Gyurkity Péter

Csóva nélküli üstökösre bukkantak

Az érdekes példány a Föld keletkezésével kapcsolatos kérdésekre is választ adhat.

Az Európai Déli Obszervatórium jelentette be, hogy kutatóik (a Very Large Telescope és a Canada France Hawaii Telescope segítségével) egy olyan üstökösre bukkantak, amely nem rendelkezik saját csóvával. A példa nélküli felfedezés a Föld, illetve a Naprendszer keletkezésével kapcsolatban szolgálhat újabb részletekkel.

A csillagászok a Manx névre keresztelték el az érdekes objektumot, utalva a macskák azon fajtájára, amelyek egy mutáció eredményeként nagyon rövid farokkal rendelkeznek. A jég és egyéb fagyott vegyületek helyett itt pusztán kőzetet találtak, márpedig az ilyen példányok többnyire a Föld közelében (pontosabban a Mars és a Jupiter közötti övben) bukkannak fel, míg a Manx évmilliárdokat vészelt át a Naptól jóval távolabb, az Oort-felhőben, amely egyben segített megőrizni a kődarab eredeti állapotát. Éppen ezért szeretnék a szakemberek közelebbről is megvizsgálni, hiszen az üstököst valószínűleg a helyüket kereső bolygók lökték ki eredeti pozíciójából, ezért kerülte el a Nap perzselő sugarait.


A kutatók azt is szeretnék megtudni, hogy nagyjából mennyi hasonló objektum lehet szerte a Naprendszerben, ez ugyanis arra is választ adhat, hogy maga a rendszer miként alakult ki és nyerte el jelenlegi formáját. Ez utalhat arra, hogy a nagy bolygók milyen gyakran változtatták meg helyüket, vetélkedtek ugyanazon régióért - avagy szép csendben növekedtek, elkerülve egymást. A jelenlegi becslés szerint 50-100 hasonló darabra lenne szükség ahhoz, hogy új számítógépes modellel vegyük szemügyre a korai Naprendszert és annak kialakulását.

Az eredetileg C/2014 S3 névre hallgató üstököst még 2014-ben fedezték fel, mintegy 2 CSE-re a Naptól. Már akkor feltűnt a csóva hiánya, a részletes tanulmány azonban csak most jelent meg a Science Advances magazinban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!