Gyurkity Péter

Az üstökösök hozhatták el az életet a Földre 

Ennek valószínűségét igazolja egy új tanulmány, amely szerint az üstökösök kulcsszerepet játszanak.

Az élet kialakulásával, valamint a Föld történetével kapcsolatban többször merült fel az üstökösök szerepe, amíg azonban korábban általában a hatalmas katasztrófák, az újrakezdés kényszere kapcsán jöttek szóba ezen gyorsan száguldó objektumok, mostanában egyre gyakrabban említik őket az élet hordozóiként. Egy új tanulmány ez utóbbi feltételezést támasztja alá.

A Goldschmidt 2015 elnevezésű prágai geokémiai konferencián ismertették a hónap közepén közzétett tanulmány részleteit, amelynek során japán kutatók arra a kérdésre igyekeztek választ találni, hogy az üstökösek által hordozott aminosavak túlélik-e a becsapódást, ez pedig katalizátorként szolgálhat-e az élet megjelenésében. Munkájuk során támaszt jelentett, hogy az Európai Űrügynökség Philae landolóegysége a 67P esetében is szerves anyagra utaló adatokat küldött vissza, bár ezt a Wild 2 üstökösnél már 2009-ben igazolták, egy tavaly megjelent tanulmány pedig szintén arra utalt, hogy a becsapódás során az aminosavak egy része peptidekké átalakulva járul hozzá az élet felbukkanásához.

A két japán kutató érdekes kísérletet hajtott végre a Nagoya Egyetemen, amelynek során aminosavak, víz, illetve magnézium-ortoszilikát (Mg2SiO4) keverékét hűtötték le folyékony nitrogén segítségével -196 Celsius-fokra, ezt pedig később egy kétemeletes ház méretével vetekedő, függőleges irányba állított "ágyúval" gyorsították fel 1430 m/s-os sebességre, hogy szimulálják az üstökös becsapódásakor kialakuló körülményeket. Az ezt követő kémiai vizsgálat rövid lineáris peptidek jelenlétét mutatta ki, vagyis valóban van arra esély, hogy az üstökösök magukkal vigyék az élet alkotóelemeit és azokat más égitestekre juttassák el.

Ez többek között az Europa hold esetén lehet biztató, hiszen itt a feltételezések szerint egy hatalmas óceán rejtőzik a jégtakaró alatt, ami jó eséllyel az élet ezek építőkockáit tartalmazza. A NASA a következő évtizedben tervezi az Europa-küldetés végrehajtását, így a helyszíni vizsgálatra még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #21
    +csak idehajított egy kavicsot.. abból virágzott ki az élet.
    ez a pánspermia elmélet.. amiben van is ráció.
    ez úgy működik, hogy van egy bolygó, vagy hold amin valahogy nagy nehezen magától kifejlődik az élet."

    Csak, itt nem erről van szó. Pusztán az aminosavak kialakulásáról, és azok sem egy bolygón, hanem üstökösön.
  • gforce9 #20
    Szerintem inkább ennek a pánspermia elméletnek abban van az "előnye", hogy a nagy talányt, hogy hogyan is alakult ki az élet hogyan alakult ki reproduktív szerves struktúra annak a terét megnöveli. Elképzelhető, hogy kiderül majd egyszer, hogy a földön ehhez nem voltak meg a feltételek. Kutatják már ugye rég, de még nincs meg az, hogy na tessék: így és így történhetett, Elképzelhető hogy nagyon speciális körülmények kellettek ehhez. Ha tényleg lehetséges, hogy csellengő égitesteken utazhat élet, akkor kiterjeszti azt a területet, ahol kutatni érdemes a kialakulásának kérdésében. Ez tök izgalmas terület.
  • Nos #19
    Szerintem kimondottan megmagyarázni nem magyaráz meg semmit, csak felvázol egy lehetőséget. Az élet kialakulásának időszakában egyébként lényeges nagyobb számban érkeztek meteoritok a földre, mint ma, szóval akár itt is lehetett szerepük, és az is lehet, hogy itt épp nem volt. Nem hiszem, hogy mostanában ki fog derülni olyasmi, hogy azok az első reprodukcióra képes molekulák, amik később, vagy spontán az RNA kialakulásához vezettek biztosan és kizárólagosan ebből, vagy abból a forrásból származtak. De ha ti erre rendelkeztek bármilyen bizonyítékkal, akkor azt érdemes lenne megosztani a világgal, mert egyelőre egyik lehetőség sincs száz százalékig alátámasztva. Még a végén egy Nobel-dijjat is kaphattok.
  • Sequoyah #18
    Hipotezis es hipotezis kozott van kulonbseg. Ez a hipotezis meg akkor sem magyarazza meg az alapkerdest (hogyan alakult ki az elet), ha igaznak bizonyulna.

