héten keresztül látható lesz, itt bőven lesz alkalom a megfigyelések és az adatok tökéletesítésére, ezt követően pedig vissza tudják majd igazolni az eredeti tételt.

Sajnos az üstökös eredetének meghatározása szinte lehetetlen, erről mindössze annyit árultak el, hogy a jelek szerint éppen abból az irányból érkezett, amerre egyébként a Nap és kísérői mozognak (a Tejútrendszeren belül).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #36
  Pontosan ezt csinálja. Mindehol ahol megjelenik. Most éppen a II. vh topikot szennyezte tele...
 • Kara kán #35
  Mégis mit csinálsz te? Valamiféle misszionárius vagy?
  Megnyugtatlak, amit beírtál, annak 90%-át magam is tudtam, de a fennmaradó 10%-nak is könnyen utána tudtam volna nézni.
  De nem akarom megzavarni a játékod, nyugodtan hidd azt, hogy te vagy az okosabb tojás.
 • Irasidus #34
  Nem hasonlítasz rám ebben sem, te folyamatosan dilettáns hülyeségekkel árasztod el a fórumot. Ez nem éppen az, amit én csinálok.
 • Kara kán #33
  Hasonlítok rád, ugye?

  Amúgy, messziről jött üstökös azt mond/mutat, amit akar.
 • Irasidus #32
  Úgy csinálsz mintha értenél hozzá, megint átmentél okostojásba, semmilyen pályaadatot nem láttál, és nem is értesz az égi mechanikához. Itt a pályasík alakjának bezárt szöge az érdekes, ugyanis 58 fokos szöget zár be az ekliptika síkjával, a nagybolygók keringési irányával ellenkező irányban, vagyis retrográd pályán mozog. Ez elégé megállapítható, a pontosabb pályaadatok meg nem azt fogják jelenteni, hogy hirtelen hiperbola pályájáról, ellenkező irányból fog jönni, mint most. Elképesztő, hogy te mindenhez értesz... :/
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.11.05. 19:52:32
 • Kara kán #31
  Még mindig nem tudjuk a lényeget.
  A kevés pályaadat alapján akár az Oort-felhőből is jöhetett.
 • gforce9 #30
  "Van köze a forgásirányhoz.
  Amúgy a legizgalmasabb a fekete lyuk, megint, mert az irtó gyorsan forog, az aztán kiparittyázna téged."

  A mozgásirányhoz van köze. A bolygó forgás a bár minimálisan más gravitációs hatást kelt, egy állóhoz képet (ezt sikerült kimérini a gravity probe 2 kutató műholdnak), a hatás olyan minimális, hogy teljességgel elhanyagolható. Semmi köze a forgáshoz.
 • Kara kán #29
  Na, jó reggelt!
  Nem kell lefordítanod, csak annyit kell leírnod: Igazad van, Mester!

  Van köze a forgásirányhoz.
  Amúgy a legizgalmasabb a fekete lyuk, megint, mert az irtó gyorsan forog, az aztán kiparittyázna téged.
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.11.02. 17:53:45
 • gforce9 #28
  Ennek a fordítása annyit tesz, hogy sebességcsökkentés elérésére a bolygó mozgásának ellentétesnek a növeléséhez pedig megegyezőnek kell lennie.
 • gforce9 #27
  Nincs köze a forgásirányhoz legjobb tudomásom szerint.