    Ettol meg az elmeletnek van letjogosultsaga, de nagyon sokan azt hiszik, hogy ez megmagyarazza az elet kialakulasat, pedig nem. Ez csak azt magyarazza meg, hogy hogyan alakulhat ki hasonlo elet mas bolygokon, amit viszont meg csak nem is talaltunk eddig.
  • wraithLord #17
    A cikk címe ferdít, de szerintem felesleges ezen rágódni, az üstökösök becsapódási energiája is katalizálhatja összetett szerves vegyületek kialakulását. A világűrben is kialakulnak egyszerű szerves molekulák (üstökösön is), földi vizes oldatokban is, tehát az alapanyag megvan hozzá.

    Senki nem mondta (legalábbis most), hogy a földi élet nem a Földön alakult ki, hanem máshol, és üstökösön került ide. A szerves molekula nem egyenlő az élettel.
    De ha így is lenne, a földi élet akkor is kialakult valahogyan, vagy itt vagy máshol, a kialakulásának mikéntjére ez nyilván nem magyarázat. Ahogyan itt is, és más topikokban is rámutattak erre már néhányan...

    Ez csak egy lehetséges puzzle darab az élet kialakulásának mikéntjéről szóló kirakós játékban...
  • Nos #16
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Panspermia#Pseudo-panspermia

    legalabb a legelejet es a proposed mechanism reszt erdemes elolvasni
  • Nos #15
    Azert te is eleg vallasos hevvel veded azt amit. Azonnal elutasitassz egy elmeletet, anelkul hogy tudnad mi tamasztja ala, vagy mik a hibai. Jelenleg hipotezisek vannak, es ez az egyik. Eleg naiv dolog azt hinni, hogy egy kutato,aki felalit egy hipotezist, azt tuti biztosnak gondolja. A legtobben a hipotezist hipotezisnek tekintik. Vigyazz, mert pont abba a csoportba sodrodsz, ami ocsarolsz.
  • Sequoyah #14
    Egyszeru elmeknek eleg egy lepest megvalaszolni, es ok mar boldogok.
    - Isten teremtette
    - Ustokos hozta
    - Itt alakul.... hu ez mar tul bonyolult

    Kritikus elmeknek viszont egybol eszebe jut a kovetkezo kerdes is
    - Ki az az isten, hogy mukodik isten
    - Honnan hozta az ustokos, ott hogyan alakult ki
    Ezeknel a kerdeseknel mar kiderul, hogy az elso magyarazat igazabol nem magyarazott meg semmit, viszont meg jobban elbonyolitotta a problemat. Occam-borotvaja elve szerint viszont favorizaljuk az egyszerubb elmeletet, ami a foldon kialakulas mindenfele ustokos es felsobb hatalom nelkul. Persze ki nem zarja utobbiakat, de egyelore nem erdemes foglalkozni vele.
  • ugh #13
    ez a lenyeg.
    +1
  • ugh #12
    Lófaszt hoztak azok.
    Nem tudom mért hihetőbb, hogy kismilliárd km-ről jött ide mint, hogy itt alakult ki.
    Ez most olyan mint a teremtés a vallásban.
    Most ez az új vallás...